Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Η τραγική ιστορία της Σόφης (Sophie Lancaster). Την σκότωσαν γιατί ήταν διαφορετική.

Η Σόφη (Sophie Lancaster), δέχθηκε επίθεση εξαγριωμένων εφήβων, ενώ βρισκόταν με τον φίλο της, Ρόμπερτ, σε πάρκο του Λάνκασερ. Οι έφηβοι που τους επιτέθηκαν, είχαν νοοτροπία ναζί, και θύμωσαν –όπως είπαν- όταν είδαν την Σόφη και τον Ρόμπερτ, με αμφίεση γκοθ. Κατά την γνώμη τους, οι γκοθ, ήταν ανώμαλοι, και δεν έπρεπε να υπάρχουν.


Από τα σοβαρά χτυπήματα, η Σόφη, έπεσε σε κώμα, και άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από 13 μέρες. Ο φίλος της Ρόμπερτ, ευτυχώς επέζησε.


Φωτο: Λουλούδια στο παγκάκι του πάρκου, όπου δέχθηκε την δολοφονική επίθεση η Σόφη. Στο ξύλο έχει μπει μεταλλική πλάκα στην μνήμη της και με την ένδειξη «An Angel Too Soon».

Το θλιβερό περιστατικό, που συνέβη τον Αύγουστο του 2007, αναστάτωσε την γκοθ κοινότητα και όλη την Αγγλία. Στη μνήμη της Σόφης ιδρύθηκε το THE SOPHIE LANCASTER FOUNDATION, που έχει στόχο την διαρκή ενημέρωση για το ύψιστο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του ανθρώπου.

Πρόσφατα, η Rene Gee από την Μελβούρνη (Αυστραλία), είχε την ωραία ιδέα να δημιουργηθεί ένα ημερολόγιο του 2018 και σε κάθε μήνα να υπάρχει μία γκοθ φωτογραφία από όλο τον κόσμο.

Το ημερολόγιο έγινε για να συγκεντρωθούν χρήματα, ως ενίσχυση του ιδρύματος THE SOPHIE LANCASTER FOUNDATION, αλλά και να διακηρυχθεί, με καλλιτεχνικό τρόπο, πως οι απανταχού γκοθ είναι περήφανοι γι’ αυτό που είναι, παραμένουν στα πιστεύω τους και δεν φοβούνται φασίστες.

Δώδεκα γκοθ από όλο τον κόσμο κοσμούν το ημερολόγιο, που φέρει τον τίτλο Goths for Sophie.



Φωτο: Η νορβηγίδα Caroline Sometimes ανέβασε αυτή την φωτογραφία στην προσωπική της σελίδα στο facebbok, κρατώντας το ημερολόγιο, που μόλις είχε αγοράσει.

Υπάρχει και ελληνική συμμετοχή στο ημερολόγιο. Συγκεκριμένα, ο μήνας Νοέμβριος πλαισιώνεται από μία φωτογραφία, όπου ο Γιώργος Παντελέων, κιθαρίστας και συνθέτης του ελληνικού γκοθ συγκροτήματος Remain In Light, ποζάρει σε τάφο του Καθολικού Νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης.


Η φωτογραφία είναι δημιούργημα της γραφίστριας και δημοσιογράφου, Στέισυ Μανδάλτση.

Φωτο: Ο μήνας Νοέμβριος είναι η ελληνική συμμετοχή, με τον Γιώργο Παντελέωνα των Remain in Light φωτογραφημένο από την Στέισυ Μανδάλτση.

Έχουν συμπληρθεί, δέκα χρόνια, από τον χαμό της εικοσάχρονης αγγλίδας, που για τους δολοφόνους της έπρεπε να πεθάνει, αφού ήθελε να ζει με διαφορετικό από αυτούς τρόπο.  Σίγουρα, αυτές τις εγκληματικές πεποιθήσεις κάποιοι άλλοι τους τις έβαλαν στο μυαλό.

Είναι όλοι αυτοί, που δεν ανέχονται τίποτα το διαφορετικό. Τέτοιες εγκληματικές νοοτροπίες, δυστυχώς, από καιρό τώρα εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα. Η κοινωνία μας πώς πρέπει να αντιδράσει; Με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως, χτυπώντας την ρίζα του κακού: Είναι θέμα Παιδείας.

Πρώτη δημοσίευση, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου