Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

YOLA Poems - Ψηφιακό άλμπουμ

Μουσική: Μίχος Κολιόπουλος
Διαβάζει ο Μανώλης Νταλούκας

Εξώφυλλο: Lady Dust

Τέσσερα ποιήματα της Γιολάντας, από τη συλλογή ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΙΝ (1973).
Είναι το δεύτερο έργο που παρουσιάζει, στη διάρκεια της Δικτατορίας, και ενώ είναι ακόμη μαθήτρια (στην τελευταία τάξη) του Γυμνασίου.

Κάνει εντύπωση, ο μαγικός και άμεσος τρόπος γραφής όπως και η ικανότητά της να εκφράζεται ώριμα σε τόσο μικρή ηλικία.
Την βασανίζει η μελαγχολία, η αίσθηση ότι όλα είναι προσωρινά και ψεύτικα. Πιστεύει στη στιγμή, ενώ θα ήθελε πολύ, να μπορούσε να πιστέψει στην αιωνιότητα της Αγάπης. Γράφει «Για σήμερα τουλάχιστον, κράτα με σφιχτά και μη μ αφήνεις. Σήμερα σ αγαπάω».
Ασκεί κριτική, στον καθωσπρεπισμό και στην υποκρισία της κοινωνίας, και θλίβεται από τις ειδήσεις για τα παιδιά που γελώντας, ανατινάζονται στον αέρα από παρατημένες χειροβομβίδες.




Ο Μίχος Κολιόπουλος, οι μουσικές του οποίου, "ντύνουν" τα ποιήματα, ήταν στενός φίλος της Γιολάντας, και στην παρέα των ελλήνων, που κατά τη διάρκεια της Ροκ Αναζωπύρωσης (1976-1980), σχηματίζουν τοΚίτρινο Σούρουπο στο Παρίσι.
Περιγράφεται στο ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ, όπου και συσχετίζεται με πρόσωπα σημαντικά για την ιστορία: Γιόλα Αναγνωστοπούλου, Παύλο Σιδηρόπουλο, Ανθούλα Αθανασιάδου, Βίκυ Μπουρδάκου, Δημήτρη Παυλίδη κ.α.

Περισσότερα για τον Μίχο Κολιόπουλο, δείτε ΕΔΩ



Με την αγορά όλου του άλμπουμ, λαμβάνετε σε ψηφιακή μορφή, και το ανέκδοτο ποίημα της Γιόλας, Εφήβαια Προτεταγμένα Νεαρών Γυναικών, δακτυλογραφημένο από την ίδια, στο Παρίσι, 1979.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου