Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Sundayman – Το άλμπουμ Scene Missing

Το άλμπουμ Scene Missing, του Sundayman, είναι σίγουρα, ένα από τα καλύτερα,  του ελληνικού ροκ με αγγλικό στίχο, του 2016!

Εξαιρετική δουλειά, επαναφέρει τα όνειρα της ψυχεδελικής εποχής, και θυμίζει τα καλύτερα έργα, του Βαγγέλη Παπαθανασίου και των  Pink Floyd. Πολλά μπράβο, στους δημιουργούς του: Κυριάκο Μουστάκα (Sundayman) που έγραψε τις μουσικές, και Γιώργο Μανωλούδη, που έγραψε τους στίχους, και ερμήνευσε τα τραγούδια.

Ένα από τα τραγούδια του δίσκου, το Alive, έγινε και βιντεοκλίπ (γυρισμένο στο Γαλαξίδι), σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Χατζή- υποκλινόμαστε, στην σκηνοθετική της άποψη και αισθητική!





Σχετικά με τον δίσκο
Πρόκειται για έργο, δύο καλλιτεχνών: του Sundayman και του Γιώργου Μανωλούδη. 
Τα credits -όπως αναφέρονται-είναι:

Composed arranged and produced by Sundayman
Additional music, lyrics and vocals by George Manoloudis






Τα τραγούδια είναι γραμμένα, στην διάρκεια της τριετίας 2012-2014.
Ο Sundayman, έγραψε στο home στούντιό του, αρχικά την μουσική, τραγουδώντας ο ίδιος, με ακαταλαβίστικα λόγια, και έχοντας στη σκέψη του τοπία, αλλά και ταινίες που αγαπούσε. 
Τα παράξενα και πρωτόλεια αυτά τραγούδια, παραδόθηκαν στον Γιώργο Μανωλούδη, ο οποίος, αντικατέστησε τα ακαταλαβίστικα λόγια, με δικούς του στίχους, που τους ερμήνευσε με αξιοσημείωτο τρόπο.  
Το εξώφυλλο (έργο του Γιώργου Μανωλούδη), παρουσιάζει μία γκέισα, σε φόντο από μπάρες που δηλώνουν διακοπή τηλεοπτικής  εκπομπής. Είναι η αναφορά στην «σκηνή που λείπει». Ως «σκηνή που λείπει», θεωρείται, η ανάγκη του Sundayman, να γράψει ένα σάουντρακ, για μια ταινία μεγάλου μήκους- αυτή η ανάγκη, δεν εκπληρώθηκε ποτέ, μέχρι τώρα.

Θα πρέπει να αναφερθεί, πως οι μουσικές και οι ήχοι σε όλα τα τραγούδια, είναι δημιουργημένοι, με synthesizers και drum machine, της δεκαετίας του 1970. Το κομπιούτερ, χρησιμοποιήθηκε, μόνο ως αποθηκευτικό μέσο (σαν μαγνητόφωνο). Συνεπώς, τα όργανα ήταν αναλογικά, και το "παίξιμο" από τον Sundayman, όλο με το χέρι. 


1 σχόλιο: