Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Το μυστηριώδες δώρο της Μπέτυς Μπαζιάνα στην Μπριζίτ Τρονιέ

Ποιο είναι τελικά το cd που χάρισε η σύζυγος του έλληνα Πρωθυπουργού, στην σύζυγο του γάλλου Προέδρου; Για εκείνο που είμαστε 100% σίγουροι, είναι το επώνυμο του έλληνα συνθέτη: Χριστοδούλου. Αλλά ποιος Χριστοδούλου; Κωνσταντίνος ή Νίκος;

Ο πρώτος, είναι συνθέτης κυρίως ηλεκτρονικής μουσικής, ο δεύτερος, της κλασικής. Και οι δύο, εξαιρετικοί δημιουργοί, που με το έργο τους, τιμούν την Ελλάδα.



Σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα, αναφέρουν, πως πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, και μάλιστα από το Μαξίμου, έδωσαν και σε μας, αυτό το όνομα.
Όμως, το Δημοτικό Ωδείο Άργους, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως δεν πρόκειται για τον Κωνσταντίνο, αλλά για τον Νίκο Χριστοδούλου, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου.

Το μπέρδεμα, θα μπορούσε να το λύσει η Μπέτυ Μπαζιάνα, και γι αυτό, απευθυνθήκαμε για δεύτερη φορά στο Μαξίμου, ζητώντας να μας πουν τον ακριβή τίτλο του cd.
Όμως, η απάντηση που μας έδωσαν, ήταν 

«Η κυρία Μπαζιάνα, δεν επιθυμεί να αποκαλύψει ποιος είναι ο τίτλος του cd, ούτε να μιλήσει άλλο γι αυτό, γιατί πρόκειται για προσωπικό της και όχι επίσημο δώρο». 

Σε ερώτησή μας, αν επιβεβαιώνουν, πως το όνομα του συνθέτη είναι Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, απάντησαν καταφατικά. Η απάντηση αυτή, περιπλέκει τον γρίφο. Ίσως, κάποιος υπάλληλος του Μαξίμου, να μετέφερε λάθος το μικρό όνομα του συνθέτη.
Συνεπώς, απομένει σε μας, να πιθανολογήσουμε για το τι συνέβη.  

Τι λένε οι δύο συνθέτες

Φωτο: Ο συνθέτης Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, με τον τρομπετίστα της ΚΟΘ, Γιώργο Λασκαρίδη, ως το μουσικό σχήμα Constantine Duo.  


Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, ο συνθέτης μας αποκάλυψε πως δύο μόνο cd έχει βγάλει σε φυσική μορφή (Κάλαντα και Παραμύθια), ενώ το υπόλοιπο (πολύ μεγάλο) συνθετικό έργο του, είναι σε ψηφιακή μορφή, στο διαδύκτιο. Συγκεκριμένα μας είπε: 

«Με ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα πως η κυρία Μπαζιάνα, έκανε δώρο στην κυρία Τρονιέ, ένα δικό μου cd. Διότι, σε φυσική μορφή, έχω βγάλει μόνο δύο cd, ένα το οποίο λέγεται Cello Christmas (φαντάζεστε εύκολα τη θεματολογία του) και ένα δεύτερο που είναι μουσική για παραμύθι. Και τα δύο είναι πολύ όμορφα, αλλά δεν τα φαντάζομαι για δώρο στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Όλες οι υπόλοιπες δουλειές μου βρίσκονται στον αέρα του διαδυκτίου. Παρόλο που έψαξα κι εγώ να βρω τον "σωσία" μου δηλαδή άλλον συνθέτη Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, κατέληξα μόνο σε εμένα...»

Είναι πράγματι, απίθανο, η Μπέτυ Μπαζιάνα, να έκανε δώρο κάλαντα ή παραμύθια, όπως μοιάζει επίσης απίθανο, να κατέβασε άλλα έργα του συνθέτη από ψηφιακές πλατφόρμες που να έγραψε σε cd ως δώρο στην Μπριζίτ Τρονιέ. 

Ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, έχει παρουσιάσει εξαιρετικό έργο, που αναφέρεται στις περιπέτειες αλλά και στο μεγαλείο του ελληνισμού, όμως, αυτό το έργο βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή, και όχι ως φυσικό αντικείμενο, που θα μπορούσε να γίνει και δώρο.
Ένα παράδειγμα έργου του, είναι το Blue, το οποίο και εκφράζει απόλυτα τα αισθήματα του περήφανου Έλληνα, στην Ελλάδα της Κρίσης.  



Υπάρχουν πάμπολλα έργα του Κωνσταντίνου Χριστοδούλου, που κοσμούν την πατρίδα μας, και στέλνουν κατάλληλα μηνύματα στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα έργα, θα ήταν ένα υπέροχο δώρο, για την κυρία Τρονιέ, αλλά είναι έτσι;

Φωτο: Ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου

Από την άλλη μεριά, ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου, φαίνεται σίγουρος πως δικό του έργο, είναι το περίφημο δώρο. Και αναφέρει μάλιστα το διπλό CD, που κυκλοφορεί από την σουηδική εταιρεία BIS, όπου διευθύνει τα κορυφαία έργα του Σκαλκώτα "36 Ελληνικοί Χοροί" και "Η επιστροφή του Οδυσσέα" με την Συμφωνική Ορχήστρα του BBC.



Βεβαίως, αυτό το cd συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να είναι το δώρο, αφού και υπάρχει σε φυσική μορφή, και είναι κορυφαίο ελληνικό έργο.
Τότε όμως, γιατί το Μαξίμου, δίνει ως όνομα, Κωνσταντίνος, και όχι Νίκος Χριστοδούλου;

Πρώτη δημοσίευση στο ΟΓΔΟΟ, δείτε ΕΔΩ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου