Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ Εποχή Δικτατορίας, 1967-74 Φωτογραφίες Σίμου Τσαπνίδη

Vive La Resistance  du Peuple Grec. Έλληνες φοιτητές διαδηλώνουν κατά της Χούντας, στο Παρίσι (Φωτ Σίμος Τσαπνίδης, 1968)

Μοναδικό, και μέχρι τώρα ανέκδοτο υλικό, από εκατοντάδες φωτογραφίες, αποτυπώνει τη ζωή των Ελλήνων αντιστασιακών σε Λονδίνο και Παρίσι, την περίοδο 1967-74.
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο αείμνηστος Σίμος Τσαπνίδης, ο περίφημος αρχηγός του ελληνικού Υπαρξισμού, που έφυγε το 1956 από την Ελλάδα (διωγμένος από την αστυνομία) και περιπλανήθηκε επί είκοσι σχεδόν χρόνια, στην Ευρώπη.

 Έλληνες φοιτητές διαδηλώνουν κατά της Χούντας, στο Παρίσι (Φωτ Σίμος Τσαπνίδης, 1968)

Οι εξαιρετικές αυτές φωτογραφίες, μας δείχνουν διαδηλώσεις, πορείες, συγκεντρώσεις, ομιλίες, συναυλίες και καλλιτεχνικά έργα, που έγιναν, για να καταγγείλουν το απάνθρωπο καθεστώς της Χούντας των συνταγματαρχών, και να πληροφορήσουν για τις διώξεις και τις φυλακίσεις που συνέβαιναν στην Ελλάδα.
Ακόμα και τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι Έλληνες πατριώτες, τις συνέδεαν με τον Αγώνα για την Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Συγκινούμαστε από την αποφασισμένη στάση του ανώνυμου Έλληνα, που αγωνίζεται για τη Λευτεριά και την Αξιοπρέπειά του.
Έλληνες διαδηλώνουν κατά του χουντικού πραξικοπήματος, μπροστά στην ελληνική πρεσβεία, στο Λονδίνο (Φωτ Σίμος Τσαπνίδης, 1967)

Οι φωτογραφίες, διασώζουν το ήθος και το ύφος όλων εκείνων, που βρέθηκαν τότε (πολλοί αυτοεξόριστοι) στην ξενιτιά, αλλά είχαν πάντα στραμμένα τα μάτια στην σκλαβωμένη Πατρίδα. Είναι κομμάτι της Εθνικής μας Μνήμης και καλλιτεχνικά, αξιόλογες, αφού ο Τσαπνίδης υπήρξε εκπληκτικός φωτογράφος.  

Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες φωτογραφίες, μοναδικά τεκμήρια για την Ιστορία του αγωνιζόμενου λαού μας την Εποχή της Δικτατορίας. Ένα ελάχιστο δείγμα, παρουσιάζεται εδώ. 
Τι παράξενο!!!
Στις 21 Μαίου, με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρότεινα να παραχωρήσω όλο αυτό το ανεκτίμητο υλικό, στην Βουλή των Ελλήνων. Δεν πήρα απάντηση.
Γιατί άραγε; 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου