Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ»

Φωτο : Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Να ξεπεράσουμε την Αριστερή Μελαγχολία! 
τόνισε, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμφωνούμε, αλλά ...
Τι είναι η Αριστερή Μελαγχολία;
Αρρώστια, κατάρα, λάκκος, παγίδα, εμπόδιο;
Τι είναι αυτό, άραγε, που πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει;




Η Αριστερή Μελαγχολία

Φωτο : Βάλτερ Μπέντιξ Σένφλις Μπένγιαμιν (Walter Bendix Schönflies Benjamin, 15 Ιουλίου 1892 - 26 Σεπτεμβρίου 1940),  Γερμανός μαρξιστής και κριτικός της λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, και φιλόσοφος.

Ο όρος «Αριστερή Μελαγχολία», προτάθηκε από τον Γερμανό Μαρξιστή και Φιλόσοφο, Walter Bendix Schönflies Benjamin, και δηλώνει, την διστακτικότητα, το μούδιασμα, που μπορεί να εμφανιστεί στην Αριστερά, με τελικό αποτέλεσμα, την αδυναμία της, να προκαλέσει Κοινωνικό Μετασχηματισμό.
Το φαινόμενο, παραλληλίζεται με την κατάσταση ενός ατόμου Μελαγχολικού, που αδυνατεί να εκμεταλλευθεί, τις  ευκαιρίες που του παρουσιάζονται.

Αλέξης Τσίπρας, στην Πανελλαδική Σύσκεψη: Θα δώσουμε τέλος στην Μελαγχολία, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, και θα το κάνουμε!

Είναι έτσι τα πράγματα;
Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, στους επτά μήνες που κυβέρνησε, να πάσχει από τέτοια Μελαγχολία;
Ναι, δυστυχώς, στο Εσωτερικό Μέτωπο, το είδαμε.
Δεν εκμεταλλεύτηκε όσο θα έπρεπε την μεγάλη ευκαιρία του Κυβερνητικού Σχήματος, ώστε να δημιουργήσει εστίες αλλαγής προς ένα Νέο Κοινωνικό Σύστημα.
Αντίθετα, το παλαιό και επί 40 χρόνια πολιτικό κατεστημένο, αν και σε μειονεκτική θέση (εκτός Πολιτικής Εξουσίας), εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία, για να διατηρήσει το Τρίγωνο της Αμαρτίας και να κάνει πράξη την "Αριστερή Παρένθεση".  

Το τρίγωνο της Αμαρτίας

Ως τέτοιο, χαρακτηρίζεται το διαπλεκόμενο σχήμα: ΜΜΕ-Τράπεζες- Πολιτικό Σύστημα, το οποίο είναι ισχυρότατο, και εξουσιάζει τη χώρα.

Μέρος μόνο της Εξουσίας -όπως παραδέχτηκε άλλωστε στην Πανελλαδική Σύσκεψη και ο Αλέξης Τσίπρας-  βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η μεγάλη Δύναμη Εξουσίας, έχει έδρα της, το Τρίγωνο της Αμαρτίας.

Το Τρίγωνο είναι σκαληνό. Ας αναφερθούμε μόνο στη μεγαλύτερή του πλευρά: ΜΜΕ.
Τι κάνουν τα ΜΜΕ; Παράγουν Εικόνες. Οι Εικόνες αυτές, είναι ο πραγματικός ψεκασμός, που δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα, που από πολλούς, εκλαμβάνεται σαν Αλήθεια. Παντού Εικόνες, που θέλουν να μας τραβήξουν, σε μια Άποψη, Στυλ Ζωής, καταναλωτική συμπεριφορά, ακόμη και να διαμορφώσουν Μουσικό γούστο.
Ο χρόνιος ψεκασμός, έχει δημιουργήσει την παράξενη Κοινωνία που υπάρχει σήμερα.
Το χρέος εκείνου που θέλει να επιτύχει τον Κοινωνικό Μετασχηματισμό, δεν είναι να απαγορεύσει αυτές τις Εικόνες (δικτατορική πρακτική), αλλά να δημιουργήσει εστίες εκπομπής, άλλων εικόνων, που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά και ως αντίδοτο. 
Δεν μπορώ με τη βία, να κάνω μία κοπέλα, να απαξιώσει το Lifestyle των "Επωνύμων", το οποίο από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, προβάλλεται μετά μανίας. Δεν μπορώ, να της απαγορέυσω, να πιστεύει στις καφετζούδες.  Μπορώ όμως, να προβάλλω, ένα διαφορετικό Lifestyle, που θα  κερδίζει με το χρόνο, συγκρινόμενο ή όχι, με το παλαιό.

Η Κυβέρνηση, είχε στη διάθεσή της, την ΕΡΤ.
Την άφησε στη διάσταση του παλαιού, δεν της έδωσε ροπή νέου.
Θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως, για εκπομπές αλλαγής της συνείδησης.
Δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Δεν προβλήθηκε ένα στυλ ζωής, όχι απαραίτητα «αριστερό», αλλά ουσιαστικό, και πάντως όχι πλαστικό. Δεν δόθηκε βήμα, για παράδειγμα, στις δυνάμεις εκείνες της νέας γενιάς, να προβάλλουν ιδέες και έργο, που θα έρχονταν σε αντιπαράθεση με το παλαιό και χρόνια τώρα επιβαλλόμενο Lifestyle. Τέτοιες εικόνες, κάτω από ένα στρατηγικό σχεδιασμό, που θα αποτελούσαν εστίες αλλαγής και κοινωνικής ανακούφισης, δεν είδαμε.
Η τεράστια προσπάθεια, στην επίτευξη αξιοπρεπούς Συμφωνίας με τους Δανειστές, απορρόφησε όλη την προσοχή (κακώς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια). 

Εν Κατακλείδι...
Η αυτοκριτική, λειτουργεί εποικοδομητικά. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, για το Τέλος της Μελαγχολίας, ελπίζουμε ότι αποτελεί δέσμευση.
Η Χώρα, πρέπει να φύγει μπροστά, θα είναι ολέθριο, αν επιστρέψει, στο παλαιό κατεστημένο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου