Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

MORKA – Όλη η Αλήθεια για τα τραγούδια (Δεύτερο Μέρος)

Οι Morka. Από αριστερά: Πάμελα Ληκ, Πωλ Παπαδέας, Τζωρτζ Ταμπακόπουλος, Αντώνης Μπράβος, Ντόριαν Κόκας και Μιχάλης Ορφανίδης. Φωτογραφία αγνώστου, 1972, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Διαβάστε το Πρώτο Μέρος ΕΔΩ.


Β. Οι Morka (1971-73)

Το καλοκαίρι του 1971, η senior class του ACS είναι πλέον απόφοιτη και το μαθητικό συγκρότημα Stone Deep, διαλύεται.
Ο Ντόριαν Κόκας, με τον φίλο του Μάικ Μοραΐτη, σχηματίζουν ντουέτο, το οποίο και ονομάζουν MORKA. Το όνομα είναι ο συνδυασμός των δύο συλλαβών: ΜΟΡ από το Μοραΐτης και ΚΑ από το Κόκας.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

MORKA – Όλη η Αλήθεια για τα τραγούδια (Πρώτο Μέρος)

Το ψυχεδελικό συγκρότημα Morka, σχηματίστηκε το 1971, και αρχηγός του, ήταν ο αείμνηστος Ντόριαν Κόκας.

Τα περισσότερα που έχουν γραφτεί για αυτό το συγκρότημα, είναι ανακρίβειες, και ανακυκλώσεις από διάφορες φήμες.


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΧΟΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ- Improvisations

Art : Dean Russo Poster Paris

Ο Μίχος Κολιόπουλος, ανήκει στην παρέα των ελλήνων, που κατά τη διάρκεια της Ροκ Αναζωπύρωσης (1976-1980), σχηματίζουν το Κίτρινο Σούρουπο στο Παρίσι.
Περιγράφεται στο ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ, όπου και συσχετίζεται με πρόσωπα σημαντικά για την ιστορία του ελληνικού ροκ (Γιόλα Αναγνωστοπούλου, Παύλο Σιδηρόπουλο, Ανθούλα Αθανασιάδου, Βίκυ Μπουρδάκου κ.α).

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ- Σε Άλλους Κόσμους. 1973

Ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, με την κόρη του Ειρήνη (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 1987)

Το άλμπουμ του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη «Σε Άλλους Κόσμους», κυκλοφόρησε το 1976, όμως, αποτελεί έργο της Εποχής της Δικτατορίας, αφού γράφτηκε το Καλοκαίρι του 1973, και πρωτοπαρουσιάστηκε στο κλαμπ 11η ΕΠΟΧΗ, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ «ΣΙΜΟΥ ΤΣΑΠΝΙΔΗ»

Τι περιλαμβάνει το πολύτιμο αυτό Αρχείο:

1. Το Βιβλίο του Σίμου.

Ένα χειρόγραφο βιβλίο, 1373 σελίδων. Ογκωδέστατο, ίσως το μεγαλύτερο χειρόγραφο βιβλίο στον κόσμο. Είναι γραμμένο σε κόλλες Α3. Εξιστορεί τις περιπέτειες της οικογένειας, και πώς από τον Πόντο, κατέληξαν στον Πειραιά, και στις παράγκες της Δραπετσώνας. Περιγράφει τα παιδικά του χρόνια και το κλίμα του Λιμανιού, όπου και πήγαινε καθημερινά να πουλήσει τσιγάρα.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ της Lebaniz Blonde.

Από τη Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου η Σκορδ-Art γεμίζει με τα συνθήματα της Lebaniz Blonde. Γνωστή από τα “Μπρουκ, ο Ριτζ δεν θα γίνει δικός σου ποτέ.Τέιλορ”, “ο κώλος της Μαντόνα έπεσε, ο καπιταλισμός πότε;” και “Εγώ είμαι και πιο Λαίδη και πιο Γκάγκα. Άντζελα” αλλά και πολλά άλλα, η Lebaniz Blonde (ψευδώνυμο που πήρε από τίτλο τραγουδιού των Thievery Corporation) μεταφέρει τα “τσιτάτα” της από τους Αθηναϊκούς δρόμους σε μικρής κλίμακας επιφάνειες και χρηστικά αντικείμενα.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣ ΛΕΤΣΟΦΑΣΙΣΤΑΝ

Οι Beatles, από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα και της ελληνικής νεολαίας. Κατηγορήθηκαν (από «προοδευτικούς» γεροξούρες) σαν άπλυτοι και ψειριάρηδες.



Κατά καιρούς, εμφανίζονται  διάφοροι  απίστευτοι τύποι, που αισθάνονται την υποχρέωση, να καθυβρίσουν τους νέους. Είναι γνωστοί γραφικοί έως ψυχασθενείς, τύπου μαντάμ Λουκά, ή και καραμπινάτοι φασίστες.