Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ HARLEMS –Όταν τα φαινόμενα απατούν

Λέγεται, ότι, στην Εποχή της Χρυσής Νεολαίας, σπουδαίο ήχο, είχε και το συγκρότημα Harlems, δυστυχώς όμως, για αυτούς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, αφού στην περίοδο 1960-1967, δεν έχουν καμία ηχογράφηση και δεν έχει διασωθεί κανένα ηχητικό δείγμα.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΡΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ

Οι κρατικοδίαιτοι, δεν πάνε ποτέ για τα λίγα, πάνε για τα πολλά.


Το ποστ με τίτλο ΡΟΚ καιΚΡΑΤΟΣ, δημιούργησε αντιμαχόμενα αλλά ενδιαφέροντα σχόλια. Μερικά από αυτά, απέδωσαν με την λέξη «κρατικοδίαιτος», μια κατηγορία, επί δικαίων και αδίκων. Οφείλω, λοιπόν, να καταθέσω και την δική μου γνώμη...

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ- Born Out Of The Tears Of The Sun - ( Μέρος Α)

Ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της ελληνικής ψυχεδέλειας, ηχογραφημένος, το καλοκαίρι του 1970, στο Λονδίνο.
Στην Εποχή της Δικτατορίας, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά.  Στην Ελλάδα, έγινε επανέκδοση, πολύ αργότερα (2008), σε πολύ λίγα αντίτυπα. Όμως, δεν υπήρξε ποτέ παρουσίαση, ή κάποια σοβαρή κριτική, σχεδόν καμιά για αυτόν πληροφόρηση, έτσι, που μπορούμε να πούμε, ότι μέχρι τώρα, ήταν ένας άγνωστος δίσκος.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΡΑΙΕΣ- Η Εποχή της Αθωότητας

Ακόμα παλεύω με τον ήλιο στα μάτια
Το ξέρω
Πέρασε η Εποχή της Αθωότητας
Κι ήρθε αυτή της Ενοχής
Εμείς την σπρώξαμε στον γκρεμό
Και μετά
χαθήκαμε στο σκοτάδι

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ - Απρίλιος 1963.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πραγματοποιεί τελικά, έστω και με συμβολικό τρόπο, την Πρώτη απαγορευμένη από το ελληνικό Κράτος, Πορεία Ειρήνης (21 Απριλίου του 1963). 

Τα γεγονότα της Πρώτης Πορείας, καταγράφονται στην Ιστορία, ως η κορυφαία εκδήλωση, της ανεξάρτητης νεανικής οργάνωσης "Μπέρτραντ Ράσσελ". Μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, η νεανική αυτή οργάνωση, που έχει πάρει διαστάσεις πανελλήνιου κινήματος, μετασχηματίζεται, για προφανείς συμβολικούς και τιμητικούς λόγους, σε Νεολαία Λαμπράκη. Οι Λαμπράκηδες όμως, καθοδηγούμενοι από την ΕΔΑ, γρήγορα, χάνουν την αυτονομία τους, και μετατρέπονται, σε κομματική νεολαία. Η νεολαία "Μπέρτραντ Ράσσελ" (και η πρώτη μορφή των Λαμπράκηδων), αποτελεί την μία, από τις τρεις μεγάλες νεανικές διαθέσεις (οι άλλες δύο είναι οι Μπητνίκοι και οι Χρυσή Νεολαία), που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, την Εποχή της Χρυσής Νεολαίας (1960-1967). 

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΗΤΝΙΚΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (1960-1967)

Ο Σίμος Τσαπνίδης, εν μέσω δύο Γάλλων beatniks. Παρίσι, 1966. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Η ροκ σκηνή των beatniks στο Παρίσι, στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες, εξελίχθηκε κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 60, στην πατρίδα μας όμως, δεν είναι γνωστή, ή τουλάχιστον τόσο, όσο η Swinging London που εμφανίστηκε λίγο αργότερα στην Αγγλία.