Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ένα μικρό λιμάνι- χίπικο τραγούδι, της πανκ/new wave σκηνής!

Στη μνήμη του Νίκου Σαμιωτάκη.

Δύο αξιοσημείωτα πρόσωπα, εκ των πρώτων της πανκ/new wave σκηνής της Αθήνας: Νίκος Σαμιωτάκης (στη φωτο με το μαύρο πουκάμισο), και ο Σπύρος Κολέλης.

Ο μεν Νίκος, λεγόμενος και Von Klauss, ήταν τότε γνωστός, ως ο ντράμερ των FMQ, ο δε Σπύρος (ψευδώνυμό του, το Mr.X), μπασίστας των No More Dreams.


Οι δύο, μετά την διάλυση των συγκροτημάτων τους, αποφάσισαν να συνεργαστούν. Το 1990, σχηματίζουν το γκρουπ Νέα Τάξη,και παίζουν δικά τους τραγούδια- ένα από αυτά ήταν το «Ένα μικρό λιμάνι».

Ένα μικρό λιμάνι είναι η ζωή,
χαρές και λύπες μπαινοβγαίνουν
σαν πλοία της γραμμής,
παιχνίδια της ζωής...



Το τραγούδι αποτελούσε εξαίρεση στο ρεπερτόριό τους. Τραγούδι χίπικης νοοτροπίας, και μάλιστα, αφιερωμένο στο Summer of Love, αν και αυτοί που το παρουσίαζαν, προέρχονταν από τον χώρο του πανκ/ new wave!



Γραμμένο το 1990, από τον Σπύρο Κολέλη, βγάζει μια γοητευτική αθωότητα, αναφερόμενο πολύ ρομαντικά, σχεδόν παιδικά, στην αγάπη.
Τραγουδά η Τζίνα, αδελφή του Νίκου Σαμιωτάκη. Η κοπέλα, δεν είχε καμία σχέση με συγκροτήματα. Οι δύο φίλοι, καθώς έκαναν πρόβα, την άκουσαν να το σιγοτραγουδά, τους άρεσε, και την έπεισαν να πει αυτή το τραγούδι.




Οι Νέα Τάξη, ήταν:

Σπύρος Κολέλης – μπάσο/τραγούδι
Νίκος Σαμιωτάκης – ντραμς
Γιάννης Σωτηρίου – συνθεσάιζερ/ηλ κιθάρα
Τζίνα Σαμιωτάκη - τραγούδι


Συγκρότημα άτυχο, που πέρασε απαρατήρητο, από τους καταγραφείς, της πανκ/new wave ελληνικής ιστορίας.

Δεν κατόρθωσαν να κάνουν δίσκο, αν και το προσπάθησαν. 
Ο λόγος ήταν, πως ως δείγμα του έργου τους, προσκόμιζαν στις δισκογραφικές εταιρείες, το Αθάνατα Νιάτατραγούδι αναρχοπάνκ διάθεσης, που έβριζε τις εταιρείες δίσκων! Έτσι, καμιά εταιρεία, δεν τους δέχτηκε. 

Έκαναν μετρημένες εμφανίσεις, μία από αυτές, σε τηλεοπτική εκπομπή της Νανάς Δούκα, όπου συνόδευαν μοντέλα, σε επίδειξη πανκ και new wave ρούχων του Remember.

Διαλύθηκαν το 1991.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Νίκος Σαμιωτάκης, βίωσε προσωπικά αδιέξοδα, και πήρε σκοτεινούς δρόμους, που τον οδήγησαν στον θάνατο. RIP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου