Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑ 1968- Πώς εόρτασαν οι Ελεύθεροι Έλληνες στο Παρίσι.

Το σήμα της σκλαβωμένης Πατρίδας, που έγινε αφίσα και μικρό αυτοκόλλητο, και φορούσαν στο πέτο τους οι ελεύθεροι Έλληνες, το Πάσχα του 1968,  στο Παρίσι. Φιλοτεχνήθηκε από τον Jean Picart Le Doux

Το Πάσχα του 1968, για τους δημοκρατικούς Έλληνες, ερχόταν με έντονο θρησκευτικό αλλά και αντιστασιακό ήθος.

Στην Ελλάδα, την μεγάλη αυτή Εορτή, αμαύρωσαν οι δικτάτορες. Στο εξωτερικό, όμως, η ημέρα, εορτάστηκε, όπως έπρεπε και διατηρήθηκε η ελπίδα, η Ανάσταση του Χριστού, να φέρει και την ανάσταση της Δημοκρατίας.


Έλληνες φοιτητές με την Γαλανόλευκη και κεντρικό σύνθημα VIVE LA RESISTANCE DU PEUPLE GREC, διαδηλώνουν κατά της Χούντας. Παρίσι, Πάσχα 1968, Φωτογραφία Σίμος Τσαπνίδης, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας. 

Στο Παρίσι, την ημέρα του Πάσχα 1968, γίνεται μεγάλη διαδήλωση και ακολουθεί η εορτή, κατά τον πατροπαράδοτο τρόπο. Μία μοναδική συλλογή φωτογραφιών, από τη διαδήλωση και την εορτή, στο βίντεο που ακολουθεί




Οι αφίσες του Jean Picart Le Doux στο Παρίσι και κάτω, ο Γάλλος ζωγράφος επί τω έργω. 


Ημέρες πριν, είχαν τοιχοκολληθεί αφίσες σε όλο το Παρίσι. Οι αφίσες έδειχναν τις αρχαίες κολώνες, σε συρματόπλεγμα, και την Ελλάδα, δεμένη στην βαριά αλυσίδα της δικτατορίας. Οι αφίσες είχαν φιλοτεχνηθεί από τον εξαιρετικό Γάλλο ζωγράφο, Jean Picart Le Doux (1902-1982), ο οποίος αγωνίστηκε στο πλευρό των Ελλήνων. Γι αυτό, θα έπρεπε, να τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία και το έργο του να διδάσκεται στα Σχολεία. Δυστυχώς, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης, φιλέλληνας, και δημοκράτης, δεν είναι γνωστός στην χώρα μας, παρόλο  που μας πρόσφερε τόσα. 

Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (φύλλο της 24 Απρ 1968), για τις εορτές του Πάσχα 1968, στην Ελλάδα.

Το Πάσχα του 1968, ήταν στις 21 Απριλίου, συνέπιπτε δηλαδή, με την πρώτη επέτειο της δικτατορίας.
Στην σκλαβωμένη Ελλάδα, οι χουντικοί, είχαν ετοιμάσει ένα απίστευτο, σε βαρβαρότητα και ιεροσυλία, σόου. Ταύτιζαν την Ανάσταση του Χριστού, με την «εθνική ανάσταση» που, όπως ισχυρίζονταν, επέφερε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το χουντικό σόου, άρχισε την ημέρα του Πάσχα και κράτησε πάνω από οκτώ ημέρες. Αποκορύφωμα οι  στρατιοκαρναβαλικές εκδηλώσεις στο Στάδιο για να τιμηθεί η «εθνοσωτήριος επανάσταση» της 21ης Απριλίου.


Ένα δείγμα από αυτές τις χουντικές εκδηλώσεις μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. 





Από την εορτασμό του Πάσχα του 1968, των Ελλήνων στο Παρίσι. Φωτογραφίες Σίμος Τσαπνίδης, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας.

Στο Παρίσι, οι Έλληνες σούβλισαν τ’ αρνιά, τραγούδησαν και χόρεψαν, στο μεγάλο και ωραίο υπαίθριο χώρο του Épinay-sur-Seine.

Παντού είχαν τοποθετήσει ταμπέλες με συνθήματα κατά της χούντας. Στις φωτογραφίες, συγκινούμαστε από την αποφασισμένη στάση του ανώνυμου Έλληνα, που αγωνίζεται για την Πατρίδα, την Λευτεριά και την Αξιοπρέπειά του. 

Στον εορτασμό των Ελλήνων, συμμετείχαν και μερικοί Γάλλοι καλλιτέχνες, που θα πρέπει να αναφερθούν, ως εξαιρετικοί φιλέλληνες και συμπαραστάτες στον αντιστασιακό μας αγώνα. Είναι οι : Colette Magny, Pia Colombo και Leny Escudero.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου