Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ και ομοειδή βιβλία του εξωτερικού

Εξαντλήθηκε και η δεύτερη έκδοση του βιβλίου  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ (Ιστορία της ελληνικής νεανικής κουλτούρας 1945-1990).
Το βιβλίο υπήρξε το πρώτο, που έθεσε εννοιολογικό πλαίσιο για το ροκ στην Ελλάδα.
Έτσι, είδε το «ροκ», όχι απλώς σαν μία μουσική που αρχίζει το 1955 με το ροκ εν ρολ και τις ηλεκτρικές κιθάρες, αλλά ως κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ σπουδαιότερο: Ροκ είναι η νεανική συμπεριφορά, που αλλάζοντας ρούχα ανάλογα με τον χρόνο και τόπο, έρχεται από πολύ παλιά, στέκεται λίγο στο παρόν, και πηγαίνει στο μέλλον.
Σύμφωνα με αυτή την άποψη, το Ροκ, έχει τη Ζωή, ως αιτία. 
Και εκτός από τη μουσική, πρέπει να συνυπολογισθούν οι άλλες μορφές: ζωγραφική, ποίηση, performances, καλλιτεχνικές ή αγωνιστικές καταστάσεις, και  ό,τι άλλο δημιουργεί η νεότητα.
Η έκδοση δέχθηκε κάποια αφελή κριτική, από αυτούς που επιμένουν να βλέπουν στο φαινόμενο, μουσική και τραγούδια, και τίποτε άλλο.

Είναι όμως, μια δικαίωση, που πρόσφατες μελέτες ανέλυσαν τη νεανική δραστηριότητα, με την ίδια ματιά, και επαίνεσαν το βιβλίο. Θα αναφέρω τέσσερα Πανεπιστημιακά βιβλία, που κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό και υπέδειξαν την έκδοση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ. 


1. Generation X Goes Global: Mapping a Youth Culture in Motion
Edited by Christine Henseler
Routledge, 2012

Η Christine Henseler, είναι καθηγήτρια στο Union College, Νέα Υόρκη. Στο βιβλίο της χαρτογραφεί τη νεότητα, που βρίσκεται πάντα σε κίνηση, δημιουργώντας κάθε εποχή μια διαφορετική φαινομενικά, αλλά ουσιαστικά ίδια κουλτούρα.
Είναι αυτή η Generation X, η πάντα άγνωστη και περιφρονημένη, από τους σοβαρούς υπερήλικες, μια γενιά που αλλάζει πρόσωπα, ντύσιμο, μουσικές, αλλά όχι και διάθεση.
Ο ορισμός της αμερικανίδας καθηγήτριας, συμφωνέι με τον ορισμό που δίνει για τη νεανική δραστηριότητα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ, και γι αυτό, αναφέρει ως υποδειγματική δουλειά, για τα «ελληνικά πράγματα», το βιβλίο.
Την ευχαριστούμε.

2.Militant Around the Clock?: Left-Wing Youth Politics, Leisure, and Sexuality in Post-Dictatorship Greece, 1974-1981 
Nikolaos Papadogiannis
Berghahn Books, 2015


Ο Νικόλας Παπαδόγιαννης, είναι Καθηγητής Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο St.Andrews στο Λονδίνο. Το βιβλίο του, ερευνά την περίοδο 1974-1981, από την πτώση της χούντας μέχρι και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, στην εξουσία. 
Είναι μια πολύ σημαντική περίοδος της Μεταπολίτευσης, περίοδος του Ανταρτορόκ, της Ροκ αναζωπύρωσης, της νομιμοποίησης της Αριστεράς και της εμφάνισης πολλών κοινωνικών  και νεανικών κινημάτων και συμπεριφορών. 
Είναι εξαιρετικά τιμητικό, που στην Πανεπιστημιακή αυτή εργασία, αναφέρεται το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ. Τον ευχαριστούμε.


3.Consumption and Gender in Southern Europe since the Long 1960s
Editor(s): Kostis Kornetis, Eirini Kotsovili, Nikolaos Papadogiannis. 
Bloomsbury USA Academic, 2016


Εξαιρετικά τιμητική, και η αναφορά, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΟΚ, στην  Πανεπιστημιακή αυτή εργασία.
Συλλογικό έργο, από νέους επιστήμονες, που με φρέσκια και διεισδυτική ματιά, εξετάζουν την πορεία εκδημοκρατισμού στη Νότια Ευρώπη. Οι αναφορές παραλληλίζουν τις καταναλωτικές και νεανικές συμπεριφορές στα τρία κράτη: Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. 

4.Dangerous Citizens: The Greek Left and the Terror of the State
By Neni Panourgiá
Fordham University Press, 2009

Το βιβλίο της Νένης Πανουργιά, αφηγείται την ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, στη χρονική  περίοδο 1929-1974.
Αφηγείται τραγικές ιστορίες εξαιρετικών πολιτών, που θεωρήθηκαν επικίνδυνοι και απομονώθηκαν κοινωνικά, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, και πολλοί δολοφονήθηκαν.
Ως περιπτώσεις  που χαρακτηρίστηκαν «εθνικά επικίνδυνες», εκτός από αυτές της Αριστεράς, αναφέρονται και συμπεριφορές ροκ νεολαίας που στιγματίστηκαν, ιδιαίτερα την εποχή της Δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-74).
Όμως το ροκ, σε εκείνη την εποχή, και όχι μόνο εκεί βέβαια, λειτούργησε σαν ασπίδα, που προστάτευε από φασιστικές αντιλήψεις.

Πολλοί, ίσως παραξενεύονται, που, σε μια ιστορία της Αριστεράς, αναφέρεται στην προτεινόμενη βιβλιογραφία και το  βιβλίο για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ. Όπως ακριβώς παραξενεύονται, οι με τον ίδιο κλειστό τρόπο «σκεπτόμενοι», όταν διαβάζουν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ, για τους Λαμπράκηδες, τους αγώνες του 114, του 15% και τους αγώνες της αριστερής νεολαίας. 

ΣΥΝΕΠΩΣ...
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ, με τις δύο εκδόσεις του, πρότεινε ένα πλαίσιο μελέτης της νεανικής διάθεσης και συμπεριφοράς, που φαίνεται να υιοθετείται και από ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού, Πανεπιστημιακού επιπέδου.
Αυτό είναι σίγουρα μια δικαίωση.
Και η έρευνα συνεχίζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου