Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Χρήστος Ζυγομαλάς – Η Μπαλάντα της Πλατείας

Ο Χρήστος Ζυγομαλάς, ενώ κρατά το βιβλίο του Η Μπαλάντα της Πλατείας
(Φωτ. Μ.Νταλούκας, 2018)

Κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο βιβλίο 
«Η Μπαλάντα της Πλατείας» του Χρήστου Ζυγομαλά (Εκδόσεις Ρενιέρη/ comicon-shop).

Η έκδοση είναι σημαντική, και χρήσιμο εργαλείο, για όσους μελετούν το Ροκ, το Κροκ, και τον ελευθεριακό χώρο.



Ο Χρήστος Ζυγομαλάς, γεννημένος το 1951, υπήρξε από τα πρώτα φρικιά, που μετά την πτώση της χούντας, όδευαν προς Πλατεία Εξαρχείων. Εγκαταστάθηκε εκεί, το 1976 αφού εγκατέλειψε προσωρινά τις σπουδές του, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, θέλοντας να ζήσει ως μπητνίκος-χίπις -πλανόδιος βάρδος. Γνώρισε ιστορικά πρόσωπα του χώρου (Νικόλα Άσιμο, Ηλία Πολίτη, Δαβίδ τον Σεπτό, και άλλους πολλούς) μπήκε στο Καπετανάτο της Αραχώβης (υπόγα του Άσιμου) πέρασε από το θρυλικό Octopus Press του Ρόμβου, μετείχε σε κινητοποιήσεις και ελευθεριακές φάσεις. Δεν ήταν όμως, πολιτικοποιημένος αναρχικός, παρέμεινε πάντα, ο άναρχος εαυτός του.

Στο εξώφυλλο, βλέπουμε τον συγγραφέα, Χρήστο Ζυγομαλά, με την κιθάρα του, να υπερπηδά βραχάκι στον Λόφο του Στρέφη. Στις 394 σελίδες που αποτελούν το περιεχόμενο, διαβάζουμε γεγονότα και περιπέτειες που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρώτα πρώτα, για τον Νικόλα Άσιμο και τους Κροκάνθρωπους, που έδρασαν στην Πλατεία και πέριξ. Μετά, για την ψυχολογία και συμπεριφορά πολλών προσώπων του χώρου. Αλλά, κυρίως, πληροφορούμαστε για το ήθος των λεγόμενων αναρχικών του γρασιδιού.  Όλοι αυτοί, στους οποίους το 1977 προστίθεται και ο Νικόλας Άσιμος, ποιούσαν τις διατριβές τους στο γρασιδάκι της Πλατείας, και δεν είχαν σχέση (ούτε ιδεολογική, ούτε αισθητική) με τους «σοβαρούς» αναρχικούς που έπιαναν τις καρέκλες των γύρω καφενείων. Έτσι λοιπόν, το βιβλίο, συστήνεται και στους πολιτικοποιημένους αναρχικούς, για να γνωρίσουν την σκέψη και την διάθεση, των αναρχικών του γρασιδιού, που ίσως κάποτε, είχαν υποτιμήσει. 

Η παρουσίαση του βιβλίου, θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιαν 2018, στις 7.30 μ.μ, στον Ελεύθερο κοινωνικο χωρο Nosotros Θεμιστοκλεους 66 Αθήνα.
Στο πάνελ της βιβλιοπαρουσίασης θα είναι οι: Νώντας Σκυφτουλης, Θέκλα Τσελέπη, Θεόδωρος Μπασιάκος και Χρήστος Ζυγομαλάς.

Περισσότερα για τον Χρήστο Ζυγομαλά, δείτε ΕΔΩ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου