Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία, στην Αγγλία, βγάζει τους Pink Floyd σε γραμματόσημα

Τα εξώφυλλα των άλμπουμ The Piper At The Gates Of Dawn, Atom Heart Mother, The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals, και The Endless River, γίνονται γραμματόσημα, στην Αγγλία.

Οι Άγγλοι, έχουν από καιρό αντιληφθεί, πως το Ροκ, εκτός από νεανική και καλλιτεχνική έκφραση, είναι και μια ενέργεια, που μπορεί να αξιοποιηθεί και να βοηθήσει την Εθνική Οικονομία.
Το έδειξαν αυτό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όταν στις τελετές έναρξης και λήξης, αναφέρθηκαν στην εκεί ροκ άνθιση, θεωρώντας την, εξίσου σημαντική με την βιομηχανική επανάσταση.

Τον Ιούλιο που μας έρχεται, η εθνική τους Ταχυδρομική Υπηρεσία (Royal Mail), έχει προγραμματίσει μια σειρά γραμματοσήμων, αφιερωμένη στους Pink Floyd.
Αποτυπώνονται έξι εξώφυλλα άλμπουμ του συγκροτήματος, και τέσσερα live shots (από εμφάνιση των Floyd στο κλαμπ UFO, 1966 και σκηνικές παρουσίες από τις περιοδείες Wall και Division Bell).


Το εξώφυλλο του Let It Bleed, των Rolling Stones, σε γραμματόσημο,  από τη σειρά που βγήκε το 2010, στην Αγγλία.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Αγγλία, τιμά το Βρεττανικό Ροκ, και διαφημίζει με ταχυδρομικό τρόπο, τα δικά της ροκ προϊόντα. Και το 2010, οι πανέξυπνοι Βρετανοί, είχαν κυκλοφορήσει σειρά γραμματοσήμων, με τα εξώφυλλα, από 10 βρετανικά συγκροτήματα: Rolling Stones - Let It Bleed, 1969, Coldplay - A Rush Of Blood To The Head, 2002, Mike Oldfield - Tubular Bells, 1973, The Clash - London Calling, 1979, Led Zeppelin - Led Zeppelin IV, 1970, κ.α.

Ερώτηση:
Θα μπορούσε ποτέ, να γίνει κάτι ανάλογο, και στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να κυκλοφορήσει, για παράδειγμα, ο δίσκος Φλου, σαν γραμματόσημο;
Γιατί όχι;
Έχουμε κι εμείς σημαντικούς καλλιτέχνες που βέβαια, δεν είναι μόνο από το χώρο του Ροκ.

Αλλά. δεν αρκεί μόνο αυτό.
Αυτό που μας δείχνουν οι Άγγλοι, δεν είναι ότι πρέπει κι εμείς, να βγάλουμε ροκ γραμματόσημα, έτσι για να έχουμε κάτι να λέμε. 
Είναι, ότι πρέπει κάποτε να καταλάβουμε, την σημασία της ροκ, και ότι τα προϊόντα της νεανικής έκφρασης, μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη. 
Πολύ καλά, έπραξαν τα ΕΛΤΑ, που κυκλοφόρησαν αναμνηστικές σειρές, με Χατζιδάκι, Βαμβακάρη, και άλλες σπουδαίες μορφές, όπως και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, του λαού μας. 
Όμως, δεν πρέπει να αρκεστούμε στα γραμματόσημα και τις αφίσες.
Όλα αυτά, αποτελούν την Εθνική μας κληρονομιά, που πρέπει να διαφημιστούν, με στρατηγική. Η ανάπτυξη, δεν έρχεται μόνο από τους φυσικούς πόρους, υπάρχουν και τα προϊόντα της Τέχνης. 
Επιτέλους, πρέπει να εμπιστευτούμε και το ελληνικό Ροκ.
Ο σημερινός νεανικός παλμός, η τωρινή ροκ έκφραση, μπορεί, κάτω από έναν εθνικό σχεδιασμό, να γίνει μοχλός ανάπτυξης, όπως παλαιότερα, το Swinging London, απέδειξε στην Αγγλία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου