Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Για σένα κόρη έμορφη ήρθαμε να τα πούμε, και τα καλά Χριστούγεννα για να σου ευχηθούμε...

Έμορφη και χριστουγεννιάτικη 
στο Σύνταγμα (Φωτ Μ.Νταλούκας)

 Γιορτάζουν οι Χριστίνες, Μανώληδες και οι  Χρήστοι που κακώς γράφονται με ήτα, σωστότερο είναι Χρίστοι. Στην βάφτιση δίδεται αυτούσιο το όνομα Χριστός και όχι χρηστός.  Παρατονίζεται όμως, σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα του λαού μας, να αίρεται έτσι η «ύβρη» όταν παίρνει κάποιος το όνομα του Θεού ή μιας ανώτερης αρετής.
Έτσι το Χριστός, γίνεται Χρίστος. Το Θεός, Θέος. Το Λαμπρός, Λάμπρος, το Δίκαιος, Δικαίος κλπ

Πολλοί καυγάδες έχουν γίνει σχετικά με το «ξενόφερτο» Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Βεβαίως το καράβι συντρόφευε παλιά, σαν φωτισμένο τεχνούργημα, τα κάλαντα των παιδιών στα νησιά μας. Αντίστοιχα, τα παιδιά της στεριάς, τεχνουργούσαν φωτισμένη εκκλησιά που την έλεγαν Αγιά Σοφιά. Όμως, πάντα υπήρχε ένα κλαδί, μια πρασινάδα, στην γενική διακόσμηση των σπιτιών. Έτσι δεν πρέπει να θεωρείται ξενόφερτο ή παράταιρο με τα ήθη και έθιμά μας, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

Το χριστόψωμο των δυτικών Αστερουσίων, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εθιμικά ψωμιά του ελληνικού χώρου. Σε ένα μεγάλο ελλειψοειδές ψωμί, έπλαθαν οξυκόρυφο δέντρο, και στα κλαδιά του έβαζαν στολίδια.
Αυτό το έθιμο, που έρχεται από παλαιότατο χρόνο, δείχνει πως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεν είναι ξένο με τα δικά μας έθιμα, και ότι δέντρα ή έστω κλαδιά, πάντα στόλιζαν στο Δωδεκαήμερο, τα ελληνικά σπίτια.

Παράταιρο και ξενόφερτο, όμως, είναι το "έθιμο" που παρατηρείται στις μέρες μας, η κάθε τηλεπερσόνα, να καλείται να ανάψει το Δέντρο, σε Δήμους και εμπορικά κέντρα.
Μάθαμε για παράδειγμα, πως η Κατερίνα Καινούργιου, προσκλήθηκε επίσημα, να ανάψει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Πειραιά. Αν ο Δήμαρχος του Πειραιά, θεωρεί πως το πρόσωπο που θα φέρει τα Χριστούγεννα στην πόλη του, είναι η....Κατερίνα Καινούργιου, τότε, είναι αυτός που ξενίζει ως προς το πνεύμα της εορτής. 

Παιδιά λένε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην Αθήνα του 1960 (Φωτ Αφοι Μεγαλοκονόμου)

Τα πανελλήνια κάλαντα, ποικίλλουν στον στίχο και στην μουσική, αποτελούν μέρος της παράδοσης, αλλά κοντεύουν να ξεχαστούν.
Εκτός από τα κάλαντα, έχουμε και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. 
 Εδώ, πραγματικά, μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι ξενόφερτο αλλά όχι και για κάτι παράταιρο.
Συνηθίζεται όλο και περισσότερο, να ακούγονται ξένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο πνεύμα. Βεβαίως, καλό είναι όλοι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, να θυμηθούν και τα χωριά τους, και μαζί με τον Last Xmas, να βάλουν και κάποιο από τα δικά μας, τα παραδοσιακά τραγούδια των Χριστουγέννων, που αποτελούν μέρος του εθιμικού μας τραγουδιού. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου