Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Βασίλης Πάντσιος – Κάντε σιγά

Φωτο: Βασίλης Πάντσιος και Γιώργος Δημητριάδης, ερμηνεύουν το Κάντε Σιγά. 

Το Κάντε σιγά, από τον δεύτερο δίσκο του Βασίλη Πάντσιου, αγγίζει ένα σκοτεινότατο πρόβλημα, που λίγοι έχουν τολμήσει να αγγίξουν, και λιγότεροι, έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει: Το θηρίο.

Έξω από πόρτες περιμένω
έξω από πόρτες κλειστές
δεν ανασαίνω
τα φώτα τρελά σαν χιλιάδες μάτια
με κοιτάζουν τυφλά μες στα σκοτάδια
Κάντε σιγά
................................
Κάντε σιγά μην ξυπνήσει το θηρίο που κοιμάται





Με το ίδιο πρόβλημα, ασχολήθηκε η Γιόλα Αναγνωστοπούλου, σχεδόν 40 χρόνια πριν, αφού βίωσε τον τρόμο του θηρίου, που κατεβαίνει στο δρόμο, και προκαλεί το φριχτό rainbow της χίμαιρας.
Στο εκπληκτικό της ποίημα, Άγιος Εξάρχειος (ΟΞΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΗΧΟΙ,1979), περιγράφει το καλά κρυμμένο (σχεδόν αόρατο) και απαίσιο αυτό πλάσμα.

Ο Βασίλης Πάντσιος, αποδεικνύεται τεράστιος καλλιτέχνης, αφού μπόρεσε να εντοπίσει, με κοφτερή ματιά, τον κυριότερο εχθρό, το θηρίο, δηλαδή τον παράλογο εαυτό μας.
Κάντε σιγά, μην ξυπνήσει.

Το τραγούδι, είναι ένα από τα δέκα που περιέχονται, στον καινούργιο του δίσκο «Είμαστε σε Τριπ».
Ένας δίσκος διαμάντι!
Θα έλεγα, δίσκος αυτογνωσίας, αφού στρέφει την προσοχή όχι στους εξωτερικούς μας εχθρούς, αλλά σε αυτόν τον πιο επικίνδυνο που κρύβεται μέσα μας. Βεβαίως, τα τραγούδια, δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα (εκτός ίσως από το Μια Ωραία Μέρα), όμως εντοπίζοντας το θηρίο, ως αιτία της σήψης και αποθάρρυνσης, είναι ένα πρώτο βήμα.   

Μια αναλυτική παρουσίαση του πολύ σημαντικού δίσκου «Είμαστε σε Τριπ», του Βασίλη Πάντσιου, θα γίνει στις επόμενες μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου