Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΤΙ- Η Κασέτα με την τσίχλα, 1985.

Τον Ιανουάριο του 1985, στο κλαμπ Πήγασος, στα Εξάρχεια πρωτοεμφανίζονται οι ΑΝΤΙ, ένα συγκρότημα, που οι έλληνες πανκ, θεωρούν από τα σημαντικότερα, της δικής τους κουλτούρας.
Το συγκρότημα έχει σχηματιστεί το 1984 και τα μέλη του ήταν:Κώστας Παναγόπουλος (σύνθι) Κώστας Αγγελίδης (σύνθι-τραγούδι) και Δημήτρης Δίπλας (μπάσο).





Στα τέλη του 1985, οι ΑΝΤΙ κυκλοφορούν με δικά τους έξοδα,
μία κασέτα, που θα μείνει στην ιστορία σαν η κασέτα με τον μπάτσο και την τσίχλα, διότι ήταν συσκευασμένη με ζελατίνα που περιείχε και μία τσίχλα
ΡΟΚ, ως δώρο. Το εξώφυλλο, παρουσίαζε έλληνα αστυνομικό, το μισό πρόσωπο του οποίου, κρυβόταν από σχήμα καρδιάς, που είχε πάνω της, την ελληνική σημαία.
Λέγεται ότι η τσίχλα, προερχόταν από το ψιλικατζίδικο του πατέρα του Κώστα Αγγελίδη, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο πατέρας του Αγγελίδη, είχε πράγματι ψιλικατζίδικο, αλλά η τσίχλα δεν προερχόταν από εκεί. Το μέλος του συγκροτήματος, Κώστας Παναγόπουλος, είχε την ιδέα, να μαζέψουν χρήματα ώστε να αγοράσουν από το περίπτερο της γειτονιάς, 1000 τσίχλες, όσες ακριβώς χρειαζόταν για να κυκλοφορήσουν και 1000 κασέτες.
Το εξώφυλλο της κασέτας (αστυνομικός με ελληνική καρδιά) είναι ένα κολλάζ που φιλοτέχνησε ο Κώστας Παναγόπουλος, χρησιμοποιώντας φωτοτυπίες από περιοδικά της εποχής.
Οι ΑΝΤΙ, παρουσίασαν τραγούδια με ελληνικό στίχο (όλοι οι στίχοι του Κώστα Αγγελίδη), που θεωρούνται από τα καλύτερα του ελληνικού πανκ.

Ακούστε όλα τα τραγούδια της κασέτας:




Με τι μπορούμε να συγκρίνουμε αλήθεια τα τραγούδια των ΑΝΤΙ; Με τους Socrates; Με τον Σιδηρόπουλο; Με τον Πουλικάκο; Με ποιον άραγε της εποχής τους να κάνουμε τη σύγκριση, ώστε να αξιολογήσουμε την δική τους περίπτωση; Με κανέναν. Γιατί οι ΑΝΤΙ είναι οι πιτσιρικάδες, που έρχονται από έναν διαφορετικό εντελώς κόσμο. Ουσιαστικά δεν ξέρουν μουσική. Δεν γνωρίζουν και ούτε ενδιαφέρονται για όλα τα προηγούμενα. Δεν έχουν τίποτε άλλο, παρά την μαγική αθωότητα, που πολλές φορές, αξίζει όσο και ένα καταπληκτικό σόλο του Σπάθα. Αν λοιπόν, υπολογίσουμε όλα όσα έχουν προηγηθεί στο ροκ, και κρατήσουμε αυτό για κρισάρα, θα γελάσουμε . Αν όμως, φύγουμε από την τάση της σύγκρισης, και προσπαθήσουμε να διεισδύσουμε στο μυαλό τους, θα δούμε τρεις θαυμάσιους πιτσιρικάδες που δημιουργούν εκ του μηδενός, ένα έργο που εκφράζει αναμφίβολα τη γενιά τους.


Τα θέματά τους, οι μπάτσοι, τα ΜΑΤ, ο Στρατός, η Εκκλησία, η Ψευτιά, η Υποκρισία, η αναζήτηση τελικά της Αλήθειας. Γίνεται αυτή η αναζήτηση με καλλιτεχνικό τρόπο; Γίνεται με τον καλλιτεχνικό τρόπο που μπορεί ένα παιδί να μας δώσει. Και καθόλου δεν πρέπει να το υποτιμούμε αυτό. Μπορεί, οι ΑΝΤΙ να μην έχουν την δεξιοτεχνία, αλλά έχουν σίγουρα ΨΥΧΗ, που τελικά είναι και το μόνο ζητούμενο σε αυτό το παράξενο, ανεξιχνίαστο και πολύμορφο, που ονομάζουμε Τέχνη.

Πίσω εκεί στα 1985, όταν κυκλοφόρησε η κασέτα, οι περισσότεροι "ειδήμονες" του Ροκ, γέλασαν. Οι ΑΝΤΙ, είχαν προνοήσει, και γι αυτή την περίπτωση, είχαν βάλει την τσίχλα. Άραγε τώρα, θυμούνται το Όνειρο της Νιότης τους;


4 σχόλια:

  1. Γαμώτ'.Μακάρι να μπορούσα να κατεβάσω και την τσίχλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο άρθρο, αν και είναι σαν μουσικός βρίσκω εξαιρετική την τεχνική κατάρτιση και των τριών παιδιών και άκρως ευρηματικές τις συνθέσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μου έδωσαν ποτέ την εντύπωση ότι δεν ξέρουν μουσική. Μάλιστα είναι πρωτότυπο και ευρηματικο το στυλ τους, κατάφεραν να μας δωσουν μοναδικες συνθεσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν ακούς ΑΝΤΙ... και κάθε ''ανεξάρτητο'' underground συγκρότημα πρώτα ακούς ΣΤΙΧΟ..και μετά σκέφτεσαι όλα τα άλλα..αν και μουσικά είναι καταρτισμένοι και βελτιωμένοι στα τελευταία live τους.Το ''Ανεξάρτητο'' είναι μουσική, δρόμος, συναυλίες αλληλεγγύης σε φυλακισμένους αναρχικούς σε πλατείες, καταλήψεις, στέκια και πανεπιστήμια, στίχοι, βίωμα, DIY, έκφραση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ LIFE STYLE ....Μην ασχολείστε με αυτό.Δεν θέλουμε να γίνουμε μια UNDERGROUND γραφική μόδα.Δεν είμαστε εναλλακτικοί, ουτοπικοί, ρομαντικοί, ''άγιοι'' και άλλες σαχλαμάρες.Δεν ψάχνουμε την ποιότητα στις ακουστική των συναυλιών ή στα HIFI ή στις παραγωγές των βινυλίων. Είμαστε αυτό που κάνουμε, αυτό που εκφράζουμε, αυτό που δημιουργούμε, αυτό που στηρίζουμε, αυτό που στεκόμαστε αλληλέγγυοι και δεν είμαστε όλα αυτά που πολεμάμε ή μας πολεμούν.

    ''Ανεξάρτητος''
    συμμετέχον σε όλα ή σε μερικά από τα παραπάνω
    (ανάλογα τις καταστάσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή