Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΣΑΡΛΥ)- Μια τραγική ιστορία

Φωτο : Ο Τσάρλυ.

Ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος , γνωστός και σαν Τσάρλυ, ήταν τραγουδιστής των Νοστράδαμος. Ο θάνατός του, άφησε ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ; που τόσα χρόνια μετά ,  παραμένει μετέωρο, αναπάντητο.
Η ιστορία του Τσάρλυ, είναι από τις τραγικότερες του ελληνικού ροκ.

Από μικρός, έψαχνε την Αλήθεια, νιώθοντας ασφυξία μέσα στον κόσμο που βίωνε σαν κάτι το ψεύτικο.  Τραγουδούσε, με ευαισθησία, αλλά και χαρακτηριστική μελαγχολία.
Γι αυτόν, η συμβατική ζωή, δεν είναι ζωή. Ήλπιζε, ότι η πραγματική Ζωή, κάποτε θα ερχόταν, και  θα τον  οδηγούσε,  σίγουρα, στην Αλήθεια. Αντιλαμβανόταν τις  καθημερινές κοινοτοπίες σαν «Νύχτα», από όπου έπρεπε να ξεφύγει και να βγει στο «Φως».
Φως, ήθελε, αυτό αναζητούσε, ποιητικά προσευχόμενος,  να διαλυθεί το σκοτάδι. Το τραγούδι του «Η ζωή μου», έλεγε... 

Τη Ζωή προσμένω μπρος μου να πλατύνει
Για να την ρωτήσω τάχα πού τραβώ
Νύχτα είμαι μόνος και σε περιμένω
Να μου δείξεις δρόμο, να μου δώσεις φως

Όλα μου τα χρόνια πήγανε χαμένα
Πάντα αναζητώντας το σωστό να βρω
Θέλω να ρωτήσω που 'ναι όλα κρυμμένα
Έξω έχει ομίχλη, μα εγώ θα δω

Τη Ζωή θα 'ρπάξω μες τα δυο μου χέρια
Για να αναστήσω όλα τα παιδιά
Ίσως να φωνάξω, ίσως να πεθάνω
Μα αυτό που θέλω βγαίνει απ’ την καρδιά




Δυστυχώς, ο Τσάρλυ, είχε κακό τέλος.
Τον Μάρτιο του 1973, συνελήφθη με την κατηγορία της αποπλάνησης ανήλικης. Η κοπέλα ήταν δεκαεξάχρονη μαθήτρια, και μεγάλη θαυμάστρια  των Νοστράδαμος. Η αστυνομία, μετά από «ανώνυμη καταγγελία», την βρήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπου ο Τσάρλυ διέμενε, στην Θεσσαλονίκη.
Τον είχε ακολουθήσει εκεί, μετά την συναυλία που έδωσαν οι Νοστράδαμος, την προηγούμενη μέρα, στην πόλη της, την Καβάλα.
Ο Τσάρλυ, είπε ότι του χτύπησε την πόρτα και αυτός της άνοιξε. Είπε ακόμα, ότι δεν συνέβη ερωτική πράξη, και ότι, μόνο ενδιαφέρθηκε να δει τι συμβαίνει με αυτή την κοπέλα.  Στο δωμάτιο, ήταν και ο ηχολήπτης του συγκροτήματος, που συνελήφθη και προφυλακίστηκε και αυτός, με τον Τσάρλυ.

Φωτο : Ο Τσάρλυ και ο ηχολήπτης των Νοστράδαμος, με χειροπέδες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, με την κατηγορία απολάνησης ανήλικης. Μάρτιος 1973.

Ο πατέρας της κοπέλας, για να αποσύρει την μήνυση, ζήτησε, ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Οι Νοστράδαμος, συμφώνησαν να δώσουν τα χρήματα, λέγοντας όμως μετά, ότι όλη η υπόθεση ήταν στημένη για να γίνει εκβιασμός, και να κερδίσει έτσι, τρία διαμερίσματα,  ο πατέρας της κοπέλας.
Δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ, αν η ιστορία αυτή, είχε στηθεί πράγματι, και εάν ναι, από ποιον. Σύμφωνα με μία άποψη, η «αποπλάνηση», μπορεί να στήθηκε σε συνεργασία με τη χουντική αστυνομία, για να χτυπηθεί το συγκρότημα και κατ επέκταση, η ψυχεδελική διάθεση, στην Ελλάδα. Γεγονός, είναι ότι μετά από αυτό, τα τραγούδια του συγκροτήματος, ουσιαστικά απαγορεύτηκαν, και δόθηκε εντολή στα σχολεία, οι μαθητές να μην πηγαίνουν σε συναυλίες των Νοστράδαμος.  Μία απόπειρα που έκαναν λίγο αργότερα, να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ της  Γιουροβίζιον, έπεσε στο κενό, αφού το ταξίδι, απαγορεύτηκε από τη χούντα.



Η σκοτεινή αυτή υπόθεση, της απαγωγής, σφράγισε την μετέπειτα πορεία Τσάρλυ. Φαίνεται ότι έπαθε κατάθλιψη και εγκατέλειψε το συγκρότημα. Φαίνεται ακόμα, πως στη διάρκεια, της προφυλάκισης, κάτι συνέβη.
Κάποιοι, είπαν ότι, μέσα στη φυλακή, τον βίασαν.
Η συνέχεια, πάντως, είναι φριχτή.
Ο Τσάρλυ, με την συγκλονιστική αθωότητα, γίνεται κάτι σαν τέρας.
Λίγο λίγο, οδηγείται σε άλλους χώρους και άλλες παρέες. Ξεπέφτει και γίνεται τζάνκι. Αρχίζει το εμπόριο ηρωίνης. Εκτός από εμπόριο ηρωίνης, συλλαμβάνεται και για εμπόριο όπλων. Που είχε μπλέξει; Κανείς δεν ξέρει, ή , αν κάποιος ξέρει, δεν έχει μιλήσει.
Την τελευταία φορά, τον έπιασαν με 10 κιλά πρέζα, χειροβομβίδες, καλάσνικωφ, και γενικά ένα οπλοστάσιο που θα ζήλευε και η 17 Νοέμβρη.

Ο Τσάρλι, βρέθηκε νεκρός, από νοθευμένη (ή υπερβολική δόση ηρωίνης), στις 21 Μαρτίου 2000.
Πέθανε,  λίγο πριν γίνει η δίκη του. Λέγεται, ότι δολοφονήθηκε, αφού στη δίκη και για να αποφύγει τα ισόβια,  ίσως έδινε τα ονόματα, εκείνων που για λογαριασμό τους, διακινούσε τα όπλα. Δεν είναι απίθανο, κάποιοι να φοβήθηκαν, και τον «έστειλαν».
Την αλήθεια, μόνο ο Τσάρλυ, θα έλεγε. Αλλά οι νεκροί, δεν μιλούν και ο Τσάρλυ, έχει πεθάνει.



Παραθέτω και ένα απόσπασμα συζήτησης μου με την Δέσποινα Γλέζου, τραγουδίστρια επίσης των Νοστράδαμος, σχετικά με τον Τσάρλυ...



12 σχόλια:

  1. μεγαλειο καρδιας και ψυχης ο τσαρλυ.τα υπολοιπα δε σημαινουν τιποτα μπροστα στη καλλιτεχνικη του ψυχη αν κρινουμε απο αυτα που ακουμε.πολυ συγκινητικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ είχε μαγαλείο. Όταν όμως έμπλεξε με την πρέζα, έχασε τα πάντα. Η ιστορία αυτή, δείχνει ότι η πρέζα πριν σε σκοτώσει, σε εξαθλιώνει.

      Διαγραφή
    2. μαρθα σωστη η παρατηρηση σου για τη πρεζα ομως μη στεκεσαι εκει.κοιτα το εργο του καλλιτεχνη που αυτο μενει στη τελικη.
      οσο γι αυτα τα παιδια τυπου τσαρλυ τα τρωει το συστημα κλασικα.το ανθρωπινο γενος απετυχε παγκοσμιως.ζωα μειναμε με ελαχιστοτατες εξαιρεσεις.(βλεπε πολεμοι,πεινα,εκμεταλλευση του διπλανου μας κτλ κτλ.).και οι μεγαλοι(ηλικιακα) επιβιωνουν τρωγοντας τις σαρκες των νεων.

      Διαγραφή
  2. υπαρχει καποια συνεντευξη που να ακουγεται η φωνη του τσαρλυ? ψαχνοντας στο διαδικτυο δεν βρηκα κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μανωλη νταλουκα μηπως μπορεις να βοηθησεις λιγο στο παραπανω ερωτημα? εχεις εσυ καποιο ηχητικο απο τον τσαρλυ ή γενικα υπαρχει κατι στο διαδικτυο? τραγουδιστης-φαντασμα ηταν? μου κανει εντυπωση.

      Διαγραφή
    2. μανωλη νταλουκα εχεις κατι απο τσαρλυ σε ηχητικο ντοκουμεντο μηπως?
      ευχαριστω.

      Διαγραφή
    3. αν οντως εχεις κατι ξεθαψε το σε παρακαλω..να το ακουσουμε.με ενδιαφερει η ψυχοσυνθεση του εξαρχοπουλου..
      επισης τις συνεχειες τζιμοπουλου,γερμανου,αραπη,τζονιχακη οποτε μπορεσεις...
      αν ''σκαψεις'' βαθια μεχρι και απο ασιμο ανεκδοτο υλικο θα ξετρυπωσεις εσυ..

      Διαγραφή
  3. αποτύπωση της πολιτιστικής και διανοητικής παρακμής του ψευτορωμεϊκου. ή πως η πτώση όσων ανερμάτιστων πασχίζουν να αλλάξουν αυτό που είναι θέτοντας στην θέση του τον εσμό των προτύπων την ιουδαϊκής διαστροφής, προκαλεί μόνο ψέμα, πτώση, καταστροφή, παρακμή, το θάνατο του αυθεντικού. "Τσάρλυ" αντί Ιπποκράτης. "Τσάρλυ". άκου "Τσάρλυ"... αντε ρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγαλυτερη σημασια σε εναν ανθρωπο εχει η ψυχη του, παρα οι πραξεις του.
    Και ο Ιπποκρατης μπορουσε και κρατουσε την καλη του ψυχη παρ ολα τα μπλεξιματα και τις πραξεις λογω πρεζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τσάρλυ είχε γράψει και αρκετά δικά του τραγούδια. Είχα κάποτε μιά κασέτα με δικά του, ηχογραφημένα από το ραδιόφωνο, αλλά...... Υπάρχει κανείς που να τα έχει όλα αυτά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυο ντοκουμέντα από το αρχείο του Θέμη Ανδρεάδη
    https://www.youtube.com/watch?v=pU3wBrjgEPo
    https://www.youtube.com/watch?v=T3Cyw0Mqs3o

    ΑπάντησηΔιαγραφή