Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΝΙΞ ΦΑΪ! Τραγούδια της Πείνας και της Κατοχής

Τραγούδια που περιγράφουν την φοβερή πείνα στα χρόνια της Κατοχής, και τους θρυλικούς σαλταδόρους, που έπαιζαν την ζωή τους κορώνα γράμματα. Τραγούδια Εθνικής Μνήμης.


Ίσως το χαρακτηριστικότερο τραγούδι, για τα μαύρα χρόνια της πείνας και της σκλαβιάς, είναι το «Πατάω ένα κουμπί», γνωστό και ως «Νιξ Φαί», δηλαδή δεν έχει φαΐ. Είναι άγνωστο ποιος έχει γράψει τους στίχους, αλλά αυτός ο ανώνυμος Έλληνας, αποδεικνύει πως η μαύρη πείνα, δεν τον είχε κάνει να χάσει το χιούμορ του.




Οι στίχοι είναι προσαρμοσμένοι στην μελωδία του προπολεμικού τραγουδιού  Bei Mir Bistu Shein (To me you are beautiful) των Sholom Secunda και Jacob Jacobs. Εκείνο το τραγούδι, είναι ερωτικό, το «Πατάω ένα κουμπί» όμως, είναι χιουμοριστικό και καταγγελτικό.  Καταγγέλλει τους επιτήδειους και μαυραγορίτες που έκλεβαν τα τρόφιμα που μοίραζε ο Ερυθρός Σταυρός στους πεινασμένους Έλληνες. Τα τρόφιμα έφθαναν με καράβι από την ξένη βοήθεια και ιδιαίτερα από τους Έλληνες πατριώτες που ζούσαν στην Αμερική. Στην μοιρασιά όμως, έπεφταν σαν ακρίδες οι απάτριδες και έκλεβαν. Έκλεβαν οι Γερμανοί τελωνιακοί, έκλεβαν οι συνεργάτες τους, τσουβάλια και τσουβάλια, για να τα βγάλουν μετά στην μαύρη αγορά. Έτσι, όσα περίσσευαν και μοιράζονταν, ήταν ελάχιστα.

Πατάω ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή
και λέει στα παιδάκια νιξ φαΐ

Εδώ στην πολύ ωραία εκτέλεση του Πάνου Τζαβέλλα...



Ένα άλλο τραγούδι, επίσης με εκπληκτικό χιούμορ, είναι το «Ψωμί» γνωστό και σαν «Βρες αν μπορείς», σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη και μουσική Ramos.
Είναι ένα σπανιόλικο βαλσάκι, που «κοροϊδεύει» την πείνα. Ο ερωτευμένος έρχεται στην «ναζού» ερωμένη του, κρύβοντας δώρο πολυτιμότερο από χρυσό...

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου