Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Teenage Dolls – Ένα σχεδόν άγνωστο συγκρότημα του ελληνικού New wave (1983-1985) /Update

Οι Teenage Dolls, στην πρώτη τους εμφάνιση στο κλαμπ Ηλιοτρόπιο της Κυψέλης. Από αριστερά:  Σπύρος Τρούσας (Μπάσο), Θέμης Σκούφης (Ντραμς), Γιώτα Σκούφη (Τραγούδι) και Σπύρος Αξιώτης (Κιθάρα). Φωτογραφία: Γιώργος Τουρκοβασίλης, Νοε 1983.

Οι Teenage Dolls σχηματίστηκαν το 1983 έδρασαν για δύο χρόνια, και μετά χάνονται, χωρίς να αφήσουν δίσκο, ή κασέτα.
Η μόνη σοβαρή αναφορά (σοβαρή διότι περιείχε πληροφορίες +τραγούδι), που έγινε μέχρι τώρα σε αυτούς, ήταν στην συλλογική έκδοση Fruits Of Wrath (12 Lost And Unreleased Tracks From The Greek 80's Underground) που κυκλοφόρησε 30 χρόνια μετά τον σχηματισμό τους, από την αξιοσημείωτη εταιρεία  Geheimnis Records.


Σε αυτή την συλλογή, υπάρχει και η μοναδική γνωστή μέχρι τώρα, ηχογράφηση του συγκροτήματος, το τραγούδι Melting Sky.
Όμως, στις πληροφορίες που δίνονται στο εσώφυλλο, αναφέρεται λανθασμένα, πως πρώτος τραγουδιστής, ήταν ο Λάμπρος R.R.Hearse. Στην πραγματικότητα, η πρώτη σύνθεση των Teenage Dolls, είχε ως τραγουδίστρια την Γιώτα Σκούφη, και με αυτήν πρωτοεμφανίζονται στο κλαμπ Ηλιοτρόπιο, τον Νοέμβριο του 1983.

Θέμης Σκούφης (Ντραμς) και Γιώτα Σκούφη(Τραγούδι). 
Φωτογραφία: Γιώργος 
Τουρκοβασίλης, Νοε 1983.

Οι Teenagae Dolls, πήραν το όνομά τους, εμπνεόμενοι από το πρώτο απαγορευμένο εξώφυλλο του δίσκου Penis Envy του αγγλικού αναρχοπάνκ συγκροτήματος Crass.
Μάλιστα, το παρουσιαστικό της Γιώτας Σκούφη, ήταν φανερά επηρεασμένο, από την  Eve Libertine, τραγουδίστρια των Crass.Την θέση της Γιώτας πήρε ο Λάμπρος (RR hearse) για μερικές συναυλίες. Τελικά ο Νίκος Βανδώρος θα γινόταν ο τραγουδιστής της μπάντας. Ενώ, για λίγους μήνες, κιθάρα έπαιζε ο  Σάκης Μπελεγρής που αργότερα σχημάτισε τους de Traces.



Υπάρχουν άραγε, εκτός από το Melting Sky άλλα  ηχογραφημένα τραγούδια του γκρουπ;
Λέγεται πως υπάρχουν και από στούντιο και από live. 
Λέγεται ακόμα πως οι Teenage Dolls ηχογράφησαν με την Μαρία Λουκάκη (που "έφυγε'' πολύ νέα) των Film Noir.




UPDATE

Μετά την δημοσίευση έλαβα μήνυμα από τον Σπύρο Τρούσα, μπασίστα του γκρουπ, πως αναφορές στους Teenage Dolls, έχουν γίνει και αλλού, εκτός από την συλλογική έκδοση της Geheimnis Records. .
Συγκεκριμένα μου γράφει:

Αναφορές έχουν γίνει και άλλες φορές. Και στο βιβλίο του Γιώργου Τουρκοβασίλη με 2 Φωτογραφίες. Επίσης και στο ποπ κ ροκ και στον ήχο. Και κριτικές από συναυλίες και για την μπάντα σαν παρουσίαση. Και ηχογραφήσεις υπάρχουν.

Συμφωνώ, πως αναφορές έχουν γίνει και αλλού, αλλά η μόνη σοβαρή, ήταν αυτή της Geheimnis Records. Θεωρείται σοβαρή για την έρευνα της εποχής, με την έννοια, ότι μας δίνει και τον ήχο του γκρουπ, δηλαδή το τραγούδι.

Θα συμπληρώσω τώρα, κι εγώ με τη σειρά μου, πως, αναφορές στους Teenage Dolls, που τίθενται στο πεδίο της έρευνας, θεωρούνται ακόμα:

1.Αφίσα πανκ/new wave συναυλίας στον Κινηματογράφο Ανεμώνη 1983 (;;)

2.Περιγραφή από Δασκαλόπουλο, συναυλίας στον κινημ Λουίζα στον Βύρωνα, όπου συμμετέχουν και οι TEENAGE DOLLS. (ΗΧΟΣ Μαρτ 1984)

3.Αφίσα από την προγραμματιζόμενη συναυλία στην ΑΣΟΕΕ (Οκτ 1984) όπου κάτι κουφιοκέφαλοι τύποι space και freak κατέληξαν να κάψουν το Πολυτεχνείο

4.Πρόγραμμα μπαρ Πήγασος, μηνός Δεκεμβρίου 1984

και άλλες.

Όσο αφορά για τις άλλες ηχογραφήσεις, έγραψα ΛΕΓΕΤΑΙ πως υπάρχουν, διότι κάποιος από τα μέλη, πρέπει να βεβαιώσει για την γνησιότητα και το τι ακριβώς ακούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου