Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Τάσος Βαφειάδης - Οι Κρυμμένες Ιστορίες Πίσω Από Τα Τραγούδια

Το βιβλίο του Τάσου Βαφειάδη, περιέχει την ιστορία 102 τραγουδιών, δηλαδή, τα νοήματα των στίχων, την πηγή έμπνευσης των δημιουργών, και το εννοιολογικό πλαίσιο της εποχής τους. Αρχίζοντας από το 1931 και καταλήγοντας στο έτος 2016, αναφέρεται σε βασικά φολκ, ροκ, πανκ, new wave και άλλα τραγούδια, που έγραψαν ιστορία, περιλαμβάνοντας όμως, ένα μόνο ελληνικό (Την Αύρα, του Δημήτρη Παναγόπουλου).


Αυτό είναι το μόνο ίσως τρωτό σημείο, αφού θα ήταν καλύτερο να συμπεριλάβει και άλλα, χαρακτηριστικότερα τραγούδια του ελληνικού ροκ, ή, να παρέμενε μόνο στα ξένα. Κατά τα άλλα, το βιβλίο είναι εξαιρετικό και, κατά την γνώμη μου, απαραίτητο, σε κάθε μελετητή της ροκ ιστορίας.

Στον πρόλογό του, ο συγγραφέας, γράφει πως θεωρεί κάθε τραγούδι σαν μία φωτογραφία, που θα σου θυμίσει τις παλιές εποχές.
Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Το βιβλίο, δεν προκαλεί μόνο την νοσταλγία στους παλιούς, ούτε είναι μόνο, μια κάποια πληροφόρηση για τους νέους. Σου δίνει σημαντικό υλικό, σε προκαλεί να ακούσεις το τραγούδι, με διάθεση έρευνας, να μελετήσεις τα πρόσωπα, τις ιδέες, τα γεγονότα. Ουσιαστικά, είναι μια καλή εκλαϊκευμένη ιστορία του ροκ, αν με την λέξη ροκ, ονομάσουμε γενικά το φαινόμενο όπως αναπτύσσεται στον μεταπολεμικό κόσμο.
Τα τραγούδια αυτά, είναι και κομβικά σημεία της ροκ ιστορίας. Συνεπώς, η πολύ καλή τους ανάλυση, από τον Τάσο Βαφειάδη, μας δίνει μία επιτομή, όλου του φαινομένου. 


 Ο Τάσος Βαφειάδης (φωτο) γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Κβαντική Χημεία. Ζει στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός και είναι ιδρυτικό μέλος του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου "European School Radio". Ανήκει επίσης στη συντακτική ομάδα του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού Mic.gr. 


Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια
101+1 πραγματικές αφηγήσεις για ό,τι δεν διακρίνεται με την ακρόαση
Συγγραφέας: Βαφειάδης Αναστάσιος Π.
Εκδότης: Ζήτη
ISBN: 9789604564972
Αριθμός Σελίδων: 336
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 21x15
Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 2017




1 σχόλιο:

  1. Σ' ευχαριστώ Μανώλη για την παρουσίαση του βιβλίου και την ιδιαίτερα θετική κριτική. Είναι πολύ τιμητικό να γράφουν για σένα συγγραφείς-ερευνητές που διάβαζες και εκτιμούσες από παλιά.
    (για την ιστορία ν’ αναφέρω πως έβαλα μόνο ένα ελληνικό τραγούδι για να το φωτίσω περισσότερο. Εξού και το +1)

    ΑπάντησηΔιαγραφή