Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΗ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ THE GREEKS 1964-1968.

Η Εύη Μυλοπούλου, η τραγουδίστρια του συγκροτήματος The Greeks (εξωτερικού).

Επειδή πολύς λόγος έγινε για δύο συγκροτήματα,
με το ίδιο όνομα, The Greeks, καλό είναι να πούμε δυο λόγια και για εκείνο που έκανε τον δίσκο στην Music Box, ώστε να λυθούν σε κάποιους, οι απορίες. 
Το συγκρότημα αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Σχηματίστηκε το 1964 και έφυγε αμέσως στο εξωτερικό όπου και παρέμεινε μέχρι την διάλυσή του (1968).

Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει ίσως, να αναφέρονται σαν The Greeks του εξωτερικού, ώστε να τους διακρίνουμε από τους άλλους The Greeks, του εσωτερικού, το ποπ συγκρότημα δηλαδή που έδρασε στη Θεσσαλονίκη.



The Greeks- Η διασκευή του τραγουδιού "Αν Θυμηθείς τ Όνειρό μου"
Μίκη Θεωδοράκη και Νίκου Γκάτσου.

Ψυχή και αρχηγός του συγκροτήματος ήταν ο εξαιρετικός μουσικός και κορυφαίος ακορντεονίστας, Θέμης Ρούσσος.
Άλλα μέλη, οι : Χρόνης Γκόλφης (πιάνο), Σάκης Κολυριώτης (κιθάρα),  Μάκης Καραγιαννάκης (ντραμς). Οι τέσσερις άντρες πλαισίωναν την τραγουδίστρια Εύη Μυλοπούλου.
Η Εύη, σύζυγος του Θέμη, αποτελούσε το μεγάλο ατού, αφού είχε πολύ καλή φωνή και γοητευτική σκηνική παρουσία.

Οι The Greeks του εξωτερικού, αποφάσισαν το 1966 να ηχογραφήσουν και δίσκο, ενώ βρίσκονταν για ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα.
Αυτός είναι ο περίφημος λοιπόν δίσκος που έγινε στην Κολούμπια για την Music Box, και ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη ιστορία.
Ουσιαστικά δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, ή μπορεί και να κυκλοφόρησε για μερικές ίσως εβδομάδες, αφού λίγο μετά που τυπώθηκε, έγινε το πραξικόπημα, η χούντα τον απαγόρευσε και κατεστράφησαν οι κόπιες. Η απαγόρευση έγινε διότι περιελάμβανε διασκευές τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Οι κόπιες που γλίτωσαν ήταν αυτές που το εργοστάσιο πρόλαβε να στείλει άρον-άρον στο εξωτερικό, και κρυφά από τη χούντα.
Επανεκδόσεις έγιναν (πάλι στο εξωτερικό), με διάφορα εξώφυλλα. Για τους γνωρίζοντες, ο δίσκος είναι αυτός που έκανε ένα φωτεινό βλέμμα, σκοτεινό. Αλλά αυτό, προς το παρόν,  ας το αφήσουμε χωρίς ερμηνεία.


Τον  Θέμη Ρούσσο και την Εύη Μυλοπούλου, μπορούμε να τους δούμε σε απόσπασμα ταινίας του 1958, με άλλο όμως σχήμα, πριν δημιουργήσουν τους The Greeks. Ο Θέμης είναι αυτός με το ακορντεόν.



ΥΓ-
1.   Για το συγκρότημα αυτό θα αναφερθούμε πάλι, σε μελλοντικό ποστ.
2.  Τα όσα παλαιότερα γράφτηκαν στους Μοντέρνους Ρυθμούς, για δίσκο των άλλων The Greeks (εσωτερικού) στην εταιρεία Music Box, δεν ισχύουν. Αφορούν σε κάτι που θα μπορούσε να είχε συμβεί, αλλά όχι σε αυτό που τελικά και συνέβη. Καλό είναι λοιπόν οι διάφοροι Δελαπατρίδηδες να μην συμβουλεύονται τέτοια περιοδικά, για να αποφύγουν νέα ρεζιλίκια.

2 σχόλια:

  1. Κυριε Νταλουκα,σας ευχαριστω θερμα για οσα διαβασα.Βλεπετε ,ειμαι η κορη του ενος μουσικου απο το συγκροτημα:The Greeks του Εξωτερικου ,οπως αναφερατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! γνωρίζατε μήπως τον Χρόνη Γκόλφη που ήταν μέλος του συγκροτήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή