Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Aphrodite's Child ‎– Ο δίσκος End Of The World (1968)/ Update

 Ο πρώτος μεγάλος δίσκος του ιστορικού συγκροτήματος Aphrodite's Child, που ήταν και το μοναδικό ελληνικό γκρουπ που είχε παγκόσμια αναγνώριση.

Eάν οι στίχοι είχαν γραφτεί από έλληνα, θα ήταν ίσως, ο σημαντικότερος δίσκος του ελληνικού ροκ στην Εποχή της Δικτατορίας. Οι στίχοι όμως είναι γραμμένοι από τον Ρωσικής καταγωγής, στιχουργό/σκηνοθέτη/τραγουδιστή και συγγραφέα, Boris Bergman, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο, αλλά έκανε σπουδαία καριέρα στο Παρίσι.
Πάντως, οι μουσικές του Βαγγέλη, ο τρόπος της ερμηνείας του Ρούσσου, η απόδοση γενικά και των τριών μελών του συγκροτήματος, μας κάνει περήφανους, και πέρα από κάθε ένσταση και κριτική, η ροκ παράδοση, έχει από καιρό τώρα αποφασίσει να κατατάξει, τους δίσκους των Aphrodite's Child, στα καλύτερα ελληνικά ροκ άλμπουμ.


Το συγκρότημα τότε, αποτελείται από τα δύο ξαδέλφια Ντέμη Ρούσσο και Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον καλό τους φίλο Λουκά Σιδερά. Αυτοί, με τέταρτο μέλος τον Αργύρη Κουλούρη, είχαν σχηματίσει στην Ελλάδα, γκρουπ, με το όνομα Papathanassiou Set. Ο Κουλούρης όμως, δεν του ακολούθησε στο εξωτερικό, έμεινε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, και ενώθηκε πάλι μαζί τους, στο κύκνειο έργο τους, 666. 

Τα τραγούδια του δίσκου:


Το άλμπουμ, δημιουργείται λίγο πριν και λίγο μετά, τον Γαλλικό Μάη. Όμως, κανένα τραγούδι, δεν αναφέρεται στα συνταρακτικά γεγονότα. Ο Παπαθανασίου, θα κάνει τέσσερα χρόνια αργότερα, αναφορά στον Παρισινό Μάη, στον δίσκο Fais Que Ton Rêve Soit Plus Long Que La Nuit (1972).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι...


Από το 1968, μέχρι και σήμερα, γραφόταν πως, οι Aphrodite’s Child, ταξιδεύοντας για Λονδίνο, εγκλωβίστηκαν στο Παρίσι από τα επαναστατικά γεγονότα του Γαλλικού Μάη.
Όμως, η ύπαρξη του Rain and Tears, στα τρανζιστοράκια των εξεγερμένων φοιτητών στα οδοφράγματα, ήταν σοβαρή ένδειξη, πως κάτι τέτοιο, ήταν ένα ψέμα. Το εργοστάσιο με τις απεργίες που σημειώθηκαν έκλεισε, και συνεπώς, ήταν μάλλον αδύνατο, να έχουμε κοπή δίσκου, μέσα στον Μάη. 
Αν υπολογίσουμε και τον χρόνο που χρειάστηκε να γίνουν οι πρώτες επαφές, οι συνεννοήσεις με την εταιρεία, και η ηχογράφηση του πρώτου σινγκλ Rain and Tears, αντιλαμβανόμαστε ότι, το ελληνικό συγκρότημα, βρισκόταν στο Παρίσι, πριν τον Μάιο του 1968.
Τελικά, μια φωτογραφία από το διαβατήριο του Ντέμη Ρούσσου, απέδειξε πως το ταξίδι έγινε τον Μάρτιο του 1968.



Ο δίσκος  End Of The World, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της ψυχεδελικής διάθεσης, και μάλιστα της αγγλικής σχολής.
Έχει ύφος ανάλογο με εκείνο που παρουσιάζουν οι Moody Blues. Και στους Aphrodite’s Child, η ροκ μουσική συνδυάζεται με κλασσικά στοιχεία, αλλά σε μερικά τραγούδια (όπως Day of The Fool, The Shepherd and the Moon, The Grass is No Green κ.α) συνδυάζεται ακόμα και με παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου