Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

40 χρόνια από το Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols +Μνήμες Παντελή Βαλασόπουλου

Σαράντα χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του σημαντικότερου άλμπουμ του πανκ, που σήκωσε ένα τεράστιο επαναστατικό κύμα.
Μια αμφισβήτηση των πάντων, ακόμη και όλου του προηγούμενου ροκ.  
Ο τίτλος Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols, σήμαινε «Μην λέτε μαλακίες, Ήρθαν οι Sex Pistols». Ο δίσκος, που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα και στην Ελλάδα, έγινε η σημαία, των πρώτων εγχώριων πανκς.


Σε μια παλιά φωτογραφία του 1980, βλέπουμε τον Παντελή Βαλασόπουλο, έναν από τους πρώτους έλληνες πανκς (και σήμερα καταξιωμένο δημοσιογράφο), να κρατά τον ιστορικό πια δίσκο.
Ο Παντελής, είναι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας των Συντακτών, που σε συνέντευξη Τύπου, τόλμησε να ρωτήσει τον Σόιμπλε, για τις μίζες! Αλλά, μόνο ένας αιώνιος πανκ, θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια ερώτηση, που στην ουσία της ήταν: «Μην λες μαλακίες, πες μας για Siemens και Χριστοφοράκο!»



Επικοινώνησα με τον Παντελή για να μου πει τι θυμάται από εκείνη την εποχή:


ΕΡΩΤΗΣΗ: Που είναι τραβηγμένη η φωτο;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ: Στην Νέα Ιωνία, το 1980. Εδώ είμαι 15 ετών, αλλά άκουγα πανκ από τα 14. Τον δίσκο τον είχα αγοράσει από δισκάδικο της Νέας Ιωνίας. Ήμασταν λίγοι πανκς τότε, τρώγαμε ξύλο παντού.

Από ποιους τρώγατε ξύλο; από τους ροκάδες;

Από όλους. Ροκάδες, μπάτσοι, κνίτες, οννεδίτες, όλοι μας βάραγαν. Θυμάσαι το ξύλο που έπεσε στο Σπόρτιγκ όταν βγήκαν οι Παρθενογένεσις;

Ήσουν σε εκείνη την συναυλία;

Ναι. Αυτοί που έριχναν το ξύλο ήταν κάτι παλιοροκαδες από μια ντίσκο που υπήρχε εκεί κοντά την oggi ήταν και αναρχικοί παράλληλα. Κάποιοι από αυτούς έγιναν πρεζάκια αργότερα και πέθαναν. Το ξύλο το άρχισε ο Μήτσος ο Μόρισον. Ειναι μπροστά και σε εκείνη τη περίφημη φωτογραφία με το πανό «Είμαστε ο Ανθός της Νεολαίας» με ένα παλούκι στο χέρι. Αυτός έδερνε πανκ πιτσιρίκια.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το πανκ στην Ελλάδα, γεννήθηκε μέσα σε σφαλιάρες, βρισιές και κλωτσιές. Γι αυτό βγήκε και πολύ τσαντισμένο. Σαράντα χρόνια μετά, ας θυμηθούμε τους πρωτοπόρους και ένα από τα κομμάτια, του περίφημου δίσκου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου