Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΤΟ TOP HAT- Το πρώτο κλαμπ Ροκ εν Ρολ στην Ελλάδα.

Το Top Hat όπως το ζωγράφισε ο Πιτ Κουτρουμούσης (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Το 
Top Hat, ήταν το πρώτο κλαμπ Rock'n'Roll που άνοιξε στην Ελλάδα.
Για το Top Hat δεν έχουμε αρκετά στοιχεία, αφού ανήκει σε μια εποχή πολύ ταραγμένη και σκοτεινή από την οποία ελάχιστα στοιχεία, που μπορούμε να θεωρήσουμε αληθινά, έχουν φτάσει στις μέρες μας.  Ένα σκίτσο του Πιτ Κουτρουμπούση, δείχνει την πρόσοψη του κλαμπ. 

Το σκίτσο αυτό, είναι βέβαια πολύ σημαντικό, αφού ο Κουτρουμπούσης, ήταν αυτός που κατά παραγγελία του ιδιοκτήτη, είχε ζωγραφίσει τότε, τους εσωτερικούς τοίχους, του κλαμπ. Θα μπορούσε λοιπόν, το σκίτσο του, να θεωρηθεί, τεκμήριο, όμως  ο Πιτ Κουτρουμπούσης, σκιτσάρει το Top Hat, από μνήμης και σχεδόν μισό αιώνα αργότερα. Συνεπώς, το σκίτσο αυτό, είναι μία (σοβαρή οπωσδήποτε) μαρτυρία, αλλά όχι τεκμήριο.  

To rock’ n’ roll έρχεται στην Ελλάδα με τους Αμερικάνους. Οι ναύτες του 6ου Στόλου έχουν σχηματίσει ορχήστρα που παίζει στο Ζάππειο και εκεί παραδίδουν κυριολεκτικά
μαθήματα χορού στους έλληνες που προσέρχονται συν γυναιξί και τέκνοις για να δουν το καινούργιο θέαμα. Στην φωτογραφία (Σεπτέμβριος 1956/Κ.Μεγαλοκονόμου), ο αμερικανός ναύτης φαίνεται να διδάσκει σε νεαρή ελληνίδα τα βήματα του rock’ n’ roll.


Οι πρώτοι συνειδητοί έλληνες ροκεντρολλίστες, εντοπίζονται στο τέλος του 1956, με κέντρο δράσης το κλαμπ Top Hat στο τέρμα της οδού Πατησίων. Έχουν προηγηθεί τα «μαθήματα» του φθινοπώρου της ίδιας χρονιάς στο Ζάππειο και ένας επιχειρηματίας, «πιάνει» το κλίμα, και ανοίγει αυτό το κλαμπ σαν Λέσχη ροκεντρόλ. Η είδηση, είναι αναμφισβήτητη, αφού έρχεται από τον "πραγματικό χρόνο", δηλαδή από ένα γράμμα που ο υπαρξιστής της παράγκας Αντώνης Ρηγάτος, στέλνει στον ξενιτεμένο Σίμο στις 8 Ιανουαρίου του 1957… 


Το απόσπασμα από το γράμμα του Ρηγάτου, στον Σίμο Τσαπνίδη (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα):
«Αγαπητέ φίλε Σίμο… στην οδό Πατησίων (σχεδόν στο τέρμα
ένας νεαρός πανωσακακικόλης άνοιξε ένα μοντέρνο κέντρο 
(Ψηλό Καπέλο-Λέσχη) οι ροκεντρολλίστες. Η παράγκα στις 
δόξες της με το αυτό έμψυχο υλικό. Ναι, ναι, όλη η παράγκα 
εκεί μαζεύεται. Πήγα να βεβαιωθώ κι εγώ, αλλά έφυγα κακήν 
κακώς….» 

Το γράμμα του Ρηγάτου δίνει τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.

1-Μετά την αναχώρηση του Σίμου για τον Γύρο Της Ευρώπης (Σεπτέμβριος 1956), η παράγκα ερημώνεται και το κέντρο 
δραστηριότητας μετατοπίζεται στην Πατησίων. Οι νεαροί υπαρξιστές πηγαίνουν καθημερινά στο Top Hat και γίνονται ροκεντρολλίστες. Πληρώνουν 150 δραχμές τον μήνα σαν συνδρομή στη Λέσχη του rock’n’roll. Χορεύουν με τις ώρες. 
2-Οι μεγαλύτεροι υπαρξιστές (όπως ο Ρηγάτος), μπορεί να γοητεύονται από την καινούργια κουλτούρα, αλλά τελικά χαρακτηρίζουν τους νέους πανωσακακικόληδες, θέλοντας με αυτόν τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό, να κοροϊδέψουν τα καινούργια στοιχεία του rock’n’roll που αντιλαμβάνονται σαν απειλή για τον υπαρξισμό. 

Η παρατήρηση του Ρηγάτου «η παράγκα στις δόξες της με το αυτό έμψυχο υλικό», είναι ασφαλής ένδειξη ότι οι πρώτοι ροκεντρολλίστες δεν είναι μία διαφορετική νεολαία, αλλά είναι η ίδια υπαρξιστική νεολαία που τώρα αλλάζει διάθεση κάτω από έναν ισχυρό νέο επηρεασμό. 


Παρίσι, 1958.Φωτογραφία του Σίμου Τσαπνίδη. Ο κόσμος στον πυρετό του rock’ n’ roll και χορεύει παντού

Τα υπαρξιστικά πρότυπα εξασθενούν και στην θέση τους έρχονται άλλα που δημιουργούν μια καινούργια κουλτούρα. Τώρα, η εικόνα της Juliette Greco αντικαθίσταται από την εικόνα του Elvis Presley. Η μεγάλη αυτή αλλαγή στη διάθεση δεν συμβαίνει επειδή ο Σίμος εγκαταλείπει την Ελλάδα και οι έλληνες υπαρξιστές μένουν χωρίς αρχηγό. Στα 1956, σημειώνεται η αρχή της μεταμόρφωσης των υπαρξιστικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη.

Ο Μυστηριώδης ιδιοκτήτης...
Αριστερά: Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, με τον Βεϊζαδέ, τον βασανιστή της μικρής Σπυριδούλας (1955).

Ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του Top Hat;
Λέγεται, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί, ότι ιδιοκτήτης του κλαμπ ήταν ο Βεϊζαδές που στα 1955 είχε «σιδερώσει» με την γυναίκα του την μικρούλα υπηρέτριά τους, Σπυριδούλα Ράπτη. Ο Τάσος Φαληρέας, σε παλαιό του δημοσίευμα, αναφέρει αυτό το όνομα σαν το όνομα του ιδιοκτήτη, χωρίς όμως να το συσχετίζει με την φριχτή αυτή ιστορία. Ο Αντώνης Μαλανδρής ( θαμώνας του κλαμπ και ο πρώτος έλληνας που συνελήφθη σαν τεντιμπόης) αλλά και ο Δημήτρης Πουλικάκος, ισχυρίζονται ότι ο ιδιοκτήτης ήταν πράγματι ο δράστης εκείνης της απάνθρωπης πράξης. 

Η περίπτωση αυτή, να ήταν δηλαδή, ο βασανιστής της Σπυριδούλας, ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, έχει λίγες πιθςνότητες να είναι αληθινή. Πρώτα-πρώτα, ο Βεϊζαδές, το 1956, που ανοίγει το κλαμπ, βρίσκεται στην φυλακή, αφού έχει καταδικαστεί, για την υπόθεση "Σπυριδούλα". Μετά, ο Βεϊζαδές, ονομαζόταν Γιώργος, ενώ όλοι όσοι θυμούνται τον ιδιοκτήτη του κλαμπ, τον θυμούνται με το όνομα Σπύρος. Εμείς εκείνο που ξέρουμε σίγουρα από διασταυρώσεις μαρτυριών, είναι ότι ιδιοκτήτης του κλαμπ ήταν ένας «συμπαθητικός χοντρός, μανιώδης καπνιστής με το παρατσούκλι Τρικοίλιας». Όμως, γεννιέται το ερώτημα, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί, που συσχετίζουν τον ιδιοκτήτη του κλαμπ, με τον Γιώργο Βεϊζαδέ; Θα μπορούσε να ήταν ένας συγγενής του; Ίσως. Όπως, θα μπορούσε επίσης, να ήταν ιδιοκτήτης ο Βεϊζαδές, και άλλος να το δουλεύει, όπως ακριβώς και στο Κύτταρο, που άλλος το είχε (Μαργωμένος) και άλλος το διηύθυνε (Ζέρβας). Αν έχουμε ανάλογη περίπτωση και στο Top Hat, τότε θα πρέπει, αυτό να υπάρχει με άλλη μορφή, σαν ταβέρνα ή λαϊκό κέντρο, πριν το 1956, και όταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης μπαίνει στη φυλακή, να λειτουργεί (αλλάζοντας μορφή) με τον Σπύρο Τροικίλια, που εμφανίζεται σαν ιδιοκτήτης, ενώ ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο Βεϊζαδές. Όλα αυτά, είναι βέβαια υποθέσεις. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του πρώτου ροκ εν ρολ κλαμπ στην Ελλάδα. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στοιχεία για τα "Σκοτεινά Χρόνια" και την εποχή του ελληνικού ροκ εν ρολ, στην έκδοση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ (Μ.Νταλούκας, Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, 2012)

2 σχόλια:

  1. Ιδιοκτητης του 1ου rock'n'roll club στην Ελλαδα ηταν ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποιος στη συνεχεια ανοιξε δυο ακομα club, το ShowBoat στην Αθηνα και με το ιδιο ονομα στις Σπετσες απο οπου και εφυγε αρρωστος με καρκινο.
    Αριστος οικογενειαρχης, μεγαλωσε 2 κορες με ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ αρχες, τις σπουδασε, τις καλοπαντρεψε και σημερα ειναι και οι δυο γιαγιαδες.

    Επισης, ουδεμια σχεση ειχε με την ιδιοκτησια του Top Hat οποιοσδηποτε αλλος πλην του Σταθακοπουλου, ο οποιος ουτε μπηκε ποτε στην φυλακη ουτε εκαψε την Σπυριδουλα.
    Αλλωστε, ειχαν γινει και μηνυσεις απο τον Σταθακοπουλο για το πρωτοσελιδο της Απογευματινης που τον συνδεει με εγκλητικες πραξεις και οι μηνυσεις αυτες κερδιθηκαν και του επιδικαστηκε και αποζημιωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται ότι έχεις στοιχεία. Σε παρακαλώ πολύ, στείλε μου έναν αριθμό τηλεφώνου σου για να μιλήσουμε (φυσικά δεν θα δημοσιευτεί)

      Διαγραφή