Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΤΟ 69 ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΙΛΟ (Το νόημα του Λευτέρη)- Μέρος Πρώτο


Ο Παύλος Σιδηρόπουλος (Φωτ. Μ.Νταλούκας, 1983)

«Το 69 με κάποιον φίλο», του Παύλου Σιδηρόπουλου, είναι ίσως το σημαντικότερο τραγούδι, του ελληνικού ροκ. Δωρικό, με λίγες λέξεις, σχηματίζει αριστοτεχνικά, το πορτραίτο του Λευτέρη.
Τραγούδι της Ήττας, αλλά σαν μια μαγική εικόνα, κρύβει μέσα του, την Διαμαρτυρία και συνεπώς, στέλνει μήνυμα, για Ελευθερία.

ONE MOMENT IN TIME: Σίμος Τσαπνίδης και Λιάνα Κανέλλη, 1976

Πίσω στο μακρινό έτος 1976, όταν η Λιάνα Κανέλλη, νεαρή ρεπόρτερ, έπαιρνε συνέντευξη από τον αρχηγό των ελλήνων υπαρξιστών, Σίμο Τσαπνίδη.
Ήταν τα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα της Λιάνας, η οποία, σήμερα, βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές,  θυμάται...

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

PAMELA LEAKE (τραγουδίστρια του ιστορικού συγκροτήματος MORKA)- Συνέντευξη/ Update

Η Πάμελα, δείχνει το ψυχεδελικό έργο της, που ζωγράφισε το 1972, στην γ/κάσα του Μιχάλη Ορφανίδη, ντραμίστα των MORKA (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 2008).

H Pamela Leake, είναι Αγγλίδα, που αγάπησε υπερβολικά την πατρίδα μας, ώστε, ουσιαστικά, έγινε Ελληνίδα.
 Ήρθε στην Ελλάδα το 1969, σε ηλικία 23 χρόνων, και από τότε, ζει εδώ.

Είναι γνωστή διότι συμμετείχε στο ιστορικό ψυχεδελικό συγκρότημα MORKA, από τον Ιανουάριο του 1972, μέχρι και την διάλυσή του, την Άνοιξη του 1973.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΜΝΗΜΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΥ


Η Κατερίνα, στο εδώλιο στην δίκη που έγινε τον Οκτώβριο του 1973. Πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της εποχής.

Η Κατερίνα Αποστολάκου, ήταν ένα κορίτσι που αγαπούσε πολύ την ροκ μουσική.
Συνελήφθη το 1973, δικάστηκε και καταδικάστηκε διότι με την παρέα της κάπνιζαν «τσιγαράκι».
Στο δικαστήριο, οι αστυνομικοί, την παρουσίασαν σαν ένα κοινωνικό απόβρασμα, και σαν ανώμαλη.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΑΜΙΡΑ (Για τον Νικόλα Άσιμο) - Ένα Ταξίδι στο Χρόνο


Ένα απόσπασμα από ταξίδι στο χρόνο που έκανα δια αλληλογραφίας με την μαγευτική Αμίρα. Η Αμίρα, κάποτε, υπήρξε η περίφημη Ρίτσα, αναρχική της Πλατείας Εξαρχείων και κοπέλα του Νικόλα Άσιμου. Τώρα, είναι μία σανιάσι του Όσσο (η φωτογραφία που παραθέτω, την δείχνει όπως είναι τώρα). Το ταξίδι με την Αμίρα, αποκαλύπτει σημαντικότατα στοιχεία για την κουλτούρα του ΚΡΟΚ. Εκτός, από αυτό, ήταν από τα ομορφότερα «ταξίδια στο χρόνο», που έκανα στην μέχρι τώρα ζωή μου....


Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ

Who Cares for a Rock n Roll Suicide. Έργο της Γιολάντας για τον θάνατο της Joplin. 1971.


 Απόσπασμα από μια ποιητική βραδιά με την ποιήτρια Γιόλα Αναγνωστοπούλου.
Η Γιολάντα μου δείχνει το έργο της Who Cares for a Rock n Roll Suicide για τον θάνατο της Janis Joplin. Μου λέει ότι το έκανε το 1977, αργότερα όμως, θυμήθηκε ότι είναι έργο του 1970 ή 1971.

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΣ –Συνέντευξη (Μέρος Πρώτο)

Ο Ιωάννης Λαδάς, μου επιδεικνύει το Ψαλίδι που του έστειλε Ιταλός ομοϊδεάτης και θαυμαστής του, με σημείωμα που έγραφε «ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΛΑΔΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ». Φωτ Φεβρ 2008.


Κυριακή 20 Απριλίου 2014

ΑΛΕΚΟΣ ΑΡΑΠΗΣ -Συνέντευξη (Δεύτερο Μέρος)

Παύλος Σιδηρόπουλος και Αλέκος Αράπης. Rodeo club (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 1986).

Για τον δίσκο «Άντε και Καλή Τύχη Μάγκες» τον οποίο και θεωρεί προϊόν εκβιασμού (όλα τα τραγούδια υπήρχαν με την φωνή του Παύλου)- για την μυστηριώδη Μαρία, στο σπίτι της οποίας πέθανε ο Παύλος- τα τραγούδια που έχει γράψει ο Αράπης- Τα πρώτα χρόνια που έπαιζαν οι Απροσάρμοστοι, λίγοι τους έδιναν σημασία, υπήρχαν και γιουχαΐσματα  ακόμη και αυγά στις συναυλίες, λογοκρισία από το ραδιόφωνο, και

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ- Συνέντευξη (Μέρος Πρώτο)

Ο Δημήτρης Πουλικάκος (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 1987)

Τα παιδικά του χρόνια- Σχολείο- «Σπουδές» στην Πάντειο για μία μόνο ώρα-το Στρατιωτικό-ο πρώτος του γάμος με τη Σάρα- η ζωή στο Λονδίνο- η συναυλία των Rolling Stones στην Ελλάδα.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑ 1968- Πώς εόρτασαν οι Ελεύθεροι Έλληνες στο Παρίσι.

Το σήμα της σκλαβωμένης Πατρίδας, που έγινε αφίσα και μικρό αυτοκόλλητο, και φορούσαν στο πέτο τους οι ελεύθεροι Έλληνες, το Πάσχα του 1968,  στο Παρίσι. Φιλοτεχνήθηκε από τον Jean Picart Le Doux

Το Πάσχα του 1968, για τους δημοκρατικούς Έλληνες, ερχόταν με έντονο θρησκευτικό αλλά και αντιστασιακό ήθος.

Στην Ελλάδα, την μεγάλη αυτή Εορτή, αμαύρωσαν οι δικτάτορες. Στο εξωτερικό, όμως, η ημέρα, εορτάστηκε, όπως έπρεπε και διατηρήθηκε η ελπίδα, η Ανάσταση του Χριστού, να φέρει και την ανάσταση της Δημοκρατίας.

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Η Κλειώ Δενάρδου, τραγουδά το «Πού να΄ναι ο ίσκιος σου Θεέ» στην 2η Ολυμπιάδα της χούντας. Δυστυχώς, ο ίσκιος του Θεού δεν εμφανίστηκε να μοιράσει καρπαζιές στους χουντικούς εγκεφάλους (Φωτο Κ.Μεγαλοκονόμου, 1969).


Τελευταία διάβασα ένα κείμενο που έγραψε ο Κώστας Αβανίτης, και που με το ψευδώνυμο Manwolf Louie, ανάρτησε – πού αλλού;- στο  μπλογκ,  του καλού μαθητή του, Φώντα Τρούσα. Το κείμενο έχει γραφτεί το 2011, και απόρησα, πώς τόσο καιρό, αυτό το μαργαριτάρι, μας είχε ξεφύγει.


Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ο Σίμος Τσαπνίδης, αριστερά με την ελληνική σημαία στο στήθος, βαδίζει για την Παγκόσμια Ειρήνη (Δανία, 21 Οκτωβρίου 1960, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα).

Ο αρχηγός των ελλήνων Υπαρξιστών,  Σίμος Τσαπνίδης, καταγράφεται, ως ο πρώτος έλληνας, που οδοιπόρησε για την Παγκόσμια Ειρήνη.