Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Άρης Τόμας - Ο πρώτος ράπερ που εμφανίστηκε στην Ελλάδα

Άρης Τόμας- Ο έλληνας που έβγαλε δίσκο με την Tina Charles!
(Φωτο: Μ.Νταλούκας 2017).

Πολλοί πιστεύουν πως το πρώτο χιπ-χοπ ελληνικό σχήμα, ήταν οι FFC. Είναι λάθος. Πρώτος έλληνας ράπερ, είναι ο Άρης Τόμας (Αριστείδης Θωμάς), ο οποίος, το 1987, έγραψε στίχους στο τραγούδι Deejays Life , κάνοντας το πρώτο ελληνικό  ραπ, με τον περίφημο Dj Palmer, στην Music Box.
Η γένεση του χιπ-χοπ στην Ελλάδα, συμβαίνει στις ντισκοτέκ, ως χορευτικό ιδίωμα της ντίσκο music. Ο Άρης είναι ο πρώτος, που ραπάρει δουλεύοντας ως Dj, από το 1985!
Ραπάρει τότε, δια μικροφώνου, πάνω στην δεύτερη πλευρά των maxi singles, που ήταν χωρίς λόγια.
Είναι ο έλληνας που κατόρθωσε να βγάλει δίσκο, με την θρυλική Tina Charles!
Η Τίνα, τραγουδά το I Love to Love, ενώ, ο Άρης, ραπάρει σε στίχους δικούς του.



Θέματα των τραγουδιών του, είναι ο κόσμος της ντισκοτέκ, η ζωή των Djs, τα όμορφα κορίτσια που χορεύουν στον ρυθμό, οι έρωτες που συμβαίνουν εκεί, τι πιστεύουν όλοι αυτοί, που οι ροκάδες κάποτε ονόμαζαν περιφρονητικά «καρεκλάδες».... όλα όσα θα ήθελε κάποιος να μάθει για την ψυχολογία του χώρου αυτού, βρίσκονται στα τραγούδια του Τόμας!
Ποια είναι η ιδεολογία του;
Συμπυκνώνεται στην φράση: Let’s Go Dancing! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο Άρης Τόμας, πιστεύει, ότι όλα περνούν με τον χορό και πως χορεύοντας μπορείς να ξαναφέρεις ακόμα και τις καλές εποχές. Είναι και αυτό μια πρόταση. Αλλά αυτή η πρόταση ακούγεται και καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσα, όταν ανάμεσα στα «χορευτικά» ακούς και κάποια σουρεαλιστικά του, όπως «Η Εκδίκηση του Καραγκιόζη».





Ο Άρης Τόμας γεννήθηκε (το 1966, από Έλληνες γονείς) και μεγάλωσε στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζερσεϊ. Στα 18 του χρόνια μετακόμισε στην Ελλάδα όπου και άρχισε να εργάζεται ως DJ παίζοντας σε μερικά από τα γνωστότερα club στην Αθήνα (Μπιτσουλας, Fiji, Totem). Αγαπημένοι του καλλιτέχνες και βασικοί επηρεασμοί οι Prince, James Brown, Jim Morrison, John Lennon και Elvis Presley.

Το 1986 έγραψε στίχους σε ένα ευρωπαϊκό dance hit, το “Computer Guy” (Eva Records). Το 1987 έγραψε στίχους και έκανε ραπ στην πρώτη ελληνική ραπ παραγωγή το “Deejay’s Life” (Music Box). 



Το 1990, διαμόρφωσε ένα Urban σχήμα, που ονομάστηκε MODERN FEARS και το “We Got To Love” κυκλοφόρησε σε βινυλίο Maxi-single στην Eva Records με Β όψη το «Nostradamus» aka «Ιράκ Light» - ένα πολύ πρωτότυπο μίγμα μουσικής και DJ τεχνικής
για εκείνη την εποχή.
Σημαντικότερη εποχή για αυτόν ήταν το καλοκαίρι του 1992, όταν στην Minos-EMI βγάζει το πρώτο ολόκληρο album του, MODERN FEARS «Η Αναμέτρηση». Το album περιείχε μια από τις πρώτες Ελληνικές hip hop επιτυχίες, το «Σε θέλω» που παίζει στις ντίσκο ακόμα και σήμερα!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου