Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΓΑΠΑ, Κώστας Τουρνάς. Poll 1970.


Το εξώφυλλο του Άνθρωπε Αγάπα όταν κυκλοφόρησε σαν μικρός δίσκος με δεύτερο τραγούδι το Ήλιε μου.1971.


Αν θες τραγούδια όμορφα ν’ ακούσεις 
φίλε μου 
την καρδιά μου ν’ ανοίξεις 
Αν θες λουλούδι γύρω σου 
ν’ ανθίσει 
τον θυμό 
άστον μόνον να σβήσει

Άνθρωπε αγάπα 
την φωτιά σταμάτα 
και την δύναμή σου 
δώσ’ τη στο φιλί σου.




Η ιστορία των Poll, αρχίζει στο τέλος του 1970, όταν ο Κώστας Τουρνάς, βλέπει το φιλμ Strawberry Statement (Φράουλες και Αίμα) και εμπνέεται το τραγούδι "Άνθρωπε Αγάπα". 
Σύντομα θα γράψει και το "Ήλιε μου". 

Τα δύο αυτά τραγούδια, που κυκλοφορούν το 1971, και αφού έχει σχηματιστεί το συγκρότημα Poll, έχουν τεράστια επίδραση στην ελληνική νεολαία. Δεν πρόκειται για μία κρυφή αντιστασιακή μπροσούρα, η οποία να φθάνει στα χέρια λίγων δεκάδων. Εδώ έχουμε δύο τραγούδια, που μεσούσης της χούντας, κυκλοφορούν επίσημα, και αγγίζουν εκατομμύρια κόσμο. Συνεπώς, ήταν από τους μεγαλύτερους επηρεασμούς που διαμόρφωσαν τότε,  την σκέψη και τα αισθήματα της νεολαίας . 
 Πολύ γρήγορα, θα κυκλοφορήσει και η ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος, ο δίσκος με το ταγάρι.
Ο δίσκος αυτός, έχει τεράστια σημασία, στην ιστορία της ελληνικής ψυχεδελικής νεολαίας.
Δημιουργεί μια ειρηνική επανάσταση. Το συγκρότημα Poll, γοητεύει τη νεολαία και οι εμφανίσεις τους στο κλαμπ ΕΛΑΤΗΡΙΟ, προκαλούν ένα "λαϊκό προσκύνημα". Το σήμα των Poll, είναι το περιστέρι της Ειρήνης. Αυτό, σε συνδιασμό με το όνομα του συγκροτήματος που σήμαινε "δημοψήφισμα", αλλά και με τους στίχους των τραγουδιών, έφερε την πρώτη μαζική αντιδικτατορική στάση, στην ψυχεδελική νεολαία. 
  Το συγκρότημα Poll , φωτογραφία από τον Κ.Χαραλαμπίδη, 1971. Από αριστερά: Σπύρος Παπαγιάννης, Κώστας Τουρνάς, Νάσια Σάνδη, Μαίρη Γκλας, Σταύρος Λογαρίδης, Ρόμπερτ Γουίλιαμς. 

Περισσότερα για τους Poll, δες ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ (Μ.Νταλούκας, Εκδόσεις ΆΓΚΥΡΑ, 2013) 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου