Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος χιπστεράκι ;

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Πουλικάκου, για τον Μέγα Αλέξανδρο, προκάλεσαν αντιδράσεις. Ξεσηκώθηκαν κάποιοι ελληναράδες, κραυγάζοντας «βρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο!». Ποια ήταν η «βρισιά»; Τι είπε ο Πουλικάκος;
Είπε (σε συνέντευξή του στο reader.gr ), ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένα κακομαθημένο χιπστεράκι».


Είναι σίγουρο, πως δεν θα παρεξηγηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά ίσως να διαμαρτυρηθούν οι χίπστερς. Διότι στην φράση αυτή, κρύβεται μία απαξιωτική για αυτούς στάση. Το «κακομαθημένο χιπστεράκι» μοιάζει και σαν απαξιωτικός ορισμός της συγκεκριμένης κουλτούρας.   
Όμως ο θείος, έχει το πλεονέκτημα της ιστορίας του και της ηλικίας του. Και του δικαιολογούμε κάθε παραξενιά του. 


Τι ήταν πραγματικά ο Μέγας Αλέξανδρος; Κάτι σαν μαγική σφαίρα. Αν θέλεις να δεις τον στρατηλάτη σε αυτόν, θα τον δεις. Αν θέλεις, βλέπεις τον μακελάρη. Αν θέλεις βλέπεις τον ήρωα. Αν θέλεις βλέπεις τον σφαγέα. Εξαρτάται τι ψάχνεις να βρεις και τι μυαλό εσύ κουμαντάρεις. 


Πριν τον Πουλικάκο, υπήρξαν άλλοι που είδαν τον Μέγα Αλέξανδρο σαν χιπστερ, αλλά όχι σαν κακομαθημένο χιπστεράκι- έχει τεράστια διαφορά. 
Υπάρχει και η Ροκ Όπερα, όπου ο Μακεδόνας στρατηγός, παρουσιάζεται πραγματικά σαν ένας χίπστερ της εποχής.
Η Όπερα ανέβηκε στο ΚΘΒΕ και στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά τότε, δεν διαμαρτυρήθηκαν οι ελληναράδες. 



Έναν Ύμνο στον Μέγα Αλέξανδρο, έχουν γράψει οι Iron Maiden με το τραγούδι τους Alexander the Great. Είπαμε πως ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δει, και στην πραγματικότητα, δεν βλέπει τον Αλέξανδρο, αλλά την εικόνα που έχει σχηματίσει για αυτόν, στο μυαλό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου