Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η σύγχρονη χουντική προπαγάνδα

Φωτο : Οι δικτάτορες που σύμφωνα με την χουντική προπαγάνδα, έθεσαν τις προϋποθέσεις για να ριζώσει ... το ροκ στην Ελλάδα!

Αμέσως με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, χτυπήθηκε, εκτός από την αριστερά, και η ροκ νεολαία. Το χτύπημα έγινε στον τρόπο ζωής, και όχι στην κυκλοφορία ροκ δίσκων. Ροκ δίσκοι κυκλοφορούσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως γράφει η χουντική προπαγάνδα, πως οι συνταγματάρχες ...γούσταραν το ροκ. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς, και με την περίπτωση των βιβλίων. Μαρξιστικά βιβλία και κομουνιστικής ιδεολογίας έντυπα, κυκλοφορούσαν, αλλά αυτό δεν σήμαινε βέβαια, ότι οι συνταγματάρχες ...γούσταραν την κομμουνιστική ιδεολογία!

Όσοι έζησαν εκείνη την σκοτεινή εποχή, γνωρίζουν πως, τα βιβλιοπωλεία, που πωλούσαν τέτοια βιβλία, σταμπαρίζονταν, και οι πελάτες, καλούνταν «δια υπόθεσή τους» στο αστυνομικό τμήμα.
Έτσι ακριβώς, και οι θαμώνες των ροκ κλαμπ, πολλές φορές ανακάλυπταν, πως ανάμεσά τους, ήταν και κάποιοι περίεργοι ημικαραφλοί τύποι. Το δίκτυο παρακολούθησης, άπλωνε τα πλοκάμια του και στο ροκ, διότι οι δικτάτορες, πίστευαν πως έπρεπε να διαπλάσουν μια «υγιώς  σκεπτόμενη νεολαία», απομονώνοντας και τιμωρώντας, την ροκ «αλητεία».

Έτσι λοιπόν, υπήρξαν στα φανερά και στα κρυφά:
Κουρέματα και διαπομπεύσεις μακρυμάλληδων, προσαγωγές μαθητριών που φορούσαν μίνι φούστα, παρακολουθήσεις όσων σύχναζαν σε ροκ κλαμπ, κυνηγητό ομοφυλόφιλων, και άλλα πολλά.

Η χουντική προπαγάνδα, ισχυρίζεται, πως όλα αυτά (κουρέματα, ξύλο, προσαγωγές κλπ) είναι μύθος. Πως δεν συμβήκανε, και αν κάπου κάτι έγινε, ήταν «μεμονωμένη περίπτωση». Προς απόδειξη, φέρει τις φαβορίτες γνωστού τραγουδιστή και άλλων που έτρεφαν τότε μακριά κόμη. Η προπαγάνδα, θέλει να ξεχνά, πως όταν λέμε ροκ, δεν εννοούμε τέτοιες περιπτώσεις. Εννοούμε, όλους εκείνους που συντονίζονταν με την ψυχεδελική διάθεση, και το παγκόσμιο αντιπολεμικό και αντιφασιστικό κίνημα. Δηλαδή, εννοούμε τον Τζων Λέννον και όχι τον ...Σταμάτη Κόκοτα. Αυτοί λοιπόν, που άκουγαν Λέννον και τραγούδια ανάλογα, και έδειχναν με το ύφος και το ήθος τους, πως πίστευαν σε άλλες αξίες, από αυτές που ήθελε να επιβάλλει η χούντα, αυτοί και χτυπήθηκαν.

Κλείνω αυτό το μικρό σημείωμα, με κάτι ακόμα που μεταχειρίζεται η χουντική προπαγάνδα. Διάβασα πρόσφατα, πως το ροκ ρίζωσε στην Ελλάδα, επειδή του ...πρόσφερε τις προϋποθέσεις η χούντα! «Να της ανάψουμε λοιπόν και κερί», δεν το λέει ακριβώς, αλλά το υπονοεί ο χουντικός αρθρογράφος, ο οποίος μάλιστα υποδύεται και τον ... αριστερό!

Τώρα, τι ρόλο παίζει αυτός, το καταλαβαίνει κανείς, από τα άρθρα του, που όλα έχουν στόχο, να ξεπλύνουν την χούντα. Γι αυτόν ο Παπαδόπουλος, γούσταρε το ροκ, αντίθετα, το ροκ ήταν ελλιπόμυαλο, και δεν το αντελήφθη. Φτύστε τον.  
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου