Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ «ΣΙΜΟΥ ΤΣΑΠΝΙΔΗ»

Τι περιλαμβάνει το πολύτιμο αυτό Αρχείο:

1. Το Βιβλίο του Σίμου.

Ένα χειρόγραφο βιβλίο, 1373 σελίδων. Ογκωδέστατο, ίσως το μεγαλύτερο χειρόγραφο βιβλίο στον κόσμο. Είναι γραμμένο σε κόλλες Α3. Εξιστορεί τις περιπέτειες της οικογένειας, και πώς από τον Πόντο, κατέληξαν στον Πειραιά, και στις παράγκες της Δραπετσώνας. Περιγράφει τα παιδικά του χρόνια και το κλίμα του Λιμανιού, όπου και πήγαινε καθημερινά να πουλήσει τσιγάρα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:Τα Βούρλα. Οι Μάγκες, χασισοπότες και ρεμπέτες του Πειραιά. Ο Πόλεμος και η Κατοχή. Η εγγραφή του στην Σχολή του Αχιλλέα Μαδρά για να γίνει ηθοποιός. Οι πρώτες παρέες, και το ιστορικό της ίδρυσης του Συλλόγου των Ελλήνων Υπαρξιστών. Όλη η δράση της Ιπτάμενης Παράγκας, τα πάρτι, η δίωξη από την Αστυνομία, οι δίκες και με δικαστική απόφαση, το κλείσιμο του Συλλόγου. Η αναχώρησή του για τον «Γύρο της Ευρώπης». Η περιπλάνησή του, στην Γιουγκοσλαβία, του Τίτο. Η άφιξη στην Βιέννη και η ζωή του με τους υπαρξιστές του ADE BAR. Στην Ελβετία, με τους έλληνες φοιτητές και τους Υπαρξιστές της Ζυρίχης στο καφε BARBARE. Το βιβλίο σταματά στις 29 Ιανουαρίου 1957, και η τελευταία του πρόταση, είναι: «Ξυπνάω από το χαλασμένο σπίτι, χαιρετώ τον φίλο μου και τα παιδιά του καφενείου BARBARE, φορτώνομαι τον σάκο μου και φεύγω για το Παρίσι!!!».

Φωτό:Έλληνες Υπαρξιστές, έτοιμοι προς εκδρομή. ΑΡΧΕΙΟ ΣΙΜΟΥ ΤΣΑΠΝΙΔΗ, 1953.

2.Φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την Εποχή της Ιπτάμενης Παράγκας.

Εκατοντάδες φωτογραφίες από τα πάρτι, τις εκδρομές και τις άλλες εκδηλώσεις, των Υπαρξιστών της Ιπτάμενης Παράγκας. Το υλικό, είναι εκπληκτικό και μας δίνει μοναδικές εικόνες. Αλληλογραφία του Συλλόγου. Το Καταστατικό. Η Εφημερίδα τους. Η Δικογραφία. Άλλα ντοκουμέντα από τη δράση των ελλήνων Υπαρξιστών.

Φωτο: Η Σφραγίδα του Συλλόγου των Ελλήνων Υπαρξιστών. Σινική μελάνη. Έργο του Αδάμ Στασινού. 1953. ΑΡΧΕΙΟ ΣΙΜΟΥ ΤΣΑΠΝΙΔΗ.

3.Καλλιτεχνικά Έργα των Ελλήνων Υπαρξιστών.

Ζωγραφικοί πίνακες, σκίτσα, κολλάζ, ποιήματα που οι έλληνες υπαρξιστές στερέωναν με πινέζες στους ξύλινους τοίχους της Ιπτάμενης Παράγκας. Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχουν και έργα ξένων Υπαρξιστών που φιλοξενήθηκαν για ένα διάστημα εκεί. Ξεχωρίζουν σκίτσα και ποιήματα του Ζακ Πρεβέρ, ποιήματα του Νίκου Καρούζου, έργα του Κουτρουμπούση και του Αντώνη Ρηγάτου. 

Φωτο:Ημερολόγιο Σίμου Τσαπνίδη. Περιλαμβάνει την περίοδο 25 Ιουνίου- 16 Μαρτίου 1958.

4. Ημερολόγια 1957-1975

Τα ημερολόγια που κρατά ο Σίμος σε όλη την διάρκεια της σχεδόν εικοσαετούς περιπλάνησης. Καταγράφει με λεπτομέρειες, το πώς ζει, σε όποια πόλη πηγαίνει. Αποτελούν πολύτιμο επεξηγηματικό οδηγό, για τις φωτογραφίες που ταυτόχρονα δημιουργεί. 


Μπήτνικς. Φωτογραφία Σίμος Τσαπνίδης, Παρίσι, 1964.

5.Φωτογραφίες 1957-1975

Χιλιάδες φωτογραφίες (αρνητικά) που τραβά όπου βρεθεί. Καταγράφει ιστορικές στιγμές (Μάης 68, Πορείες Ειρήνης, κ.α) κοινωνικές συμπεριφορές (Έθιμα, Γιορτές, καρναβάλια κ.α) νεανικές τάσεις, και ομάδες (Μπήτνικς, Mods. Χίπις, κ.α), Φαινόμενα Τέχνης και Πολιτισμού (Swinging London), ντανταϊστικές ομάδες , τον κύκλο καλλιτεχνών του Better Bookz, πρόσωπα σημαντικά σαν την Γιόκο Όνο, Ιόλα, Νταλί, Μίκη Θεοδωράκη, Μελίνα Μερκούρη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Τάκι Βασιλάκη, Άλλεν Γκίνσμπεργκ κ.α, Συναυλίες, τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών και ναυτικών, το σκοτεινό περιθώριο και τις «κυρίες» στα μπαρ του Αμβούργου, στα σπίτια του Άμστερνταμ, και πολλά άλλα.

Φωτογράφιση της Yoko Ono. Σίμος Τσαπνίδης, Λονδίνο, 1967. 

Το ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ, έχει παραχωρηθεί από τους κληρονόμους του Σίμου, στον Μανώλη Νταλούκα, και ως πρωτότυπο υλικό, βρίσκεται καλά φυλαγμένο σε Ίδρυμα του Εξωτερικού. Σε ψηφιακή μορφή, βρίσκεται και στην Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα, του γενικότερου ΑΡΧΕΙΟΥ της ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.


1 σχόλιο:

  1. Το Αρχείο Ιστορίας της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νεολαίας που ακριβώς βρίσκεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή