Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ – 1982. Ο πρώτος θρυλικός δίσκος του Τζίμη Πανούση

Στη φωτογραφία, οι Μουσικές Ταξιαρχίες  σε στάση λεωφορείου, 
ουρούν τις διαφημιστικές πινακίδες του Marlboro.
Σε πρώτο πλάνο, ο Τζίμης Πανούσης και ο Γιάννης Δρόλαπας. Πίσω, ο Σπύρος Πάζιος (με τα γυαλιά), δίπλα του ο Βαγγέλης Βέκιος, και ο Δημήτρης Δασκαλοθανάσης.
Η φωτογράφιση, για τον πρώτο τους δίσκο, που επέφερε σεισμό, στα μουσικά πράγματα στην Ελλάδα.



Ο πρώτος δίσκος του Τζίμη Πανούση με το συγκρότημα Μουσικές Ταξιαρχίες, κυκλοφορεί το 1982, με εξώφυλλο παχύσαρκη γυμνή ξαπλωμένη σε κρεβάτι, ενώ κοιτά παράξενα τον φακό. Ένα χαρτί υγείας στο κομοδίνο, υπονοούσε το είδος της εργασίας. Στον τοίχο του δωματίου, υπήρχε κάδρο με την φωτογραφία των μελών του γκρουπ.


Κόκκινη σφραγίδα προειδοποιούσε: ΔΙΣΚΟΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ.

Στο οπισθόφυλλο, οι Μουσικές Ταξιαρχίες, εμφανίζονταν με τον Κώστα Γκουσγκούνη, ηθοποιό σε ταινίες πορνό. Ήταν στο φωτογραφείο του Γκουσγκούνη, στον Χολαργό.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτές οι φωτογραφίες, που προκάλεσαν ηθικό πανικό.
Κυρίως ήταν τα τραγούδια του γκρουπ, που έφερναν λιποθυμία στις μαμάδες, όταν άκουγαν τον δίσκο να παίζει στο πικαπ του γιου ή της κόρης. Τραγούδια που έμειναν στην ιστορία, και που ακόμα, δεν γίνονται ανεκτά από την συντηρητική κοινωνία.




Ο Τζίμης Πανούσης και οι σύντροφοί του, ήταν διάσημοι όταν βγήκε ο δίσκος.
Είχαν προηγηθεί, η κασέτα DISCO TSOUTSOUNI σε δική τους παραγωγή, αλλά και οι επεισοδιακές εμφανίσεις τους στο κλαμπ Skylamb στην Πλάκα (από το καλοκαίρι του 1980).

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 1981, η χωροφυλακή, είχε συλλάβει τα μέλη του γκρουπ, και την τότε συνεργάτιδά τους Σούλα Φρίκη, σε συναυλία που έδωσαν στην Καρδίτσα. Οι κατηγορίες που τους απέδωσαν, ήταν: Περιύβριση Δημοσίων Λειτουργών, Αρχής και Βλασφημία. Αρχικά καταδικάστηκαν, από το Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας, συνολικά 54 μήνες φυλακή (14 ο Πανούσης και από 8 οι υπόλοιποι). Αθωώθηκαν όμως, τελικά, από το Εφετείο.
Όλα αυτά, είχαν μυθοποιήσει τις Μουσικές Ταξιαρχίες, και τους είχαν κάνει ήρωες στα μάτια της ανήσυχης και ανυπότακτης νεολαίας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου