Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΑΣΚΤ- Προβλήματα επικοινωνίας (Μιλάτε ωρέ Καλοτεχνίτες!)

Σε τοίχο του κυλικείου της ΑΣΚΤ (Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), θαύμασα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο (φωτο), το οποίο μου ενισχύει την υποψία, πως τα καλύτερα εκεί, έχουν γίνει πρόχειρα, στους τοίχους της Σχολής, και όχι, επιμελώς, εντός των  εργαστηρίων.
Το έργο, δείχνει θλιμμένο ψιλογκόθ αγγελάκι, που κρατά επιγραφή MORE TALK, ενώ στα γαλάζιο του φωτοστέφανο, διαβάζουμε τέσσερις φορές να επαναλαμβάνεται, το ερώτημα: ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ;

Είναι φανερό, ότι ο καλλιτέχνης, είναι απογοητευμένος από την κατάσταση, και ταυτίζεται με το αγγελάκι. Το δε σκαμπρόζικο ερώτημα του φωτοστέφανου, θα πρέπει να ερμηνευτεί «Τι διάολο συμβαίνει ρε και δεν μιλάμε μεταξύ μας;».
Θα περίμενε κανείς, πως στην ΑΣΚΤ, τα πράγματα θα ήταν πιο προχώ, όμως η ζωγραφιά αυτή μιλάει για το αντίθετο. Το έργο, κλείνει, με το αναγραφόμενο κάτω δεξιά: YO BRO/ASKT/GTP. Στον κώδικα του χιπ χοπ, το GTP, είναι τα αρχικά της φράσης gia ton poutso, έτσι, ο χαιρετισμός στον θεατή (YO BRO), καταλήγει με την διαπίστωση, πως και στην ASKT, τα πράγματα είναι GTP.

Μα είναι δυνατόν, οι Καλοτεχνίτες, ενώ θέλουν να μιλούν ελέυθερα με τα έργα τους, να μην θέλουν να μιλούν ελεύθερα, μεταξύ τους;
Φαίνεται πως ναι. Και εκτός από την ζωγραφιά αυτή, μία άλλη ένδειξη, είναι η ιστοσελίδα που Καλοτεχνίτης ανέβασε με γενικό τίτλο ΑΣιΚΤιρ!
Εκεί λοιπόν, κάτω από το γενικό ασιχτίρισμα, υπάρχουν θέματα για συζήτηση, όπως:

Αυτό που κοιταζόμαστε συνέχεια και κανείς μας δε μιλάει, πολύ μου αρέσει....

και ένα άλλο:

arxiste na erwtotropeite pali re paidia

Όλα αυτά, στέλνουν το μήνυμα, πως και στην ΑΣΚΤ, υπάρχει ένα «σφίξιμο», μία σκουριασμένη ενδοεπικοινωνία. Οι φοιτητές, μπορεί να έχουν GPS στα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά, έχουν GTP, στα μάτια. 
Ας το προσέξουν αυτό οι καθηγητές, για το γενικότερο όφελος, βεβαίως, βεβαίως. Κατά την γνώμη μου, στο πρόγραμμα διδασκαλίας, θα έπρεπε να ενταχθεί, και το μάθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, υπό την έννοια, της κατανίκησης κάθε φόβου.  

Φωτογραφίες : Μ Νταλούκας, 2016 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου