Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τι παίζει με τους Rita Mosss ;

Οι δύο παράξενοι τύποι της φωτογραφίας, Κώστας Καγκελάρης (αριστερά) και Δημήτρης  Τσαμπουνάρης, αποτελούν τους Rita Mosss. Ο Κώστας, μπάσο/φωνή, και ο Δημήτρης, ντραμς. Ανήκουν στην τρομακτικά ρηξικέλευθη underground σχολή, του Θορύβου.
Θορυβούν, τα χρηστά ήθη, με αλλόκοτες φωτογραφήσεις, εξωφρενικές μουσικές και με ντανταϊστικούς στίχους.
Η διάθεσή τους, συνδυάζει στοιχεία, από Frank Zappa, τους πανκς, και τους έλληνες υπαρξιστές της Ιπτάμενης Παράγκας.

Μουσικά, συγκαταλέγονται στην παρέα των εγχωρίων θορυβοποιών: Minerva Superduty, Kalpa, Ruined Families, One Leg Mary, Kooba Tercu κ.α

Σχηματίστηκαν το 2010, αποσπώμενοι από το προϋπάρχον ποπ σχήμα, Install. Ήθελαν να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, άρχισαν πρόβες, στην αποθήκη της επιχείρησης της μητέρας του Δημήτρη, που πωλούσε στην χοντρική, γυναικεία εσώρουχα. Εκεί, ανάμεσα σε κιλότες, που όλες είχαν την φίρμα Rita Moss (από το όνομα της μητέρας, Ρίτα Μοσκοφοπούλου), τους ήρθε η έμπνευση, να ονομαστούν έτσι. Πρόσθεσαν όμως, άλλα ένα s, και έγιναν Rita Mosss, δια να διαφοροποιηθούν από την υπάρχουσα συνονόματη, αμερικανίδα, τζαζ τραγουδίστρια.

Το 2012, παρουσίασαν το πρώτο άλμπουμ τους, με τίτλο ASS, που είχε στο εξώφυλλο, φαλλό, με φόντο λουλούδια.
Τα τραγούδια τους, σε αυτό το στάδιο, βασίζονται στο ποστ πανκ.

Ένα από τα καλύτερα, είναι το Fairy Tale, το οποίο γυρίζουν και ως βιντεοκλίπ. Δυο ωραίες κοπέλες, η Marie και η Wanda, απελευθερώνονται σε δωμάτιο, και μαζί τους, χαίρεται και ένα σκυλάκι.



Από τον σχηματισμό τους, οι δύο φίλοι,  επινοούν μια ψεύτικη ιστορία, πως το όνομά τους, αντιστοιχεί σε υπαρκτό πρόσωπο, την γερμανοεβραία Rita Mosss, που πολλούς φαλλούς καθησύχασε, εργαζόμενη επί σειρά ετών, ως πεταλούδα του έρωτα, στα αθηναϊκά πεζοδρόμια. Ισχυρίζονται ακόμα, πως, η εν λόγω, τώρα σε προχωρημένη ηλικία, γράφει τραγούδια, που όμως, λόγω πρεσβυωπίας και αρθριτικών της, αδυνατεί να τα παρουσιάσει, και εκμεταλλεύεται γι αυτό, τους δύο παλιούς της πελάτες, Κώστα και Δημήτρη.

Το 2014, κυκλοφορεί, το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο RITA ΜΟΣΣΣ.
Τώρα, οι δύο φίλοι, έχουν περάσει τελείως στον θόρυβο, και ο στίχος τους, αφήνει πίσω όλα τα χρηστά ήθη, και την κοινωνική λογική.

Εδώ έχουμε, καραμπινάτη αναβίωση του «υπαρξιστικού θορύβου», όπως ονόμαζαν, την μουσική και τα τραγούδια τους, οι υπαρξιστές της Ιπτάμενης Παράγκας, στις αρχές του '50.
Και αν οι Ιπτάμενοι, χρησιμοποιούσαν κατσαρολικά, ξεκούρδιστο πιάνο, και κάποια τύμπανα, για τον «θόρυβό» τους, οι Rita Mosss, το καταφέρνουν, το ίδιο καλά και εκκωφαντικά, με ντραμς και κιθάρα.
Αν πάλι μιλήσουμε για τον στίχο, υπάρχει ομοιότητα στην διάθεση και στο ύφος: οι ωδές στην «Λάγνα Ασπιρίνη» των υπαρξιστών, βγαίνουν πάλι, σαν ωδές στο «Ζαχαρόσπιτο φτιαγμένο από βατραχοπόδαρα», των Rita Mosss!
Αυτός, ο στίχος νταντά ύφους και ήθους, υπάρχει και εδώ, με μία όμως διαφορά:
Στους Rita Mosss, υπάρχει έντονη αναφορά στο σεξ, στους υπαρξιστές, αντίθετα, σεξουαλικές αναφορές, δεν υπάρχουν. Αυτή όμως, είναι μια διαφορά που δικαιολογείται: Μια πεταλούδα του έρωτα, χρόνια μαθητεύσασα στα πεζοδρόμια, δεν ήταν δυνατόν, να έχει ξεχάσει την τέχνη.
Ως δείγμα θορύβου των Rita Mosss, δίνω το τραγούδι τους Love Poem:



Let your habbit be your toast
let your sunshine be your host
let my people have a loan
be my mistress and let me eat your candy house
made of iced frog legs
Let your madness have some pork
let your doghouse be a home
let my penis be unshaved
Be my kitten and let me feed you
white semen
made of nuclear oxen


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου