Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Η Νέα Ελληνική Ψυχεδελική Σκηνή

Ren, Dusk και Greggy K. (By Giorgos Lathyris)

Υπάρχει σήμερα και στην Ελλάδα, ένα αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό ρεύμα, που αντλεί έμπνευση από την Ψυχεδελική Εποχή, του Καλοκαιριού της Αγάπης και της Βρετανικής Εισβολής. Το ρεύμα αυτό, είναι ευδιάκριτο, κυρίως στον μουσικό χώρο. Ο Greggy K., η Ren, και η Dusk, είναι τα πιο χτυπητά παραδείγματα: σου δίνουν την εντύπωση, ότι ζουν στο Λονδίνο ή στο San Francisco στα sixties, κι ήρθαν εδώ με χρονομηχανή.




Δυο φεστιβάλ, φέτος συγκεντρώνουν καλλιτέχνες που έχουν το ήθος ή  αναφέρονται στην ψυχεδελική εποχή.

Το πρώτο είναι το ΨΧ 2017, Φεστιβάλ Νέας Ψυχεδελικής Μουσικής, που θα γίνει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στο BIOS Ρομάντσο. Συμμετέχουν οι Alien Mustangs,The Rattler Proxy, The Bonnie Nettles, Το Κορίτσι Κοιμάται, Prins Obi and the Dream Warriors, Holy Monitor, Jack Heart και Monochromatic Visions.

Το δεύτερο είναι, το Πρότζεκτ Μάταλα, που εκτός από μουσικούς, περιλαμβάνει και εικαστικούς καλλιτέχνες. Αυτό, διοργανώνει ένα Human Be In, στοΣΧΟΛΕΙΟ, στις 10,11 και 18 Νοεμβρίου (θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις).


Στην Ελλάδα, η Ψυχεδελική Εποχή, αδρομερώς ταυτίζεται με την Εποχή της Δικτατορίας (1967-74).
Σε αυτό κυρίως το διάστημα, γεννάται, κορυφώνεται και προς το τέλος του αρχίζει να σβήνει, η ελληνική Ψυχεδέλεια, με καλλιτέχνες που επηρεάζονται από το χίπικο κίνημα, και που παρουσιάζουν έργα, με παρεμφερή αισθητική και νοοτροπία. 



Η ελληνική Ψυχεδέλεια, τελειώνει λίγο μετά το 1974. Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τωρινά ψυχεδελικά έργα, όσο και αν κάποια, μοιάζουν με εκείνα τα αυθεντικά. Υπάρχει όμως, μια ψυχεδελική νοσταλγία, και μία ενσωμάτωση πολλών στοιχείων της Ψυχεδελικής Εποχής, σε σύγχρονα καλλιτεχνικά δημιουργήματα.
Έτσι λοιπόν, μπορούμε να μιλήσουμε για
Νέα Ψυχεδελική Σκηνή, όπως λέμε Νέα Ιωνία, που βεβαίως δεν ταυτίζεται με την παλιά, αλλά εφόσον δημιουργείται από  απόγονους που διατηρούν την ανάμνηση και την νοσταλγία, δεν είναι καθόλου λάθος που την ονομάζουμε Νέα.

Οι γνωστότεροι από τους σύγχρονους μουσικούς που ανήκουν στην Νέα Ελληνική Ψυχεδελική Σκηνή, είναι:

1-Greggy K. και Ren (ο δημιουργικός πυρήνας των Echo Train)
2-Dusk
3- Acid Baby Jesus
4- Alien Mustangs
5- Prins Obi
6- Barayanka
7- Electric Litany
8- Holy Monitor
9- Chickn
10- Cyanna Mercury



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου