Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Με τους Πανκς, στο Αγρίνιο. 1985.

Τριάντα χρόνια πριν, τα μέλη του πανκ συγκροτήματος Αδιέξοδο, Μαρία Βασιλάκη και Δημήτρης Σπυρόπουλος, χαμογελούν ταξιδεύοντας με το ferry boat, για Αγρίνιο.
(Φωτο Γ.Τουρκοβασίλης, 1985)

Στις 5 Ιανουαρίου 1985, οι πανκς της Αθήνας πήγαν μαζικά στο Αγρίνιο, για συναυλία που είχε διοργανωτική βιτρίνα το εκεί Β Λύκειο, αλλά ουσιαστικά, ήταν μία εκδήλωση διαμαρτυρίας, Αγρινιωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου, κατά των επιχειρήσεων Αρετής που η Αστυνομία, εξαπέλυε στα Εξάρχεια. 
Τα συγκροτήματα που έλαβαν μέρος, ήταν οι: Απόγνωση, Γενιά του Χάους, Αιδιέξοδο (και τα τρία, πανκ της Αθήνας) και ένα ροκ τοπικό, η Περιπλάνηση.Η συναυλία δόθηκε στον κινηματογράφο Άνεσις, με εισιτήριο 150 δρχ και ώρα έναρξης 6μ.μ. Στην διάρκεια της συναυλίας, μέλη της ΚΝΕ, ήρθαν σε κόντρες και φραστικά επεισόδια με τους πανκς, αλλά δεν σημειώθηκαν συμπλοκές αν και υπήρξαν εκατέρωθεν απειλές πως θα ξεκαθάριζαν τους λογαριασμούς τους, αργότερα, στην Πλατεία. 


Οι πανκς, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και εκεί επιβιβάσθηκαν σε πούλμαν που είχαν νοικιάσει για το ταξίδι. Στη φωτογραφία (Γ.Τουρκοβασίλης), βλέπουμε βασικά πρόσωπα της σκηνής: Σε πρώτο πλάνο τον Θοδωρή Ηλιακόπουλο της Γενιάς του Χάους (δεξιά με τα μαύρα γυαλιά) και δίπλα του την περίφημη, Σοφία την πάνκισα. Πίσω από αυτούς, μας κοιτάζει ο Δημήτρης Σπυρόπουλος, από το συγκρότημα Αδιέξοδο. Άκρη αριστερά, με την μοϊκάνα, είναι ο Γιώργος Καραμολέγκος ή Καραμό του συγκροτήματος Απόγνωση. Δίπλα του, κάθεται μάλλον ο Τάκης Κούλης, ντράμερ στο ίδιο συγκρότημα, ενώ όρθιος, κοιτάζει τον Καραμό, ο μπασίστας, Βαγγέλης Φιλαΐτης.  

Το πούλμαν, αφού έκανε μικρή στάση στον Ισθμό, έφθασε στο Ρίο, και εκεί, οι πανκς, επιβιβάστηκαν στο ferry boat για να πάνε Αντίρριο (Φωτογραφία Γ.Τουρκοβασίλης).
Βλέπετε, τότε δεν υπήρχε  η Γέφυρα, και το ταξίδι, από το σημείο αυτό,  γινόταν δια θαλάσσης. 

Όταν έφθασαν οι πανκς, στο Αγρίνιο και έσκασαν μύτη στην Πλατεία, σημειώθηκε το εξής: Οι Αγρινιώτες γελούσαν με αυτούς, και αυτοί, γελούσαν με τους Αγρινιώτες.
Στις φωτογραφίες αριστερά, τραβηγμένες από τον Τουρκοβασίλη, στην πλατεία της πόλης, βλέπουμε κάτω, τον γηραιό κύριο, που περιεργάζεται τον Γιάννη Βέλη, τραγουδδιστή των Απόγνωση. Ο Βέλης, έχει ράψει στην πλάτη του μπουφάν, φωτογραφία του Sid Vicious, με τα λόγια «Έχω ερωτευτεί μόνο δύο φορές- Τη μία μια μπουκάλα μπύρα, και την άλλη έναν καθρέπτη». 




Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, το ταξίδι αυτό, τον Ιανουάριο του 1985, δεν ήταν ακίνδυνο, για τα δεδομένα της εποχής.
Τους προηγούμενους μήνες, μπαράζ δημοσιευμάτων, τρομοκρατούσαν τον κόσμο, γράφοντας για τον ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΠΑΝΚΣ. Τους παρουσίαζαν σαν ζόμπι.

Στην Αθήνα, η Αστυνομία, είχε αρχίσει από τον Σεπτέμβριο να κάνει προσαγωγές με επιχειρήσεις Αρετής. Τον Οκτώβριο, ειχαν γίνει δίκες αναρχικών και έξω από τα δικαστήρια, συλλήψεις αρκετών πανκς. Στις 25 Οκτωβρίου 1984, τα πράγματα οξύνθηκαν, όταν οι πανκς, έκαψαν το Πολυτεχνείο. Εφημερίδες τότε, ζητούσαν την κεφαλή τους επί πίνακι. Όλο το κλίμα ήταν εχθρικό. Έτσι, μια μαζική έξοδος, στο Αγρίνιο, θα μπορούσε να δώσει θαυμάσια αφορμή στην Αστυνομία, να τους κατηγορήσει για "Διατάραξη" και να τους μαζέψει όλους στο Τμήμα. Όμως, τίποτε δεν έγινε, και η Αστυνομία, ή δεν θέλησε να κινηθεί, ή, δεν πήρε χαμπάρι. 

Η πάνικισα Αλεξάνδρα, περιμένοντας το λεωφορείο για Αγρίνιο. Πίσω, ο Τζιμάκος, από τη Γενιά του Χάους (Φωτο, Γ.Τουρκοβασίλης, 1985)


Η συναυλία αυτή στο Αγρίνιο, είναι βασική, για την μελέτη του πανκ στην Ελλάδα.
Πρώτα πρώτα, μια σειρά φωτογραφιών του Γιώργου Τουρκοβασίλη, μας δίνει πολλά στοιχεία, για την αμφίεση και τα πρόσωπα, αλλά και για τη νοοτροπία. Βλέπουμε συνθήματα και σύμβολα, γραμμένα ή ραμμένα στα ρούχα.
Βλέπουμε φιλίες και έρωτες της πρώτης σκηνής.
Ύστερα, οι ηχογραφήσεις της συναυλίας, που έχουν σωθεί, αποτελούν και αυτές ντοκουμέντα. Σε πολλά σημεία, οι πανκς, εξηγούν αυτά που πιστεύουν. Ένα παράδειγμα είναι η ηχογράφηση της Μπασταρδοκρατίας, από τη συναυλία στο Αγρίνιο. Οι Γενιά, συνομιλούν με τους ακροατές, δίνοντας ορισμό, στο ποιον εκείνοι θεωρούν «Μπάσταρδο». Ακούγεται επίσης γνωστό αναρχικό σύνθημα, που δείχνει την αποδοχή του συγκροτήματος από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. 



Το συγκρότημα Απόγνωση (Φωτο Γ.Τουρκοβασίλης), για το οποίο λίγα στοιχεία μέχρι τώρα υπήρξαν, αποτυπώνεται σε θαυμάσιες φωτογραφίες του Τουρκοβασίλη. Οι ηχογραφήσεις από αυτούς, στη συναυλία στο Αγρίνιο, μας δίνουν τον πραγματικό ήχο. Δείγμα δίνω εδώ, το τραγούδι "Πότε θα Αγανακτήσεις;"....


Από τους Αδιέξοδο, δίνω δείγμα την «Εξακρίβωση Στοιχείων».




Δυστυχώς, από το τέταρτο συγκρότημα, που συμμετείχε στη συναυλία, δηλαδή τους Περιπλάνηση, μέχρι τώρα, έχει βρεθεί, μόνο φωτογραφικό υλικό, και όχι τραγούδια



9 σχόλια:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=SgTz6XRW1Cw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βέβαια το συγκρότημα Περιπλάνηση, αλλά δεν είναι υλικό από την αναφερόμενη συναυλία. Φωτογραφίες αυτού του συγκροτήματος, να παίζει στη συναυλία, έχουν βρεθεί, ήχος όμως από το λάιβ, δεν έχει ακόμη βρεθεί.

      Διαγραφή
  2. https://youtu.be/xHjd54zZgKo ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ-ΒΙΑΣΤΗΣ -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΝΚ ΠΟΥ ΕΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΣΥΝΧΑΡΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΠΩΣ ΣΤΟ LIVE AYTO ΣΥΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΚ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ << ΜΑΥΡΑ ΙΔΑΝΙΚΑ >> ME 3 TRAGOYDIA! ΣΤΟ YOU TUBE ΥΠΑΡΧΕΙ 1 TΡΑΓΟΥΔI TOYΣ ΚΑΙ 1 ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ LIVE! ΕΠΙΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΦΩΤΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΔΕΞΙΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ [ ΦΙΛΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ]- ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ [ ΚΙΘΑΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ] ΕΝΩ Ο ΜΟΙΚΑΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ O MAKIS [ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛ.ΠΑΝΚ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΤΑΝ ΣΤΟ LIVE AYTO . ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΜΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ] ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ [ ΤΡΑΓΟΥΔΣΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ]! EΠΙΣΕΙΣ ΕΧΩ ΤΟ ORIGINAL BOOTLEG demo TOY LIVE ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟ LIVE ! ΦΙΛΙΚΑ Μakis Nachtamar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λοιπόν να πούμε ότι οι ΑΔΙΕΞΟΔΟ έκανα τις πρώτες πρόβες στα δωματιάκια της Σχολής Χαλουλάκου(μουσική) σε μια αυλή στην Λάμπρου Κατσώνη. Θυμάμαι να βάζει ο Δημήτρης αυγοθήκες στους τοίχους, θηριώδης 14 χρονος τότε Ντραμερ Στάθης να βαράει και να πέφτουν οι σοβάδες στα άλλα, απέναντι δωματια... τι γέλιο....
    Ο τουρκοβασίλης έχει πολύ υλικό, γύριζε, έψαχνε τότε και η αλήθεια είναι τον εμπιστευομασταν με τη γλυκειά του φατσούλα και τα γυαλάκια. εγώ αρνούμουν να φωτογραφηθώ, ντρεπόμουν. δεν μπορώ να βρω το πρώτο μικρό ασπρόμαυρο βιβλίο του δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο του Τουρκοβασίλη, κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση

      Διαγραφή
    2. ψάχνω πάντα το πρώτο του κάπου στο σπίτι με αφιέρωση. ευχαριστώ πάντως

      Διαγραφή
  5. Ωραιο αρθρο και ταξιδιαρικο.. Και οι φωτογραφιες επισης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή