Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

27 Χρόνια από τον Θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου

27 χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου, του μεγάλου Απροσάρμοστου, και σημαντικότερου εκπρόσωπου του ελληνικού ροκ.
Ο χρόνος, που πέρασε, δεν έσβησε την μνήμη του. Το αντίθετο. Τα τραγούδια του Πρίγκιπα, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Τραγούδια αληθινά, βγαλμένα από την καρδιά, εξακολουθούν να συγκινούν τους παλαιότερους, και να εμπνέουν νέους δημιουργούς.


Ο Παύλος ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν προσποιήθηκε, ποτέ δεν έγινε δήθεν. Μας μίλησε ειλικρινά, για όλα όσα αγάπησε και για όλα όσα τον τυραννούσαν. Για το ροκ, για έρωτες που τον απογείωσαν και για αυτούς που τον πρόδωσαν, για πολύτιμους φίλους, και για αυτούς που το έπαιζαν φίλοι του. Κυρίως όμως, μας μίλησε για το πάθος του, και τον σταυρό μαρτυρίου του, αφήνοντάς μας, σαν διαθήκη, ένα πολύτιμο μήνυμα SOS.

Πολλοί, αναρωτιούνται, αν τα τραγούδια του Παύλου, προπαγανδίζουν την πρέζα. Όχι. Το έργο του, σαν ημερολόγιο,  αποτυπώνει με τίμια λόγια, το δράμα του, τον εφιαλτικό τρόπο ζωής του. Δεν υπάρχει τραγούδι του Παύλου, εγκωμιαστικό για την πρέζα. Τα τραγούδια του, περιγράφουν τον τρόμο, και την αγωνιώδη προσπάθεια να βγει από αυτό το μαρτύριο και να ζήσει.

Σε αυτόν τον αγώνα του, αναζητούσε την βοήθεια, της «υγιούς» κοινωνίας, όπως την αναζητούν όλα τα ευαίσθητα παιδιά, που η μοίρα το έφερε, να πνίγουν τους φόβους τους με πιοτί.

Και ο Παύλος, και όλοι οι νεαροί σημερινοί «απροσάρμοστοι», ανήκουν στον απόκοσμο και όχι στον υπόκοσμο. Είναι σπουδαία παιδιά, που ψάχνουν την αλήθεια, αλλά εμποδίζονται από το φοβερό κρύο. Κρίσεις πανικού και ψυχικά προβλήματα τα ταλαιπωρούν. Η κοινωνία, θα έπρεπε να τους δίνει χέρι βοήθειας, και όχι να τα χαρακτηρίζει πρεζάκηδες και αλήτες. Αν θέλουμε κάποτε πραγματικά να βοηθήσουμε τα παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στις ουσίες, θα πρέπει να μελετήσουμε καλά την σκέψη τους. Και να τα δούμε με συμπάθεια. Κατά τον στίχο του Παύλου:

Κατά τα άλλα εσείς
που είσαστε υγιείς
και αξιοπρεπείς
βοηθήστε μας και λίγο.
Δώστε μας πνοή
στέγη και τροφή
μια ιδέα στεγανή
που να μην μπάζει κρύο.

Credits Η φωτογραφία του Παύλου Σιδηρόπουλου, από τον Μανώλη Νταλούκα, 1987

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου