Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

"Κάψτε τους ζωντανούς!"- Ρατσισμός α λα Γκρεκ

«Κάψτε τους ζωντανούς!». Ιδού τι θέλουν να κάνουν οι ακροδεξιοί, στους πρόσφυγες-μετανάστες. Το άκρον άωτον του ρατσισμού: Εκατοντάδες συνανθρωποί μας, που πέρασαν από σαράντα κύματα, με την ελπίδα να βρουν κάποτε έναν τόπο να ζήσουν, δέχθηκαν βάρβαρη επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία, στην Λέσβο.



Η Λέσβος, είναι δημοκρατικό νησί, και οι κάτοικοί του φιλόξενοι. Αλλά δυστυχώς, υπάρχουν και εκεί κάποια λίγα "αγκάθια", που αμαυρώνουν την εικόνα.


Εικόνες φρίκης- το πλιάτσικο σε λέμβους μεταναστών

Εκτός από τους ακροδεξιούς, υπάρχουν και οι "επιτηδευματίες".
Αποκαλυπτική είναι η φωτογραφία του Craig F. Walker. Ο φωτορεπόρτερ, βρέθηκε μπροστά στη μάχη κάποιων ντόπιων, που χτυπήθηκαν μεταξύ τους, για τη μηχανή της λέμβου.  «Μόλις οι λέμβοι φτάνουν, ντόπιοι απομακρύνουν ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δύο άνδρες τσακώνονται πάνω από τον κινητήρα του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες», γράφει η εφημερίδα  Βoston Globe, που δημοσίευσε την φωτογραφία. Στις ακτές που βγαίνουν οι πρόσφυγες διάφοροι «έλληνες» φυλάνε καραούλι. Κάποιοι περιμένουν με κιάλια για να προλάβουν να πάρουν τη μηχανή πρώτοι, κάποιοι άλλοι με βάρκες προλαβαίνουν τις  λέμβους στη θάλασσα και τις «συνοδεύουν» ως την ακτή για να «καπαρώσουν» τις μηχανές τους. Οι περιζήτητες μηχανές είναι γνωστές μάρκες όπως Mercury και Yamaha.

Τι ζητούν οι πρόσφυγες

Άσυλο. Αυτό ζητούσαν συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία Σαπφούς, από την περασμένη Τετάρτη: Να συντομευτούν οι διαδικασίες.
Η πλειονότητα των προσφύγων, που φθάνουν στην Ελλάδα, υποβάλει αίτημα ασύλου προκειμένου αρχικά να εξασφαλίσει κάποιους μήνες παραμονής σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ύστερα ελπίζουν να βρουν τρόπο να
πάνε στην Γερμανία, και σε άλλα κράτη, όπου θα μπορέσουν, ίσως, να ζήσουν ανθρώπινα. 

Τι θέλουν οι ακροδεξιοί

«Κάψτε τους ζωντανούς!». Με τέτοιες κραυγές, και εκτοξεύοντας ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, μπουκάλια και πέτρες, οι ακροδεξιοί κινήθηκαν εναντίον των προσφύγων, στην Λέσβο. «Κάψτε τους ζωντανούς!». Οι πρόσφυγες, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες να προστατέψουν τα γυναικόπαιδα. Αίσχος.


Τελικά, με επιχείρηση που κράτησε 10 λεπτά, σήμερα το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μετέφεραν  τους διαμαρτυρόμενους, πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας. Από τους ακροδεξιούς, δεν συνελήφθη κανένας.
Σχηματίστηκε απλώς, δικογραφία κατά αγνώστων για διατάραξη ειρήνης, εμπρησμό και φθορές. 

Στην Λέσβο, είναι να μην σε πάρει ο ύπνος, θα ξημερώσεις αλλού. Παραφρασμένος στίχος του Παύλου Σιδηρόπουλου, από το προφητικό του τραγούδι «Αλι». Ο Παύλος δεν ζει για να δει την βαρβαρότητα των ακροδεξιών, που υπήρχε βέβαια και στην εποχή του, αλλά όχι σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Κανένας δεν πίστευε τότε, πως το αυγό του φιδιού, θα γεννούσε τόσα πολλά τέρατα στην Ελλάδα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου