Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ Gloria Root ;

Η Gloria Root, υπήρξε χίπισσα στην μακρινή εποχή των λουλουδιών και του Καλοκαιριού της Αγάπης.
Η ιστορία της, συνδέεται με την Ελλάδα στα χρόνια της δικτατορίας : συνελήφθη αυτή και ο φίλος της, Parker Corbin, στο τελωνειακό φυλάκιο της Γέφυρας Κήπων (Δεκέμβριος 1969), όταν οι αστυνομικοί βρήκαν κρυμμένα στο αυτοκίνητό τους, 17 κιλά χασίς.

O Parker, καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλακή, όμως κατά την μεταφορά του από το δικαστήριο στις φυλακές, κατόρθωσε και δραπέτευσε.

Η Gloria, εξέτισε την ποινή της (δέκα μήνες φυλάκιση, για απλή συνεργεία) στις φυλακές Κερκύρας (1969-70).

Την βλέπουμε να ποζάρει γυμνή, στο περιοδικό Playboy (τεύχος Δεκεμβρίου 1969), έχοντας μπροστά της τον δίσκο που υπεραγαπούσε, Axis Bold as Love, του Jimi Hendrix.
Ήταν φοιτήτρια, δεν ήταν μοντέλο.
Έκανε τη φωτογράφηση, γιατί ήθελε τα χρήματα, για να πραγματοποιήσει το ταξίδι των ονείρων της, στο Αφγανιστάν και Ινδία.
Γυρνώντας από αυτό το ταξίδι, αυτή και ο φίλος της, είχαν σκοπό να περάσουν την Άνοιξη στα Μάταλα.
Δεν πρόλαβαν.

Ρεπορτάζ για την υπόθεση Gloria Root, στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (τ.833, Μάρτιος 1970).

Οι φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο, όταν ήταν στην φυλακή. Όταν βγήκε το τεύχος, της το έστειλε κάποιος ταχυδρομικά από την Αμερική. Η Γκλόρια πήγε και το έδειξε στον δεσμοφύλακα, τον έλεγαν Σπύρο Καλογερόπουλο.
Εκείνος γούρλωσε τα μάτια όταν την είδε στο εξώφυλλο Μις Δεκέμβρη... «Έχουμε μια τέτοια διασημότητα, στις φυλακές;».
Την άλλη μέρα, την ρώτησε «Και σήμερα; Όλα καλά; Έχει κανένα παράπονο η Μις Δεκέμβρης;». «Ναι έχω...» του απάντησε «... καλή φυλακή, αλλά δεν έχετε μαριχουάνα»
Έμενε σε ένα κελί, με πέντε ακόμα χίπισσες.
Στη φυλακή της Κέρκυρας, ήταν τότε καταδικασμένοι για χασίς, 52 χίπις.  Η φυλακή έμοιαζε με τεράστια ρόδα, τα κελιά χτισμένα σαν αχτίνες μιας ρόδας.
Οι χίπις, είχαν την δική τους αχτίνα (την νούμερο 7) και δεν είχαν καμιά επαφή με τους άλλους ποινικούς.
Είχαν κάνει και γκρουπ, με κιθάρα και φλάουτο και τραγουδούσε η Γκλόρια! Κιθάρα, έπαιζε ο Kuniczak...που έχει γράψει το βιβλίο The Thousand Hour Day. Αυτός ο εκπληκτικός τύπος... οργάνωνε μέσα στη φυλακή, καθημερινά μαθήματα διαλογισμού!

Οι φυλακές της Κέρκυρας ήταν παράδεισος σε σύγκριση με άλλες που υπήρχαν τότε σε άλλα κράτη, όπως οι φυλακές της Ιστανμπούλ στην Τουρκία (πανάθλιες φυλακές που έγιναν γνωστές από το έργο Το Εξπρές του Μεσονυχτίου).
Αλλά εκείνες που κατείχαν τα πρωτεία σε απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης, ήταν οι Sand Prisons, του Λίβανου.
Στον Λίβανο, έπιαναν όλους όσους ήθελαν να πιάσουν. Από τη στιγμή που ένας χίπις θα ψώνιζε, η αστυνομία το ήξερε, γιατί τον έδινε αμέσως  αυτός που πούλαγε.
Η αστυνομία ήξερε, ποιος παίρνει, πόσο παίρνει και πού το κρύβει. Το τι σημαίνει φυλακή στο Λίβανο, μας δείχνουν και μερικά εξαιρετικά σκίτσα του Πιτ Κουτρουμπούση.
Κοιμόσουν στο πάτωμα, σε ένα μικρό κελί με άλλους σαράντα. Σου έδιναν μια μικρή τσίγκινη λεκάνη για τουαλέτα. Και γύρω ποντίκια. Αυτό ήταν η φυλακή στο Λίβανο αν σε έπιαναν με χασίς, αν σε έπιαναν δηλαδή, για κάτι που το πουλούσαν οι ίδιοι παντού, και ήταν τόσο εύκολο να το βρεις, όπως μια τσίχλα!

Η Gloria Root,
αφού αποφυλακίστηκε επέστρεψε στην Αμερική.
Άλλαξε, και διέπρεψε σε επιστημονικούς και κοινωνικούς χώρους. Πέθανε το 2006, από καρκίνο. Έζησε σαν ένα μικρό φτερό στον άνεμο. Στη μνήμη της, το τραγούδι...



6 σχόλια:

  1. Ωραίο στόρυ αλλά με άσχημο τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα ηθελα να παρακαλεσω αν ειναι εφικτο βεβαια το μανωλη νταλουκα σε οτι ανεβαζει σε βιντεο με ηχο να υπαρχει μια επιλογη αυξομειωσης του ηχου προς διευκολυνση των ακροατων.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέθανε το 2006; Δηλ. δεν θα ήταν ούτε 60 χρονών...
    Για κάτι τέτοια σε διαβάζουμε Μανώλη κι όχι για το λιβάνισμα που ρίχνεις στην "αριστερή" κυβέρνηση.
    Επίσης ελάφρυνε λίγο τη σελίδα γιατί σέρνεται και αργεί πολύ να ανοίξει ακόμα και σε καινούρια λάπτοπ. Χώρια το ότι αισθητικά (όχι ποιοτικά) έχει αρχίσει να μοιάζει σαν κάτι σελίδες τύπου gossip.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μετά απ' όλα αυτά, η Γκλόρια έγινε αυτό που έφτυνε: στελεχάρα και ιδιοκτήτρια εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων...
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gloria_Root

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @
    "Έκανε τη φωτογράφηση, γιατί ήθελε τα χρήματα, για να πραγματοποιήσει το ταξίδι των ονείρων της, στο Αφγανιστάν και Ινδία."

    Μάλλον τη χίππισα παρίστανε και όχι το μοντέλο. Ο χιππισμός ήταν υπέρ της ερωτικής απελευθέρωσης γιατί τη θεωρούσε ως προϋπόθεση για όλες τις άλλες μορφές απελευθέρωσης (πολιτική, οικονομική, κοινωνική κλπ). Ποτέ δεν ήταν υπέρ της εμπορευματοποίησης του έρωτα και της ομορφιάς του ανθρώπινου σώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NAME: Gloria Root
    BIRTHPLACE: Chicago, Illinois USA
    BUST: 34" C WAIST: 23" HIPS: 34"
    HEIGHT: 5' 2"
    WEIGHT: 105 lbs
    AMBITIONS: To accomplish something significant for myself and the world.
    TURN-ONS: New music, driving through Big Sur, understanding new and difficult concepts. TURNOFFS: Liars, cigar smoke, trains, buses.
    GREAT READS: Reason and Revolution, Joyous Cosmology, Crime and Punishment.
    IF I HAD MORE TIME: I would take yoga and guitar and ballet. I studied ballet from age 6 to 16. HIGHER EDUCATION: I’m studying political science at Northwestern University after transferring from the University of Illinois.
    GREAT FOOD: Fried rice, broccoli, breads, soups, but no meat.
    PEOPLE I ADMIRE: The Beatles, Janis Joplin, Albert Einstein, Paul Goodman, Rudolf Nureyev. MY IDEAL EVENING: Dinner at an elegant restaurant and the ballet and then something personal.
    MY FRIENDS KNOW: That I’m young, sexy, somewhat intellectual, hate parties, love teachers, enjoy money, clothes, cars, demonstrations, riots and anything for the revolution.
    I LOVE BEING A PLAYMATE: Because I wanted to try modeling and would dig being photographed for a famous mag with such nice pay.

    Οι προδιαγραφές ενός όχι ιδιαίτερα "ψαγμένου" νέου του 1969. "Λίγο απ' όλα", απ' όσα διαθέτει η εποχή. Δώστε βάση στη τελευταία της φράση.

    Πηγή: http://www.playboy.com/gloria-root

    ΑπάντησηΔιαγραφή