Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη, στο Λονδίνο. 1968.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι. Μόλις έχει απελευθερωθεί από τη χούντα (Φωτ Σίμος Τσαπνίδης, Απρίλιος 1970, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)


Ένα μοναδικό υλικό, που πρόσφερε ο Γιώργης Γραμματικάκης (και η Βικελαία Βιβλιοθήκη) , στο ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.
Το υλικό περιλαμβάνει :

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Φιγκυράν με Πουλίκα : Ας Πάνε Όλα Στραβά

Φωτο : Φιγκυράν και Πουλίκας στο studio.


Ο Κώστας Κετσέρης  από Αλεξανδρούπολη, και το συγκρότημά του, οι Φιγκυράν (Φιγκυράν σημαίνει κομπάρσος) παρουσίασαν ένα νέο τραγούδι σε συνεργασία με τον Δημήτρη Πουλικάκο, το «Ας Πάνε όλα Στραβά». Στίχοι και μουσική του Κετσέρη, και ο Μήτσος στα φωνητικά. 

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ Εποχή Δικτατορίας, 1967-74 Φωτογραφίες Σίμου Τσαπνίδη

Vive La Resistance  du Peuple Grec. Έλληνες φοιτητές διαδηλώνουν κατά της Χούντας, στο Παρίσι (Φωτ Σίμος Τσαπνίδης, 1968)

Μοναδικό, και μέχρι τώρα ανέκδοτο υλικό, από εκατοντάδες φωτογραφίες, αποτυπώνει τη ζωή των Ελλήνων αντιστασιακών σε Λονδίνο και Παρίσι, την περίοδο 1967-74.
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο αείμνηστος Σίμος Τσαπνίδης, ο περίφημος αρχηγός του ελληνικού Υπαρξισμού, που έφυγε το 1956 από την Ελλάδα (διωγμένος από την αστυνομία) και περιπλανήθηκε επί είκοσι σχεδόν χρόνια, στην Ευρώπη.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ- Το Βαλς της Ουτοπίας

Φωτο : Ο Γ.Καζαντζής

Το «Βαλς της Ουτοπίας», είναι σύνθεση του Γιώργου Καζαντζή. Ο συνθέτης του υπέροχου αυτού ορχηστρικού, δήλωσε στο μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ :



 "...Το Βαλς της Ουτοπίας, γράφτηκε το 1995, να γίνει σήμα, ραδιοφωνικής εκπομπής στο κρατικό ραδιόφωνο 9.58 της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα κομμάτι που περιγράφει το μεγαλειώδες, και το ουτοπικό συνάμα, που κρύβει μέσα του ο έρωταs...".

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ No 1: Τύποι της Αθήνας



Καλοκαιρινό αγγούρι. Προφητική φωτογράφιση του Δ. Πουλικάκου από τον Μ.Νταλούκα. 1987

Συζήτηση με τον  Δ Πουλικάκο, στην οποία και μου προτείνει  να συμπεριλάβω στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ, συγκεκριμένους τύπους της Αθήνας, όπως τον Γκαλιόνι, τον Μπαμπάλαρο, τον Μπούτια, τον Βόγλη κ.α  ... Η συζήτηση έγινε στο σπίτι του Β Πετρίδη , 2003

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

KEEP CALM ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΣΙΠΡΑ


Oui, je ne regrette rien (Φωτογραφία και επεξεργασία, Μ.Νταλούκας, Ιούλιος 2015)

Ναι, δεν αρνούμαστε τίποτα, ψηφίσαμε Όχι!

Σε αυτόν τον Πόλεμο, συγκρούονται δύο πολιτικές: η πολιτική της Λιτότητας και η πολιτική της Ανάπτυξης. Η πολιτική που ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς, και η πολιτική που ευνοεί, τους λαούς της Ευρώπης.

Μπορεί να χάσεις μια μάχη, σημασία έχει, να μην χάσεις τον Πόλεμο.

Ο Πρωθυπουργός, εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει τακτική υποχώρηση. Είχε δίκιο. Συμβαίνει σε κάθε Πόλεμο. Όταν η επίθεση ισοδυναμεί, με αποστολή αυτοκτονίας, δεν κάνεις επίθεση. Πολλοί  φώναζαν για επίθεση, έστω και αν πέφταμε όλοι. Αυτό θα ήταν η συντριβή, και το Τέλος.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ : Α σιχτίρ, καθικοκάθικα!

Φωτο : Ο Κ. Μπογδάνος.

Πολλοί αναρωτιούνται τι μυαλό κουβαλάει αυτός ο Μπογδάνος. Κάποιοι τον βρίζουν, τον έχουν αποκαλέσει «Λιγδάνο», «Σκατοδημοσιογράφο του κώλου», «Μπογδανοτσόγλανο», και άλλα υποτιμητικά.

Ο ίδιος , απαντά  "Α σιχτίρ, καθικοκάθικα!" και θεωρεί τον εαυτό του απόγονο των Ηρώων του 1821. Την προηγούμενη βδομάδα, ζώθηκε τ άρματα να στηρίξει το ΝΑΙ, και να σώσει την Ελλάδα...

Υπηρέτησα δίπλα σε πρασινοσκούφηδες. Ιστορία ξέρω. Κι αγαπώ το Καστελόριζο, λιθάρι-λιθάρι. Η σημαία με συγκινεί. Κι αν είναι, πολεμώ γι’αυτή. –   (Κ.Μπογδάνος, 29 Ιουν 2015)

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - Το νόημα του ΝΑΙ και του ΟΧΙ

Διαδηλώτρια στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση για τη στήριξη του ΟΧΙ (Φωτ Μ.Νταλούκας, 3 Ιουλ 2015)

Το ΝΑΙ, δεν σημαίνει ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ.
Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ, απευθύνεται παραπλανητικά  στο θυμικό, και είναι η ψευδής επιγραφή, μιας πολιτικής εξαθλίωσης. Τα συνθήματα ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ και ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ρίχνονται σαν προπέτασμα καπνού, για να κρύψουν, πως μια μικρή ομάδα αδίστακτων  πλουτοκρατών, απομυζά την Ευρώπη.