Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ (STEAMPUNK) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Εμφανίστηκαν και στην πατρίδα μας, τα «Παιδιά του Ατμού», οι πρώτοι έλληνες που ακολουθούν την κουλτούρα  STEAMPUNK. 
Ζουν ανάμεσά μας, αλλά ταξιδεύουν στο Παρελθόν, με παράξενες μηχανές, και ρούχα του 19ου Αιώνα! Φυσικά μην περιμένετε να τους δείτε στις τηλεοράσεις. Το στυλ ζωής του  STEAMPUNK, είναι άγνωστο στις διάφορες τηλε-κουτσομπόλες, που νομίζουν πως κάνουν εκπομπές Lifestyle.

Τι είναι το STEAMPUNK;
Κουλτούρα, που εμπνέεται από το παρελθόν, ιδιαίτερα από τη Βικτωριανή Εποχή και την Άγρια Δύση. Ένα άλλο βασικό στοιχείο, είναι η αγάπη για φανταστικές μηχανές, φαντασιακής τεχνολογίας, όπως θα τις  επινοούσε ο Ιούλιος Βερν, ή, ο εξίσου φανταστικός, Χ. Τζ. Γουέλς.

H Barbara Aout-Tsalikis, είναι ελληνίδα και  φορά καπέλο STEAMPUNK, που έχει κατασκευάσει η ίδια (Φωογραφία Σπύρος Κακούρης, 2015)

Εξίσου βασικό, το στοιχείο της κατασκευής φανταστικών ρούχων, όπλων, ειδώλων, αξεσουάρ.
Το STEAMPUNK, είναι και μια μοντελάδικη Τέχνη, που χρησιμοποιεί και ανακυκλώνει διάφορα υλικά, με έναν όμως περιορισμό: να αναφέρονται στον 19ο Αιώνα.
Αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός, θα έλεγα πως ο πρώτος έλληνας STEAMPUNK, ήταν ο Θάνος Βελλούδιος. 
Αυτός όμως, ο μέγας Φαντασιομέτρης,και Μοντελοποιός, ταξίδευε στην Αρχαία Ελλάδα και σε κάθε τι το ελληνικό, δεν είχε την έννοια του Ατμού ή της Άγριας Δύσης. 

Η αμφίεση, είναι ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της εν λόγω κουλτούρας. Στη φωτογραφία αριστερά (φωτο Σπύρος Κακούρης, 2015), βλέπουμε την εκπληκτική φαντασιομετρική στολή που φορά η ελληνίδα Barbara Aout-Tsalikis και που έχει κατασκευάσει η ίδια, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.
Η αμφίεση του STEAMPUNK, έχει και κάποια ελαφρά σεξουαλικά στοιχεία, αλλά κυρίως έχει γούστο, και είναι αποτέλεσμα ευφυΐας, ιστορικής μόρφωσης και απελευθέρωσης φαντασίας.
Η κοπέλα, ανατρέχει στο Παρελθόν, φορώντας αυτή τη στολή, και η διαφορά της με το ντύσιμο του απαισιόδοξου CYBERPUNK, είναι κυρίως αυτή: Το  STEAMPUNK, έχει αισιοδοξία! 


Ελληνίδα STEAMPUNK, στην εκδήλωση "Το Καρναβάλι των Σκιών", που έγινε στο Cabaret Voltaire στην Αθήνα (Φωτογραφία Έλλη Χαρίση, Μάιος 2015)

Το πρώτο συνθετικό STEAM, σημαίνει «Ατμός» και παραπέμπει στην εποχή των ατμοκίνητων μηχανών, της βιομηχανικής Επανάστασης. Το δεύτερο,  PUNK, δεν έχει σχέση με αυτό που ξέρουμε ως πανκ, η λέξη εδώ , έχει τη σημασία του νέου ανθρώπου.


Η Ειρήνη (Irene Astral) και το steampunk όπλο της-ρούχα και όπλο, κατασκευή της ιδίας. Φωτογραφία Σπύρος Κακούρης, 2015.

Η Ειρήνη είναι Θεσσαλονικιά, ηθοποιός και δημιουργός τεχνουργημάτων, μηχανών, όπλων και ρούχων steampunk διάθεσης/φαντασίας. Στην πολύ καλή φωτογραφία του Σπύρου Κακούρη, κρατά όπλο που έχει κατασκευάσει με φθηνά και πρόχειρα υλικά (κουτιά μπύρας, χαρτόνι, γρανάζια, βίδες κ.α) και έχει βάψει με τα χρώματα του μπρούντζου και σέπιας, χαρακτηριστικά του ύφους της συγκεκριμένης κουλτούρας.


Πώς εκφράζεται η κουλτούρα αυτή;
Κυρίως με τη λογοτεχνία, αλλά υπάρχουν και visual arts, μουσική, περφόρμανς, κινηματογράφος κ.α.
Στην Ελλάδα, το STEAMPUNK ορίζεται λογοτεχνικά,  με την έκδοση ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ένα βιβλίο (συλλογικό έργο) διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας.
Η  φαντασία εδώ , αναφέρεται στον κόσμο του παρελθόντος. Το STEAMPUNK, σε πάει πίσω, στη Βικτωριανή εποχή, σε αντίθεση με το CYBERPUNK που σε απογειώνει βζοοουν για το Μέλλον. Και αυτή είναι η κύρια διαφορά, για να μιλήσουμε με όρους Ιστορίας της Τέχνης: Ως CYBERPUNK, εννοούμε κάθε δημιούργημα που αναφέρεται στον κόσμο του Μέλλοντος, όπου μια μεγάλη καταστροφή έχει γίνει. Στο STEAMPUNK, πάμε ανάποδα, στο Παρελθόν, κάνουμε πάλι το Ταξίδι στο Κέντρο της Γής, και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους κακούς με τα Ζέπελλιν, και τον Ναυτίλο.
Υπάρχει μια διάθεση στο STEAMPUNK, να νικήσει το καλό, να αλλάξει η Ιστρία!


Η φωτογραφία έχει τίτλο "Νυχτερινή Μελέτη" και είναι δημιούργημα του Σπύρου Κακούρη (2015).
Ο Κακούρης, θεωρείται ο κύριος φωτογράφος του STEAMPUNK, και έχει αποδώσει το ύφος και το νόημα της κουλτούρας, με θαυμάσιες φωτογραφίες. 



Μουσικά, δεν γνωρίζω να υπάρχει ελληνικό συγκρότημα, που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως STEAMPUNK.
Στο εξωτερικό, όμως, υπάρχουν συγκροτήματα, που αποτελούν την μουσική έκφραση της κουλτούρας. 
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, είναι οι Abney Park...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου