Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ : Acapella Solo Loop. Ανησυχίες ενός ήρεμου μυαλού (Συνέντευξη)

Το εξώφυλλο του χειροποίητου cd του Σπύρου.

Ο κύπριος Δημήτρης Σπύρου, είναι μουσικός, ποιητής, ηθοποιός  και ζωγράφος.
Δεν χρησιμοποιεί μουσικά όργανα.
Χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη φωνή και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η ποίησή του είναι εξαιρετική με στοιχεία υπερλεξισμού, λέξεις δηλαδή που δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο, οι  οποίες όμως αναλόγως με την διάθεση του ακροατή, παίρνουν  το νόημά τους.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στα δύο χωρίστηκε το Δεύτερο Πρόγραμμα (και εννοούμε της ΕΡΤ , Δεύτερο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει στη ΝΕΡΙΤ). Έτσι τώρα, υπάρχουν δύο Ραδιόφωνα, που και τα δύο επικαλούνται το Δεύτερο και την πρώην ΕΡΤ, αλλά ταυτόχρονα, αγωνίζονται και το ένα εναντίον του άλλου.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ-Συνέντευξη (Πρώτο Μέρος)

Τα παιδικά του χρόνια. Οι σπουδές στη Μαθηματική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η συγκατοίκηση με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Οι Διόσκουροι και η συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο πρώτος μεγάλος δίσκος ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ...


Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

TAKIS –Συνέντευξη

O Takis σε έκθεσή του στο Παρίσι (Φωτογραφία: Σίμος Τσαπνίδης, 1964. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας)

Στην συνέντευξη που μου δίνει (2004) ο TAKIS (Παναγιώτης Βασιλάκης), αναφέρεται στις παρέες που κάνει μετά τον Πόλεμο, και πριν φύγει για το Παρίσι. Οι παρέες αυτές,  είναι κυρίως καλλιτέχνες που ορίζονται ως οι πρώτοι Υπαρξιστές στην Ελλάδα.
Ο χρόνος δράσης των πρώτων Υπαρξιστών είναι 1945 με 1954 και το γενικό όνομα όλων αυτών είναι Ανεύθυνοι, σύμφωνα με την Φώφη Τρέζου.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΛΟΣ –Συνέντευξη (Μέρος Πρώτο)

Φωτο : Ο Γιώργος Μακρής και ο Άγγελος Καράκαλος, στρατευμένοι (Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα, Σεπτέμβριος 1948)

Ο Άγγελος Καράκαλος, εξάδελφος και στενός φίλος του Γιώργου Μακρή, στη συνέντευξη που μου έδωσε (Φεβρ 2003) αποκαλύπτει ότι το ποίημα Εμείς οι Λίγοι/Προάγγελοι του Χάους, είναι της Λένας Τσούχλου.
Η μαρτυρία του Καράκαλου, αλλά και άλλες μαρτυρίες, όπως της Ιωάννας Χατζηνικολή και Φώφης Τρέζου, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ – Συνέντευξη (Ροκ στα χρόνια 1945-1950/Μέρος Πρώτο)

Η Ιωάννα Χατζηνικολή (Φωτ Μ.Νταλούκας, 2003)

Για την εκλιπούσα εκδότρια,  Ιωάννα Χατζηνικολή, εξακολουθεί να μιλά,  με μεγάλο σεβασμό,  σύμπας ο εκδοτικός χώρος. Τα βιβλία που βγήκαν στις εκδόσεις της διακρίθηκαν σε ποιότητα.
Όμως, η πολύ σοβαρή και αξιόλογη εκδοτική της δραστηριότητα, ήταν, ένα μόνο στοιχείο.
Δεν υπήρξε μόνον εκδότρια.
Υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο: μια γυναίκα ελεύθερη, που έζησε κατά τον τρόπο που ήθελε, και αναμφίβολα, αυτός ήταν ένας ροκ τρόπος.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ New Wave(άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο του 1982)













Φωτο : Η προβολή του φιλμ Quadrophenia, προκάλεσε ένα κύμα οπαδών του Sting και του New Wave στην Ελλάδα.


Το ελληνικό New Wave , υπάρχει, ως δευτεραγωνιστής του πανκ, από το 1980.  Σημαντικό γεγονός, τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς (το οποίο και ευνοεί την ανάπτυξη αυτής της κουλτούρας), είναι η προβολή του φιλμ Quadrophenia με βασικό ήρωα τον Sting, τραγουδιστή των Police.
Τον Μάρτιο (30 Μαρτίου 1980), οι Police, έρχονται και δίνουν μία, επεισοδιακή τελικά, συναυλία στο Σπόρτιγκ. Επεμβαίνουν τα ΜΑΤ, συμπλέκονται με νεαρούς, και η συναυλία αυτή, μυθοποιείται, ονομαζόμενη  «Police εναντίον Police»,  μεταξύ των νεαρών οπαδών του New Wave, σε όλη την Ελλάδα.


Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΛΑΛΑΣ- Συνέντευξη (Πρώτο Μέρος)

Ο Γιώργος Πιλάλας, στο σπίτι του στην Κυψέλη (Φωτ Μ.Νταλούκας, Φεβρ 2004)

Στη συνέντευξη που μου έδωσε, ο Γιώργος Πιλάλας (Φεβ 2004), αναφέρεται στα πρώτα χρόνια, όταν με φίλους του, παρουσιάζουν αυτοσχέδια θεατράκια, στον δρόμο.
Αυτές οι ταχυδραματικές παραστάσεις (1974-1975), αποτελούν το πρώτο καλλιτεχνικό έργο, που φυσικά δεν έχει αποτυπωθεί, όμως έχει μετουσιωθεί στον τύπο του Ζωρζ Πιλαλί, στο Καραβάνι και στην Θεοκωμωδία.  

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΝΙΧΑΚΗΣ – Συνέντευξη (Μέρος Πρώτο)

Ο Ροκ Υδραυλικός, Νίκος Τζονιχάκης, στο σπίτι του στην Κυψέλη. Ιδρυτής του Οργανισμού Ενωμένων Υδραυλικών Ελλάδας (1980) και δημιουργός εκπληκτικών ποιημάτων και τραγουδιών (Φωτ Μ.Νταλούκας, 2002)

Ο Νίκος Τζονιχάκης, αποτελεί περίπτωση, ίσως μοναδική, στην ιστορία του ελληνικού ροκ. Δεν σπούδασε, ασκεί το επάγγελμα  του υδραυλικού, και όμως, είναι εκπληκτικός ποιητής  που εκφράζεται με εξαιρετικά  σουρεαλιστικό τρόπο. 

Κάνει τρομερή εντύπωση, για παράδειγμα,  ο στίχος...

και περνούν και πίνουν και διαγράφουν
την γενικοκεντρικοστεγανή αρτηρία του εγκεφάλου μου
και κοσκινίζουν τα λεπτοκαμωμένα μου καπρίτσια

...που εμφανίζεται στο Τζονιχάκειον Άσμα, στο δίσκο ΕΝ ΛΕΥΚΩ του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Με αυτό το ποίημά του, που ο Παύλος έκανε τραγούδι, ο Τζονιχάκης, έγινε θρύλος στον χώρο του ελληνικού ροκ. 

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΤΖΙΜΗΣ ΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΣ- Συνέντευξη (Πρώτο Μέρος)

Ο Τζίμης Τζιμόπουλος (Φωτ Μ.Νταλούκας, Φεβρ 2004)

Ένα απόσπασμα από συζήτηση που είχα με τον Τζίμη Τζιμόπουλο. Πριν από αυτό, όμως, παρουσιάζω ένα σύντομο βιογραφικό του εξαιρετικού αυτού μουσικού και νταρμίστα.


Γεννήθηκε στην Άρτα, το 1947. Ο πατέρας του ήταν Εισαγγελέας, ο οποίος πήρε μετάθεση (1950) και έφερε την οικογένεια στην Αθήνα.
Πήγε σχολείο στο 21 Δημοτικό και μετά στο Β Γυμνάσιο στην οδό Αχαρνών.  Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική επηρεασμένος από τον θείο του (Σπύρο Λαζάρου) που ήταν Καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών. Ο θείος του, φίλος με τον μεγάλο μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, προσπάθησε να εμφυσήσει στον Τζιμόπουλο, την αγάπη για την κλασική μουσική. Ο Τζιμόπουλος, αρχίζει να μαθαίνει κλασικές μελωδίες στο κλαρίνο και στο σαξόφωνο.