Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ατιμώρητη η αστυνομική αυθαιρεσία στην Ελλάδα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατήγγειλε πως «Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά» και ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία είναι διαρκής».
Οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μιλούν για «διάχυτη κουλτούρα βίας που εμφανίζεται στις αστυνομικές δυνάμεις».
Πρόσφατα, καλλιτέχνες και ιδρύματα του εξωτερικού, κατήγγειλαν την αστυνομική αυθαιρεσία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα, την χώρα μας, όχι δημοκρατική, αλλά «Κοινωνία της Τρικυμίας».


Ένα από τα έργα που παρουσιάστηκε στο εξωτερικό, και τώρα μπορείτε να δείτε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο της διεθνούς Έκθεσης documenta 14, είναι το The Tempest Society (Η Κοινωνία της Τρικυμίας), της γαλλομαροκινής καλλιτέχνιδας Bouchra Khalili. Το έργο είναι βίντεο, και αναφέρεται σε μία από τα χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα.

Φωτο: Σκηνή από το έργο The Tempest Society (Η Κοινωνία της Τρικυμίας). Σε ένα καραγκιόζικο μπερντέ, εμφανίζονται αστυνομικοί, να συλλαμβάνουν σαν «τρομοκράτες», πέντε ανήλικα προσφυγόπουλα. 

Συγκεκριμένα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, πέντε ανήλικα προσφυγόπουλοα, προσήχθησαν στο Τμήμα Ομόνοιας «στο πλαίσιο έρευνας πληροφοριών για οπλισμό», καθώς είχαν μαζί τους ψεύτικα όπλα-παιχνίδια για τις ανάγκες θεατρικής παράστασης που θα συμμετείχαν.
Στο Αστυνομικό Τμήμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κακοποιήθηκαν αφού εξαναγκάσθηκαν να γυμνωθούν και να παραμείνουν στο κρατητήριο, μαζί με άλλα άτομα, του υποκόσμου.

Φωτο: Σκηνή από το ψηφιακό βίντεο The Tempest Society (Η Κοινωνία της Τρικυμίας), που προβλήθηκε στην Ευρώπη και που αναφέρεται στην περίπτωση των πέντε ανήλικων προσφυγόπουλων.  

Το περιστατικό εκείνο, είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών, και μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε τότε ανακοίνωση, που ανάμεσα σε άλλα, έλεγε:

«Δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό. Η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών... - Επειδή θύματα ήταν μικρά παιδιά, που καταγγέλλεται ότι κακοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. - Επειδή, κανείς και καμία δεν πρέπει να ανέχεται ή να σιωπά μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ζητάμε τη διερεύνηση του συμβάντος και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν, ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις».

Θέλετε να μάθετε, ποιο ήταν το αποτέλεσμα, της «διερεύνησης του συμβάντος»;

Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πληροφορηθήκαμε, ότι η έρευνά που έγινε, έδειξε, πως όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, και ...ουδείς εκ των αστυνομικών φέρει ευθύνες!


Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που καταγράφεται, καταγγέλλεται, αλλά τελικά,  μένει ατιμώρητη. Καταγγελίες υπάρχουν και από άλλα παιδιά, ότι προσήχθησαν σε Αστυνομικά Τμήματα, σαν ύποπτα (φορούσαν σκουλαρίκι, είχαν μακριά μαλλιά κλπ), και κακοποιήθηκαν, με την απαράδεκτη αστυνομική πρακτική του ξεγυμνώματος.

Το έργο The Tempest Society (Η Κοινωνία της Τρικυμίας), που αναφέραμε, είναι ένα έγχρωμο βίντεο 60 λεπτών, και καταγγέλλει σε όλη την Ευρώπη, αυτόν τον αστυνομικό παραλογισμό, που, αν αληθεύουν οι καταγγελίες, συμβαίνει στην Ελλάδα.
Το έργο, έχει εκτεθεί και στο εξωτερικό, και υποστηρίζεται από τα Βραβεία Ίψεν και Θέατρο Ίψεν (Νορβηγία), από το Foundation National des Arts Graphiques et Plastiques (Παρίσι) και από το Φεστιβάλ Ολλανδίας.

Τελευταία, έχει γίνει γνωστό, πως η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) ετοιμάζει συγκέντρωση αστυνομικών στα Εξάρχεια στις 29 Ιουνίου, με θέμα «Ανοικτές και Ελεύθερες Πόλεις».

Θα τρελαθούμε τελείως;
Αν θέλει η Ομοσπονδία, να αλλάξει προς το καλύτερο τις σχέσεις πολίτη-αστυνομίας, θα πρέπει να αρχίσει πρώτα με εντατικά μαθήματα δημοκρατίας, στις Αστυνομικές Σχολές. Θα πρέπει να κόψει την φάμπρικα της προσαγωγής για ψύλλου πήδημα. Και κυρίως, θα πρέπει να διώξει από το αστυνομικό σώμα, όλους εκείνους που το εκθέτουν ανεπανόρθωτα, και που αποδεδειγμένα παραβίασαν (και συνεχίζουν να παραβιάζουν) τους δημοκρατικούς κανόνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου