Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ο Γιώργος Τουρκοβασίλης, στο Today is Life, με ΝεοΨυχεδελικά έργα του, ιστορική αφίσα και φωτογραφία Γιάννη Τσαρούχη

Μια υπέροχη φωτογραφία του Γιώργου Τουρκοβασίλη, θα εκτεθεί στο Today is Life, στο ΣΧΟΛΕΙΟ (10,11 και 18 Νοε 2017). Είναι δημιουργημένη την Πρωτομαγιά του 1972 στο σπίτι-ατελιέ του Γιάννη Τσαρούχη, στο Villeneuve-les-Sablons, στην Γαλλία. Ποζάρει ο ζωγράφος μαζί με τα μοντέλα Ντομινίκ και Πωλ.


Ένας από τους Αγγέλους του Γιώργου Τουρκοβασίλη. Κραγιόνια σε χαρτί, 2012.

Ο καλλιτέχνης, συγγραφέας, και διανοούμενος, Γιώργος Τουρκοβασίλης, γνωστός στον ροκ χώρο και σαν φωτογράφος των πανκς, συμμετέχει στο Today is Life, εκθέτοντας για πρώτη φορά τους Αγγέλους του, ταχυδραματικά έργα.Την πρώτη μέρα του event (10 Νοεμβρίου 2017) θα ξεκαθαρίσει πως στην πραγματικότητα έχει ... πεθάνει, και τώρα διαχειρίζεται, αφού κληρονόμησε. τον παλαιό εαυτό του. 

Εξαίρετο άρωμα Ψυχεδέλειας, προσφέρει η αφίσα που διέσωσε ο  Γιώργος Τουρκοβασίλης, από ιστορική συναυλία των Grateful Dead/Quicksilver Messenger Service, στο Avalon Ballroom, ναό της αμερικανικής ψυχεδέλειας (San Francisco). Πρόκειται για το κορίτσι σε κόκκινο κύκλο, που κρατάει Υδρία. Έργο των Stanley Mouse και Alton Kelley.


Ακολουθεί επεξηγηματικό κείμενο του Γιώργου Τουρκοβασίλη...

Σήμερα, στην έκθεση Today is Life, με πρωτοβουλία του Μανώλη Νταλούκα, αναφερόμαστε με νοσταλγία στο «Καλοκαίρι της Αγάπης», πενήντα χρόνια μετά. Ήμουν κι εγώ εκεί· Ιούλιο 1967, στο Λονδίνο, όπου η King’s Road, πλημμύριζε με χίπυς, κι έχω να διηγηθώ ιστορίες. Μετά, Φθινόπωρο 1968, βρέθηκα φοιτητής στο Παρίσι. Και τότε εμπνεύστηκα από το στυλ Αρ Νουβώ, την τέχνη των αρχών του 20ου αιώνα, που είχε αναβιώσει χάρη σε μια πρόσφατη έκθεση στο Λονδίνο, του Aubrey Beardsley, εμβληματικού καλλιτέχνη του 1900. Τότε λοιπόν, γύρω στη χρονιά 1969, άρχισα να σκιτσάρω διακοσμητικά σχέδια και μοτίβα, αναπλάθοντας τα εικαστικά στοιχεία Αρ Νουβώ· λουλούδια, συνεστραμμένες φόρμες, κύκλους, καμπύλες. Η τέχνη αυτή ήρθε κι έδεσε με το κίνημα των χίπυς, το Flower Power. Την έλεγαν άλλωστε Art Floral. Θα έχετε δει πόσο την είχαν αγκαλιάσει αφίσες ροκ συγκροτημάτων της εποχής.
Στο Παρίσι, εργαζόμουν ως φωτογράφος, πέντε χρόνια, για τον Γιάννη Τσαρούχη. Το κλίμα στο ατελιέ του Τσαρούχη ήταν μέσα στο πνεύμα της μεταχίπικης εποχής, όπως θα διαπιστώσετε στην φωτογραφία του 1972, που εκθέτω. Αυτό με ενεθάρρυνε να συνεχίσω τις ζωγραφικές μου επιδόσεις, αποφεύγοντας ωστόσο να τις επιδεικνύω.
Ονόμασα τα σχέδια αυτά, που είχαν εν τω μεταξύ μετεξελιχθεί, «Νεοψυχεδελικά». Μετά το 2010 ενέταξα αγγέλους και πουλιά. Τα είχε προσέξει ο Μανώλης Νταλούκας πριν από χρόνια και τώρα μου ζήτησε να τα εκθέσω για πρώτη φορά. Διαπίστωσε μάλιστα ότι αποτυπώνουν την ψυχική διάθεση της στιγμής. Κάτι ανάλογο βλέπουμε στα παρορμητικά σχέδια του Κουτρουμπούση, που τα έκανε σχεδόν ψυχαναγκαστικά, όταν του ερχόταν η διάθεση, όπου εύρισκε, ακόμα και σε πακέτα τσιγάρων.
Πράγματι τα σχέδιά μου γίνονται χωρίς πρόγραμμα. Ξεκινάω μόλις έχω τη διάθεση και δεν ξέρω πώς θα συνεχίσω. Γίνονται εκείνη την ώρα, συνήθως πρωινή. Είναι της ώρας! Ένα είδος αυτόματης γραφής, που συγγενεύει με την θεωρία της «αυτόματης γραφής» των σουρεαλιστών ποιητών του ΄30. Με βοηθούν στην ψυχική μου ισορροπία. Λέω, κάτι έκανα σήμερα· δεν πήγε χαμένη η μέρα.

9 Νοεμβρίου 2017
Γιώργος Τουρκοβασίλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου