Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ;

Το πεντανόστιμο και λαχταριστό ελληνικό γιαουρτάκι, φαίνεται να δικαιώνεται τώρα στη συνείδηση του αγανακτισμένου έλληνα πολίτη.Βεβαίως, ως έδεσμα, είχε πάντα την καθολική αναγνώριση. Αλλά, ως «γιαούρτωμα», ως τρόπος δηλαδή διαμαρτυρίας, παρέμενε επί χρόνια, αδικαίωτο.
Το γιαούρτωμα, εμφανίστηκε να απασχολεί σοβαρά την ελληνική πολιτεία, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η οποία ιστορικά ονομάζεται και Εποχή των Τεντιμπόηδων.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΦΙΛΜ ΑΛΔΕΒΑΡΑΝ

Το φιλμ ΑΛΔΕΒΑΡΑΝ του Ανδρέα Θωμόπουλου (1976), είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ροκ Αναζωπύρωσης.
Με τον όρο «Ροκ Αναζωπύρωση» εννοούμε την επανεμφάνιση του ροκ μετά την πτώση της χούντας, και ύστερα από τη διετία του ανταρτορόκ (1974-76) όπου η ψυχεδελική έκφραση «πάγωσε» και κυριάρχησε η στρατευμένη τέχνη. Χρονικά η Ροκ Αναζωπύρωση τοποθετείται στα χρόνια 1976-1980.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ 2ης ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΡΟΣ Α

Φωτο: Μίκης Θεοδωράκης

Η αντιστασιακή τέχνη κατά της δεύτερης γερμανικής κατοχής αρχίζει να εμφανίζεται στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2010, όταν ήταν πια φανερό ότι η γερμανική πολιτική στρεφόταν κατά της πατρίδας μας.

Από τις σημαντικότερες πρωτοπόρες παρουσίες είναι ο ποιητής Αργύρης Μαρνέρος, ο οποίος και παρουσιάζει στην πλατεία Συντάγματος, έκθεση κολλάζ με τίτλο «Η Μαντάμ ΝΟ» με την οποία διακωμωδεί την Μέρκελ(Δεκέμβριος του 2010).

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ


Συζήτηση του Θοδωρή Σαραντή και Βασίλη Καργούδη με τον Μανώλη Νταλούκα στο Ραδιόφωνο του 9.84. Θέμα της συζήτησης, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, η Γιόλα Αναγνωστοπούλου, τα ναρκωτικά και η κουλτούρα του "Κίτρινου Σούρουπου"